ΡΕΘΥΜΝΟ: Εκκρίζωσαν "παραισθησιογόνους" κάκτους.. "θρησκευτικής μαντείας"

Φυτεία ποικιλίας “παραισθησιογόνων” κάκτων, εντόπισαν Αστυνομικοί, στα νότια του Ρεθύμνου, στο Δήμο Αγίου Βασιλείου.

Αναζητούσαν χασιοκαλλιεργητές, και εντόπισαν φυτεία παραισθησιογόνων κάκτων.

κακτοι_ΡΕΘΥΜΝΟ-ΙΙΙΟι Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου και της ΟΠΚΕ/ Διεύθυνσης Αστυνομίας Ρεθύμνου,  κατά τη διάρκεια ερευνών για τον εντοπισμό χασιοφυτειών, εντόπισαν στο σπίτι 57χρονου Ολλανδού -μόνιμος κάτοικος της περιοχής-, φυτεία απο συνολικά 246 κάκτους σε ύψος έως και 2μέτρων, η καλλιέργεια των οποίων είναι παράνομη.
Από την έρευνα που ακολούθησε, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για είδος παραισθησιογόνου κάκτου “San Pedro”, ο οποίος προέρχεται απο την νότια και κεντρική Αμερική, και περιέχει την ουσία μεσκαλίνη.

κακτοι_ΡΕΘΥΜΝΟ-ΙΙΌπως επισημαίνεται από Αξιωματικούς της Διώξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου, είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται καλλιέργεια της ποικιλίας των παραισθησιογόνων κάκτων, σε τόσο προχωρημένο στάδιο. Κατά το παρελθόν είχαν εντοπιστεί περιπτώσεις που κάποιοι είχαν επιχειρήσει να εισάγουν στη χώρα το συγκεκριμένο είδος φωτών, το οποίο αναπτύσσεται στην Ολλανδία.

Ο 57χρονος Ολλανδός, η 50χρονη Γερμανίδα και ένας 32χρονος Πολωνός που βρισκόταν στο σπίτι κατά την εφοδο των Αστυνομικών συνελήφθησαν. Με τη δικογραφία που σχηματίστηκε από τη Διώξη Ναρκωτικών Ρεθύμνου, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου, ενώ στο σπίτι τους, κατασθέσθηκαν,
• (234) παραισθησιογόνοι κάκτοι «San Pedro»
• (12) παραισθησιογόνοι κάκτοι «Peyote»,
• αποξηραμένη ποσότητα παραισθησιογόνου κάκτου (195γρμ.),
• αποξηραμένη ποσότητα παραισθησιογόνου κάκτου (200 γρμ),
• μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, και
• χρηματικό ποσό 4000 ευρώ, προερχόμενο από παράνομες δραστηριότητες.
Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου.
———————————-
Ο κάκτος της ποικιλίας “San Pedro”, κατασσεται στα ταχέως αναπτυσσόμενα κιονοειδή, και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 6 μέτρα ύψος.κακτοι_ΡΕΘΥΜΝΟ-Ι Ευδοκιμεί στις Άνδεις του Εκουαδόρ και του Περού σε υψόμετρο μεταξύ 2000-3000m καθώς και σε περιοχές της Αργεντινής, της Βολιβίας και της Χιλής.
Σε κάποιες περιοχές τα παράγωγα της ποικιλίας  “San Pedro” – κατατάσσεται στα ψυχοδηλωτικά/ ενθεογόνα λόγω της ψυχοδραστικής ουσία “μεσκαλίνη” η οποία εντοπίζεται κατων από τον πράσινο φλοιό του κάκτου- χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική, και κτηνιατρική ενώ ευρέως καλλιεργείται ως καλλωπιστικός κάκτος. Στο παρελθόν έχουν καταγραφεί αναφορές, σε περιοχές των Άνδεων, η συγκεκριμένη ποικιλία, έχει χρησιμοποιηθεί για θεραπευτικούς σκοπούς και θρησκευτική μαντεία, για πάνω από 3000 χρόνια.
Νάντια Αλεξίου- NantiaReport.