Σκόπια: Αποστέλλουν στρατό στα σύνορα με την Ελλάδα.|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Η κυβέρνηση των Σκοπίων, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα νότια και βόρεια σύνορα της χώρας με την Ελλάδα και τη Σερβία, λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών των Σκοπίων Ίβο Κότεφσκι, ανέφερε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε (20/08) ότι,”λόγω της αυξημένης πίεσης στα νότια σύνορα της χώρας και των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών κατά μήκος του αποκαλούμενου βαλκανικού διαδρόμου που ακολουθούν οι μετανάστες, αλλά και της κατάστασης σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμήθηκε ότι είναι απαραίτητος επιπρόσθετος και πιο αποτελεσματικός έλεγχος στη συνοριακή ζώνη, στην οποία έχουν καταγραφεί μαζικές παράνομες διελεύσεις από την Ελλάδα”
Στις δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος της Σκοπιανής Αστυνομίας, σημείωσε ότι στα νότια σύνορα με την Ελλάδα ενδέχεται να εμπλακεί και ο στρατός ώστε να ελεγχθούν οι λαθρομετανάστες που εισέρχονται στα Σκόπια  και αιτούνται τη χορήγηση άδειας παραμονής τριών ημερών, στη διάρκεια της οποίας υποχρεούνται να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ο Ίβο Κότεφσκι, ανέφερε ότι η αστυνομία των Σκοπίων, έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συνόρων της χώρας, “Δυστυχώς, τα σύνορα μας με την Ελλάδα, τα οποία αποτελούν και εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε δεν προστατεύθηκαν. Αφέθηκαν ελεύθερα, με την Ελλάδα να μην εμποδίζει τους μετανάστες να διέρχονται παράνομα τα σύνορα. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις έχουμε δει να μεταφέρονται αυτοί οργανωμένα μέχρι τα σύνορα”, δήλωσε. “Έχουμε επαφές με την Ελληνική Αστυνομία, δυστυχώς, όχι πάντα στο κατάλληλο επίπεδο. Κατά την προηγούμενη περίοδο, προσπαθήσαμε πολλές φορές να αποκαταστήσουμε μία καλύτερη επικοινωνία και συντονισμό όσον αφορά τη φύλαξη των συνόρων και τα μέτρα που θα πρέπει να λάβουν οι αστυνομικές Αρχές της Ελλάδας, όμως δυστυχώς δεν υπήρξε επαρκής ανταπόκριση” πρόσθεσε ο Ίβο Κότεφσκι.
Οι δυνάμεις της Σκοπιανής αστυνομίας (20/08-15.00)  έχουν αυξήσει την παρουσία τους στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, στα συνορα Ελλάδας- Σκοπίων,  όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι μερικές χιλιάδες πρόσφυγες και λαθρομετανάστες που επιχειρούν να εισέλθουν στα Σκόπια.
Στο μεταξύ, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ – σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι και ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων – αναμένει την απόφαση της Βουλής, ώστε να εκδώσει διάταγμα για την ανάμειξη του Στρατού της χώρας στην αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης με τους λαθρομετανάστες στα νότια και βόρεια σύνορα των Σκοπίων.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών των Σκοπίων, (από 18/06 -20/08) που εφαρμόζεται το μέτρο χορήγησης αδειών παραμονής τριών ημερών, εκδόθηκαν περίπου 41.500 άδειες σε λαθρομετανάστες που εισέρχονται παράτυπα στα Σκόπια. Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας των Σκοπίων το Υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων, θα ενημερώσει τις γείτονες χώρες για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα νότια και βόρεια σύνορα της χώρας.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport