Οι γονείς στο Αυτόφωρο και οι εκθέσεις των εξειδικευμένων επιστημόνων ψυχικής υγείας να εντοπίζουν “κλονισμένο οικογενειακό περιβάλλον”

Με τους δύο γονείς να έχουν παραπεμφθεί στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο, οι Αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής, έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο αρπαγής της ανήλικης. Ωστόσο οι εκθέσεις των εξειδικευμένων επιστημόνων ψυχικής υγείας της ΕΛΑΣ εντοπίζουν ενδείξεις οι οποίες έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψιν από τις Ανακριτικές Αρχες.

image

Στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο δικάζονται (04/05) με την κατηγορία της παραμέλησης εποπτείας της-μόλις- 3,5 κόρης τους, Μαρίας-Ειρήνης, και η οποία εντοπίσθηκε σώα (02/05)σχεδόν 20 ώρες μετά την εξαφάνισή της, ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα απο την περιοχή του Σκαραμαγκά. Οι Αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής, έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο αρπαγής της ανήλικης αν και είχε μπει στο αρχικό πεδίο διερεύνησης.
Ο Εισαγγελέας άσκησε δίωξη με τις κατηγορίες της έκθεσης ανήλικου σε κίνδυνο και της παραμέλησης εποπτείας- με την επιβαρυντική διάταξη- με ενδεχόμενο δόλο.
Για την υπόθεση σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία και εκτός από τις καταθέσεις και τις προανακριτικές πράξεις έρευνας περιλαμβάνονται οι εκθέσεις των εξειδικευμένων επιστημόνων ψυχικής υγείας της ΕΛΑΣ οι οποίοι εξέτασαν τους γονείς και την μικρή Μαρία Ειρήνη η οποία παραμένει στο ασφαλές περιβάλλον του Νοσοκομείου Παίδων καθώς και τον επίσης ανήλικο, 5άχρονο αδελφό της.

image

Στις εκθέσεις του, τόσο ο παιδοψυχολόγος Αξιωματικος της Αστυνομίας όσο και οι Αξιωματικοί που έλαβαν καταθέσεις από τους γονείς σημειώνουν ότι εντοπίζεται “ενα κλονισμένο οικογενειακό περιβάλλον για τη διαβιωση δυο ανήλικων προσχολικης ηλικίας, χωρίς να αποκλείεται το ενδεζομενο να εκτεθουν εκ νεου σε κινδυνο”.
Ήταν οι αναφορές στις αυθόρμητες περιγραφές της μικρής Μαρίας Ελένης στο ασφαλές περιβάλλον -πια – “κατ αντιπαράσταση” με τη μητέρα της, για το πού ήταν και πώς βρέθηκε στο χώρο όπου και εντοπίσθηκε, με την ανήλικη, να τοποθετεί τον εαυτό της «στο δάσος», όπου και όπως ανέφερε «Με άφησε η μαμά, στο δάσος». Όπως εξήγησε όταν βρέθηκε μόνη της «στο δάσος» και αποκοιμήθηκε, καθώς είχε κουραστεί, δεν άκουσε τους γονείς της ή κάποιον άλλο να φωνάζει το ονομά της, και φοβήθηκε καθώς δεν ήξερε πώς να επιστρέψει στους γονείς της.
Κατά την εξέταση της η μητέρα της ανήλικης, δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει υπό ποιες συνθήκες “χαθηκε” η ανήλικη από περιφραγμένο χώρο στη μάντρα σκραπ του παππού,στο Σκαραμαγκά. Ο Ψυχολόγος διέγνωσε ενδείξεις ψυχικής διαταραχής, ενώ για τον πατέρα εντοπίζεται ενδείξεις συμπεριφορά εξαρσης θυμού ενώ και ο 5άχρονος γιος της οικογένειας διαγνώστηκε με προβληματική ψυχική υγεία, ως κληρονομικό ιστορικό.
image

Όπως επισημαίνεται από τους Αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής, εντοπίζεται καθυστέρηση από τη διαπίστωση της “απουσίας” της ανήλικης μέχρι τη στιγμή που δηλώνεται στις Αρχές η εξαφάνιση της, και ενεργοποιείται το Amber-alert ..σχεδόν τρεις ώρες αργότερα.
Η υπόθεση βρίσκεται πλέον στη δικαιοδοσία των Ανακριτικών Αρχών προκειμένου να αποφανθούν την έκβαση της υπόθεσης για όλα τα εμπλεκόμενα -έμεσα ή άμεσα- μέλη της οικογένειας..