«Σιωπηρές ανησυχίες».. από τις χώρες της Δύσης για τον Ebola

Έχει χαρακτηρίσει η χειρότερη επιδημία τα τελευταία 40χρονια, ο ιός του Ebola. Τα στοιχεία καταδεικνύουν την εξάπλωση και όχι τον περιορισμό της επιδημίας, θέτοντας σε πλήρη επαγρύπνηση τους επίσημους ϕορείς Υγείας, με χώρες της Δύσης στην πλειοψηϕία τους.

Η ραγδαία εξάπλωση του ιού, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις αναπτυγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δηλωση της εκπροσώπου του Οργανισμού Frontex, για την απόϕαση αναστολής κάθε πτήσης επαναπατρισμού λαθρομεταναστών σε Νιγηριανό έδαϕος λόγω της επιδημίας του ιού Ebola, προκάλεσε εντονότερη ανησυχία για τις επικείμενες διαστάσεις κινδύνου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η εξάπλωση του Ebola και στην Ευρώπη, προκάλεσε ευρεία σύσκεψη με επιστήμονες του ΚΕΛΠΝΟ (10/10) στο Υπουργείο Υγείας, ώστε να αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα, και να επανεξεταστούν τα προληπτικά μέτρα που έχουν, ήδη, σχεδιαστεί σε περίπτωση εντοπισμού ύποπτου κρούσματος. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, «η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τυχόν κρούσμα του ιού Έμπολα» ενω περιγράϕοντας τα προληπτικά μέτρα ανέϕερε ότι «πρόκειται για ταξιδιωτικές οδηγίες που βρίσκονται σε όλα τα σημεία εξόδου και εισόδου από τη χώρα, γι αυτούς που έρχονται από χώρες υψηλού κινδύνου» σύμϕωνα με τον Μάκη Βορίδη.
Ειδικός χώρος απομόνωσης, σε περίπτωση εντοπισμού ύποπτου κρούσματος, έχει δημιουργηθεί στο «Αμαλία Φλέμινγκ».
Οι επιστήμονες επισημαίνουν, ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση ενημέρωση των ταξιδιωτών αλλά και των γιατρών, ώστε να αποτραπεί ϕαινόμενο όπως στην Ισπανία, όπου ασθενής ϕορέας του ιού, περιϕερόταν για ημέρες σε Νοσοκομεία της πόλης, χωρίς διάγνωση.

Βραδυϕλεγής βόμβα το λαθρομεταναστευτικό
Σύμϕωνα με τα επίσημα στοιχεία της Frontex, η απόϕαση αναστολής κάθε πτήσης επαναπατρισμού λαθρομεταναστών σε Νιγηριανό έδαϕος, δεν έγκειται στα νόμιμα σημεία εισόδου αλλοδαπών υπηκόων, όπου ελέγχεται η κίνηση, αλλά στα σημεία παράνομης εισόδου –διαδρομές δικτύων δουλεμπόρων- από τα οποία ο ϕορέας του ιού, δεν μπορεί να εντοπιστεί  άμεσα, πριν τον έλεγχο από τους Συνοριοϕύλακες ή τα στελεχη του Λιμενικου Σβμαφος οι οποίοι συλλαμβάνουν τους λαθρομετανάστες κατά την παράνομη είσοδό τους στη χώρα. Η ανησυχία του Frontex προσδιορίζεται στην «έμμεση μόλυνση»- ο ϕορέας του ιού να μεταδώσει σε άλλους υγιείς οργανισμούς, κατά την πορεία τους έως τα σύνορα της χώρας τον ιό που επωάζεται  σε διάστημα 21ημερών.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων, με αϕορμή την έξαρση του αιμοραγικού πυρετού, έχει ζητήσει από τον περασμένο Αύγουστο, με επιστολή προς το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ «άμεσα πλήρη και υπεύθυνη ενημέρωση αλλά και υγειονομικό υλικό γάντια και μάσκες σε κάθε σημείο έλεγχου για την προστασία τους», αϕού το προσωπικό καθημερινά έρχεται σε επαϕή με λαθρομετανάστες, πριν καν εξετασθούν από το ιατρικό προσωπικό. Με επιστολή του προς το Αρχηγείο του Λιμενικού, και το συνδικαλιστικό Σωματείο των Λιμενικών(11/10) ζήτησαν ενημέρωση και άμεση λήψη προληπτικων μέτρων στην αποτροπή εκδήλωσης κρούσματος σε στέλεχος της Υπηρεσίας.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport