Οδηγός λεωφορείου δεν επέτρεψε την επιβίβαση σκύλου οδηγού Τυφλού και της συνόδου του

Καταγγελία σε βάρος οδηγού λεωφορείου του ΟΑΣΑ υπέβαλλε εκ γενετής με προβλήματα όρασης καθώς δεν επέτρεψε στο σκύλο οδηγό της να επιβιβαστεί, ενώ είχαν ενημερωθεί για την διάταξη που ισχύει αναφορικά με τα ζώα συνοδούς ΑμεΑ

Εκ γενετής με προβλήματα όρασης η Ιωάννα Μαρία Γκερτσου, με τη Μέη- σκύλο οδηγό- κατέληξε στο Αστυνομικό Τμήμα, όταν ο οδηγός του λεωφορείου αρνήθηκε την επιβίβαση και ζητούσε επίμονα να κατέβει από το λεωφορείο μαζί με το σκύλο της. Η ίδια παρέθεσε την καταγγελία της.

ΜΕΙ_ΛΑΡΑ

Σήμερα (09/05) ο τρομοκράτης (η Μέη), κατέληξε στο Α.Τ. Χαλανδρίου. Φανταστείτε να είστε καθόλα νόμιμοι, κόσμιοι κλπ ενώ παράνομα σας παρεμποδίζουν την πρόσβαση καθημερινά (παράνομα παρκαρισμένα οχήματα, κακοτεχνίες κλπ) και να σας καλούν και την αστυνομία από πάνω. Επειδη λοιπόν, οδηγός λεωφορείου καλεσε την αστυνομία (κι οχι εγώ οπως επρεπε), εξαιτίας της Μέη και βρέθηκα ξαφνικά, υπαίτια λες και διέπραξα κανένα έγκλημα, αποφάσισα για πρώτη φορά να κινηθώ νομικά: εναντίον του οδηγού του λεωφορείου που δε σέβεται τιποτα και πάσα υπευθύνου φορέα, δηλαδή του #οασά στον οποιο παρεπειπτοντως, ειχαμε απευθύνει επιστολή, ενα μήνα πριν. Ειρωνία, χθες ανέβασα τη φωτογραφία του Ρίτσαρντ, εκπαιδευόμενου σκύλου – οδηγού της σχολής “Λάρα” να εντοπίζει μια στάση λεωφορείων…

image

Πάμε λοιπόν στο τμήμα. Αφού δέχτηκα τηλεφωνα από συνδικαλιστές του ΟΑΣΑ, ο οποίοι κλαίγονταν πως ο οδηγός εχει παιδιά, αρχισε το τροπάρι η αξιωματικός υπηρεσίας πως ο οδηγός δεν άσκησε ρατσιστική επίθεση διοτι αναφέρθηκε στη Μέη κι οχι σε εμενα, λες κι εγω τον σκυλο – οδηγό τον εχω για πλάκα. Μετά, προσπαθούσε να μου επιχειρηματολογήσει, πως και η ίδια δέχεται ρατσισμό, λόγω επαγγέλματος. Της εξήγησα λοιπον πως το επάγγελμα της, ειναι επιλογή της. Η αναπηρία δεν ειναι επιλογή κανενός. Δεν δέχομαι ρατσισμό από αποψη γ** το κ** μου.
Πως αν ηταν αλλος ανθρωπος με απωλεια ορασης θα ειχε βαλει τα κλάματα και θα ειχε φυγει κακείν κακώς από το λεωφορείο για να συνεχίσει με τα ποδια. Κι εγώ, ωφειλω να υπερασπίζομαι το δίκαιο για αυτούς που δεν μπορούν.
Μετά, ανέλαβε ο δοιηκητής ο οποιος μου είπε πως ο οδηγός, εμφάνισε μεταμέλεια και πρεπει να δινουμε βάση στο ανθρώπινο μέρος κλπ κλπ. Του απαντησα λοιπόν πως ο ανθρωπισμός θέλει *** κι οχι οταν φτάνουμε στην αστυνομία (που είχε ο ιδιος καλεσει) κι αποδυκνειται πως ο οδηγός εχει άδικο να μου το παίζει ανθρωπιστής.
Εν ολίγοις, επιβλήθηκε στον οδηγό, δοιηκητικό πρόστιμο κι επεται συνέχεια διοτι η μυνηση για ρατσιστική συμπεριφορά, αφορά ποινικό αδίκημα αλλά για καποιο λογο δε συνδέεται με την άρνηση εισόδου σε εναν σκυλο – οδηγο-τυφλών…

 


*Ιωάννα Μαρία Γκερτσου, ιδρυτής του “Lara Guide Dog Shool” Ελληνικής Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων – Οδηγών «Λάρα», τυφλή και η ίδια, αγωνίζεται για τα δικαιώματα των τυφλών ατόμων και την αυτόνομη μετακίνηση τους.