Πορείες, διαδηλώσεις, μέτρα τάξης της ΕΛ.ΑΣ- Β.Κικίλιας"η Δημοκρατία δεν επιτρέπει σε κανένα να επιβουλεύεται την κοινωνική ειρήνη, δεν επιτρέπει καμία ανοχή ".

Πορείες, κινητοποιήσεις για την 6η Δεκέμβρη, η επίσημη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, η ΕΛΑΣ σε επιφυλακή για το επόμενο τριήμερο, ενώ με δήλωση του ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, επισημαίνει μεταξύ άλλων «ότι η Δημοκρατία δεν επιτρέπει σε κανένα να επιβουλεύεται την κοινωνική ειρήνη, τη σταθερότητα, το δικαίωμα στην ιδιωτική και δημόσια περιουσία, δεν επιτρέπει καμία ανοχή απέναντι στον οποιαδήποτε επιχειρήσει να την αμαυρώσει».

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας, κινητοποιησεις στην Αττική καθώς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας ενόψει της 6ης Δεκέμβρη. Σύμφωνα με Αστυνομικές πηγές, το σύνολο της Αστυνομικής δύναμης της Αττικής -19.000 ενστολοι- έχουν τεθεί σε επιφυλακή ενώ εχει προβλεφθεί και η περίπτωση να διατεθούν στο σύνολο τους, στα Μέτρα Τάξης για την απρόσκοπτη και χωρίς επεισόδια διεξαγωγή των εκδηλώσεων. Τα μέτρα της ΕΛΑΣ, περιλαμβάνουν τη διαθεση περισσοτέρων από 8.000 Αστυνομικών, αριθμός πολύ μεγαλύτερος και από εκείνον που είχε διατεθεί ως μέτρα κατά τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου .
Μέτρα έχει λάβει η ΕΛΑΣ καθώς έχει αποφασιστεί απαγόρευση στο κέντρο της Αθήνας « για λόγους δημόσιας ασφάλειας και μη διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πόλης, κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία, το χρονικό διάστημα από 06:00 ώρα της Παρασκευής 05 Δεκεμβρίου μέχρι και την 15:00 ώρα του Σαββάτου 06 Δεκεμβρίου» ενοψει της προγραμματισμένης επίσκεψης του τουρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ενώ σε επιφυλακή θα βρίσκεται η Αστυνομία για το συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί (07/12- 18.00) στη πλατεία Συντάγματος για τον προϋπολογισμό.
Σε ένδειξη “αλληλεγγύης” στον κατάδικο αντιεξουσιαστή απεργό πείνας, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση (05/13- 17.00) έξω από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς».
Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματισθεί (06/12- 12.00) στο κέντρο της Αθήνας για το θανάσιμο τραυματισμό του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, το 2008.
Προαναγγελία συγκεντρώσεων έχει ανακοινωθεί και για το απόγευμα της ίδιας ημέρας (06/12-18.00) από τα Προπυλαια με κατάληξη τα Εξάρχεια.
Όπως έχει διευκρινίζει η ΕΛ.ΑΣ. για οσες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματισθεί ώρες για τις οποιες ισχύουν τα μέτρα της απαγόρευσης, δεν θα επιτραπεί πορεία προς το Σύνταγμα.
Κλειστό θα παραμείνουν οι σταθμοί ΜΕΤΡΟ (05/12-13.00) Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής, Κατεχάκη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΣΑ , «με στόχο την ασφαλή κυκλοφορία των ΜΜΜ και του επιβατικού κοινού, ο ΟΑΣΑ θα προβεί σε προσωρινές τροποποιήσεις της διαδρομής λεωφορειακών γραμμών, γραμμών τρόλεϊ και τραμ στο κέντρο της πόλης των Αθηνών από 10:00’ ώρα της 6-12-2014 έως 07:00’ της 7-12-2014 σταδιακά, ανάλογα με τις υποδείξεις και τα μέτρα της Τροχαίας και τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες”.
Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν, αύριο Παρασκευή (05/12) και το Σάββατο(06/12) σε ισχύ στο κέντρο της Αθήνας, λόγω της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και των εκδηλώσεων της 6ης Δεκέμβρη. Οι ρυθμίσεις θα εφαρμόζονται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες. Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών, παρακαλούνται οι οδηγοί, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν τη διέλευση των οχημάτων τους, απο τις ακόλουθες οδούς και λεωφόρους:
– Λ. Βασ. Σοφίας σε όλο το μήκος της
– Λ. Βασ. Κωνσταντίνου σε όλο το μήκος της
– Λ. Μεσογείων στο τμήμα της από Οδό Κατεχάκη έως τη Λ. Βασ. Σοφίας
– Οδό Μιχαλακοπούλου (ρεύμα καθόδου προς κέντρο)
Εναλλακτικά προτείνονται οι διαδρομές, για όσους κινούνται από τα βόρεια προάστια
– προς το κέντρο της Αθήνας προτείνεται η κίνησή τους μέσω Λεωφ. Κηφισίας, Λεωφ. Αλεξάνδρας. – προς νότια προάστια μέσω Περιφερειακής Υμηττού.
– προς Πειραιά μέσω Λεωφ. Κηφισού.
Για τους κινούμενους από τα νότια προάστια
– προς το κέντρο της Αθήνας προτείνεται η κίνησή τους μέσω Περιφερειακής Υμηττού. – προς τα βόρεια προάστια μέσω Περιφερειακής Υμηττού.
Για όσους κινούνται από τον Πειραιά
– προς το κέντρο της Αθήνας προτείνεται η κίνησή τους μέσω της οδού Πειραιώς.
– προς τα βόρεια προάστια μέσω Λεωφ. Κηφισού.
Σε δήλωση του ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας αναφέρει πως «Τα τελευταία πέντε χρόνια η πατρίδα μας αγωνίζεται ενάντια σε μία πολλαπλή κρίση με μοναδικό της όπλο τους κόπους και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Αγωνίζεται κυρίως για την αλλαγή μίας νοοτροπίας και για αυτό προβαίνει σε μεταρρυθμίσεις, στέλνοντας μήνυμα σταθερότητας, αλλά κυρίως προοπτικής σε όλη τη διεθνή κοινότητα. Κυρίως όμως αγωνίζεται να οικοδομήσει μία νέα Ελλάδα, αντάξια των ονείρων όλων μας».
Σημειώνει επίσης ότι «Τις αμέσως επόμενες ημέρες και πάντα στο ίδιο πλαίσιο διαχείρισης αυτής της πραγματικότητας, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερες προκλήσεις, που ξεκινούν με την ψήφιση του νέου Προϋπολογισμού, που θα εφαρμοστεί την πρώτη χρονιά εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο, την ημέρα μνήμης του θανάτου ενός παιδιού, αλλά και των τραγικών και ανυπολόγιστων καταστροφών που ακολούθησαν στην Αθήνα, όπως και την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού και υπουργών της γείτονος χώρας».
Επιπλέον ο Βασιλης Κικιλιας, επισημαίνει πως «συναισθανόμενος πλήρως τις ευθύνες όλων μας, καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς και πάνω από όλα τους πολίτες- ανεξαρτήτως διαφορετικών πολιτικών θέσεων και απόψεων- να κατανοήσουμε την κρισιμότητα, αλλά και τη σπουδαιότητα αυτών των στιγμών και να λειτουργήσουμε με μοναδικό μας οδηγό το ουσιαστικό συμφέρον του τόπου και το τί προστάζουν οι νόμοι και το Σύνταγμα για μία ευνομούμενη Δημοκρατία».
«Η μακρόχρονη Ιστορία μας διδάσκει ότι όταν συνειδητοποιούμε τα μεγάλα και τα σημαντικά και παραμερίζουμε τις μικροδιαφορές και τα μικροσυμφέροντά μας, πραγματοποιούμε, ως λαός, θαύματα. Η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα που απαιτεί διαρκή και συνεχή εγρήγορση, ώστε η ελευθερία να διασφαλίζεται και τα δικαιώματα των πολιτών να προστατεύονται ενάντια σε κάθε μορφή δράσης, που επιχειρεί να επιβληθεί με βία και καταστροφές. Η Δημοκρατία διαθέτει ευτυχώς τους μηχανισμούς εκείνους που είναι σε θέση να εξασφαλίσουν την ευταξία και το δικαίωμα των πολιτών στην ποιότητα ζωής» αναφέρει σε δήλωσή του ο αρμόδιος Υπουργός.
Καταλήγοντας ο Βασίλης Κικίλιας τονίζει πως «αισθάνομαι την ανάγκη να επισημάνω ότι η Δημοκρατία δεν επιτρέπει σε κανένα να επιβουλεύεται την κοινωνική ειρήνη, τη σταθερότητα, το δικαίωμα στην ιδιωτική και δημόσια περιουσία, δεν επιτρέπει καμία ανοχή απέναντι στον οποιαδήποτε επιχειρήσει να την αμαυρώσει. Αυτό απαιτεί η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, αυτό επιτάσσει το χρέος μας απέναντι στην Πατρίδα και αυτό θα διασφαλίσουμε με απόλυτη σοβαρότητα και αποφασιστικότητα ».

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport