Προβοκάτσια του Ρουβίκωνα στη διαδήλωση των “Μένουμε Ελλάδα” απέτρεψε η ΕΛΑΣ

Απόπειρα προβοκάτσιας στην εκδήλωση των Ευρωπαϊστών, διαρρέεται από την ΕΛΑΣ, ότι απετράπη, με “σκιώδη καθοδηγητή” την αντιεξουσιαστική ομάδα “Ρουβικώνας”.


Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, απέτρψαν προβοκάτσια στη συγκέντρωση των Ευρωπαιστών (22/06), που ενδεχομένως να δυναμίτιζε με ανεξέλεγκτες διαστάσεις το κλίμα ομαλότητας.

Η παρουσία των μελών της αυτοαποκαλούμενης αντιεξουσιαστικής ομάδας Ρουβίκωνας- της ομάδας που εισέβαλε και πραγματοποίησε κατάληψη στο περιστύλιο της Βουλής- (22/06-17.00) εντοπίζεται στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος, σε επιμνημόσυνη δέηση, για το Δημήτρη Χριστούλα.- του 77χρονου αυτόχειρα, στο Σύνταγμα τον Απρίλιο του 2012.

Σχεδόν δύο ώρες αργότερα, (19.00) οι αυτοαποκαλούμενοι αντιεξουσιαστές, ανεβαίνουν στη Λωφόρο Αμαλίας προς το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ενώ ήδη στο χώρο οι πρώτοι από τους διαδηλωτές του κινήματος «Μένουμε Ευρώπη» φτάνουν στο σημείο προσυγκέντρωσης. Ακολουθεί μικρής έντασης επεισόδιο, που λήγει με την παρέμβαση των ΜΑΤ, ενώ Αστυνομικοί δημιουργούν φραγμό και περιορίζουν τα μέλη του Ρουβίκωνα. Οι ευρωπαϊστές διαδηλωτές, ζητούν παρέμβαση της Αστυνομίας, ενώ οι αυτοαποκαλούμενοι αντιεξουσιαστές, απωθούνται μέχρι σχεδόν τα Προπύλαια.

Σχεδόν μισή ώρα αργότερα, (19/30) η προγραμματισμένη εκδήλωση των “Μένουμε Ελλάδα” βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ οι Ασυνομικοί λαμβάνουν θέση στα σκαλιά της Βουλής πάνω από το ΜΑΣ, ύστερα από πληροφορίες της Κρατικής Αφάελιας και της Αντιτρομοκρατικής, γιαι προβοκάτσιας, ακόμα και μέσα στη Βουλή.

Η εμφάνιση μελών του Ρουβίκωνα για μια ακόμα φορά (21.00), μεταξύ των διαδηλωτών, με αλλαγμένα ρούχα, καπελάκια και κρατούσαν σημαιάκια της ευρωπαϊκής Ένωσης- ώστε να διέρχονται απαρατήρητοι μεταξύ των διαδηλωτών- έφταναν ανά δύο / τρεις- από το ΜΕΤΡΟ και τη Σταδίου στην κάτω πλευρά του Συντάγματος και στη συνέχεια προσποιούμενοι τους ευρωπαϊστές, παρεισεφρησαν στη διαδήλωση και επιχείρησαν να δημιουργήσουν συντεταγμένο μπλοκ στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και κοντά στο αριστερό φυλάκιο.

Ενώ ήταν σε εξέλιξη η συγκέντρωση, τα μέλη του Ρουβίκωνα, απέρριψαν τρικάκια κατά του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φώναξαν συνθήματα πυροδότησαν φωτοβολίδες, και έκαψαν σημαίες της ΕΕ, με τους συμμετέχοντες ευρωπαϊστές, να επιτίθενται και να προπηλακίζουν τους “προβοκάτορες”. Σύμφωνα με πληροφορίες -από εκτιμήσεις των Αστυνομικών-, πρόθεση των αυτοπροσδιοριζόμενων αντιεξουσιαστών ήταν με τις φωτοβολίδες να κάψουν ή να “παρουσιάσουν” μια εικόνα του φυλακίου τυλιγμένου σε καπνούς φωτιάς- το 2007 στη διάρκεια πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου άτομα που συμμετείχαν στην πορεία, το είχαν πυρπολήσει με χρήση ευφλεκτου σπρει. Οι ίδιες πηγές, εκφράζουν εκτιμήσεις, στο ενδεχόμνο να μην είχαν διαταχθεί οι διμοιρίες των ΜΑΤ στα σκαλιά, ώστε να αποτρέψουν μια νέα εισβολή στο προαύλιο της Βουλής, θα επιχειρούνταν μια κίνση ενυπωσιασμού στο εσωτερικό του κοινοβουλίου, με αδιανόητες πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας πραγαμτοποίησαν άμεσα 7 συλλήψεις, ενώ ακολούθησαν -ακόμα- 25 με τα άτομα να κινούνται προς την πλευρά της Πανεπιστημίου.
Αναμφίβολα η χώρα διέρχεται μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους της μεταπολιτευτικής και όχι μόνο ιστορικής περιόδου και αυτή η πολυεπίπεδη κρίση έχει αντίκτυπο σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Ωστόσο από την πλευρά τους μέλη του “Ρουβίκωνα” προσδιορίζουν την παρουσία τους, στην πρόθεσή τους για ανάβαση στο περιστύλιο της Βουλής, όχι όμως, -όπως εκτιμάται από τους αστυνομικούς αναλυτές -για να πετάξουν μέσα στο Κοινοβούλιο φωτοβολίδες για να “μεταλαμπαδεύσουν” την εικόνα του ελληνικού Ναού της Δημοκρατίας τυλιγμένου σε καπνούς. Πρόθεσή τους, σύμφωνα με το αντιεξουσιστικό κίνημα, υποστηρίζουν, ήταν η “έπαρση” πανό και η “διασπορά” φέιγ βολάν, και δεν ήταν η προβοκάτσια.

 

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport