ΠΟΣΥΦΥ: «Βέβαιοι ότι θα περάσουν (τζιχαντιστές) από την Ελλάδα. Σκεφτείτε όταν δε γινόταν καμία καταγραφή»

Πυρά από τους Συνοριοφύλακες για τον Frontex, τις μεταναστευτικές ροές και τη μεταναστευτική πολιτική.. «Είναι αδιανόητο να συνδράμει η Ελλάδα την Ευρώπη στα σύνορα της χώρας μας και όχι η Ευρώπη την Ελλάδα» σχολιάσαν μεταξύ άλλων.

image

Την ανησυχία τους πως τζιχαντιστές-περασαν- και ενδέχεται να περνούν τα σύνορα της Ελλάδας με τις μεταναστευτικές ροές, τόνισε σε συνέντευξή τύπου που παραχώρησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων ο Παναγιώτης Χαρελας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου (19/04) για το μεταναστευτικό. «Μέχρι ένα σημείο, μέχρι και τον περασμένο Οκτώβριο, ουσιαστικοί έλεγχοι των ροών δεν γινόταν. Θα μου πείτε και τώρα που γίνονται δεν θα περάσουν; Είμαστε βέβαιοι ότι θα περάσουν. Ακόμη και τώρα που γίνονται. Σκεφτείτε πόσο δε μάλλον, όταν δεν γίνονται καθόλου. Όταν δεν γινόταν κανένας διαχωρισμός του μετανάστη και του πρόσφυγα ή καμία καταγραφή« , σημείωσε ο Παναγιώτης Χαρελας.
Στη συνέντευξη επεσημάνθηκε πως οι μεγάλες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές -μέχρι πρότινος – και οι ανεπαρκείς έλεγχοι, οπως ειχαν διαπιστώσει οι συνοριοφύλακες και ενω είχαν προτείνει να γίνει διαχωρισμός προσφύγων πολέμου και μεταναστών δεν εισακουστηκαν.

wp-1461108787502.png

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων αναφέρθηκε στην αντίστροφη μεταναστευτική ροή που παρατηρείται, με πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες να επιχειρούν να επιστρέψουν παράνομα στην Τουρκία, χωρίς να καταγραφούν στη χώρα μας. Όπως τόνισαν είχαν προσληφθεί και εκπαιδευθεί ειδικά για τη φύλαξη των συνόρων, 4.700 άτομα. Ωστόσο πλέον μετά από αποσπάσεις σε άλλες υπηρεσίες έχουν απομείνει μόλις 2300,
«Δεν μπορεί να υπάρχουν 4.700 συνοριοφύλακες, εμείς ως χώρα να καλούμε τη Frontex να φυλάξει τα σύνορά μας και εμείς να φυλάμε τα γήπεδα», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων ανέφεραν πως «Είναι αδιανόητο να συνδράμει η Ελλάδα την Ευρώπη στα σύνορα της χώρας μας και όχι η Ευρώπη την Ελλάδα». Καθώς επίσης σημείωσαν ότι στην Ειδομένη, φθάσαμε στο σημείο να κάνουν ελέγχους οι πρόσφυγες και οι αστυνομικοί να βρίσκονται στην άκρη. Η κατάσταση στα Κέντρα Κράτησης είναι εκτός ελέγχου και επικίνδυνη- σημείωσαν- καθως για 4.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν τη διατεθεί μόλις έξι αστυνομικοί!