“Πρεμιέρα” για το σύστημα γεωεντοπισμού και στην Ελλάδα.|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Πρεμιέρα – πριν από λίγες ώρες- στη χώρα μας το μοντέλο της ηλεκτρονικής κατ’ οίκον κράτησης με το σύστημα του γεωεντοπισμού, (βραχιολάκι) για ποινικούς εγκλείστους στο πλαίσιο αποσυμφόρησης των Σωφρονιστικών Καταστημάτων Κράτησης της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του bloko.gr, το πολυαναμενόμενο μέτρο που επίκειται ν’ ανακουφίσει σημαντικά τον υπερκορεσμό και την υπερσυσσώρευση κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές, εφαρμόστηκε όχι σε Βρετανό υπήκοο που γεννήθηκε στην Γαλλία.
Πρόκειται για τον 55χρονο Noe Nordeine Benziane που εμπλέκεται στο σκάνδαλο των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας Energa – Hellas Power, ο οποίος είχε εμφανιστεί ως εκπρόσωπος του ρωσο-αραβικού fund στο οποίο «προσχηματικά» θα μεταβιβάζονταν οι δυο εταιρείες, ώστε οι ιδιοκτήτες τους να απεμπλακούν από τις σοβαρές οικονομικές και ποινικές εκκρεμότητές τους.
Ο Noe Nordeine Benziane, ήταν καταζητούμενος και συνελήφθη δυνάμει διεθνούς εντάλματος των ελληνικών αρχών στη Μάλαγα της Ισπανίας την Πρωτομαγιά του 2014. Εκδόθηκε στην Ελλάδα και παρέμενε κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού. Το αίτημα του για υπαγωγή στις ευεργετικές διατάξεις συζητήθηκε (27/07), κι εγκρίθηκε να εκτίει το υπόλοιπο της ποινής στο σπίτι του στο Παγκράτι.
Η κάθε κίνηση του 55άχρονου Βρετανού καταγράφεται ηλεκτρονικά και αποτυπώνεται στο κέντρο ελέγχου ιδιωτικής εταιρείας security, αναδόχου του διαγωνισμού του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με έδρα την Μεταμόρφωση Αττικής. Στην περίπτωση που διακοπεί η ένδειξη του στίγματος, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του πεντάλεπτου, ενημερώνεται η Αστυνομία σε αναζήτησή του για παραβίαση των όρων που του έχουν επιβληθεί, συλλαμβάνεται και επιστρέφει στη φυλακή, ενώ- σχεδόν – διπλασιάζεται η ποινή.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport