ΝΟΜΙΚΗ: Συνέλευση των Φοιτητικών Συλλογών, και Αστυνομική εποπτεία. Εξετάζεται αίτημα των καταληψιών.

Εντονη ανησυχία εκφράζεται με αφορμή την κατάληψη στη Νομική Αθηνών, σε καταλήψεις δημοσίων κτηρίων από τις Αρχές.
Σε συνέλευση οι Φοιτητικοί Σύλλογοι για να αποφασίσουν.

“Να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ και να βγουν χωρίς να γινει καμία σύλληψη” ζητούν οι καταληψίες της Νομικής. Στο χώρο εξωτερικά της Νομικής, βρίσκονται φοιτητές των τριών Συλλογών (Νομικής, Οικονομικού, Πολιτικού) και Πανεπιστημιακοί καθώς και διμοιρίες ΜΑΤ, ώστε να εξευρεθεί λύση και να αποχωρήσουν από το κτήριο οι εξωπανεπιστημιακοι κουκουλοφόροι. Δικηγόρος ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του, βρίσκεται σε διαπραγματευση με τους καταληψίες, ώστε να εξευρεθεί λύση και να ακολουθήσει εκκένωση της Σχολής.
Απο την καταληψω της Νομικής (13/03) με αιτήματα απελευθέρωσης των εγκλείστων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, εχει εκφραστεί έντονη ανησυχία για γενικευμένες καταλήψεις δημοσίων κτιρίων εκφράζουν στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και Ανώτατοι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η ανησυχία εμπορεύεται από “διατυπώσεις προθέσεων” απο πληροφορίες, στο ενδεχόμενο καταλήψεων κτιρίων που σχετίζονται με τη Δικαιοσύνη ή και εισβολής σε ΜΜΕ ομίλους (όπως στα Χανιά (16/03) με την αναπαραγωγή ηχογραφημένων θέσεων στα αιτήματα των καταληψιών της Νομικής).
Από την ΕΛΑΣ, έχουν ληφθεί έκτακτα αποτρεπτικά μέτρα (16/03), εξωτερικά των κτηριακων εγκαταστάσεων τα οποία βρίσκονται σε αναβαθμισμένη “εκτίμηση απειλής καταλήψεων”, στην αποτροπή απόπειρας τέτοιων ενεργειών.
Στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο είσοδος μεμεονομένων ατόμων, να μπαίνουν σταδιακά στα κτίρια, και να δηλώνουν την κατάληψή τους.
Από το Νόμο, προβλέπεται για την οποιαδήποτε Αστυνομική επιχείρηση εντός Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, να κατατεθεί αίτημα απομάκρυνσης των καταληψιών από τον Πρύτανη ή τον πρόεδρο της σχολής, για την επέμβαση των Αστυνομικών Αρχών .
Αν και ο πρύτανης Θάνος Δημόπουλος υπέβαλλε μήνυση (16/03) για διακεκριμένες φθορές στην κατάληψη του κτιρίου, και η Εισαγγελία είχε ασκήσει αυτεπάγγελτη δίωξη για ένα αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα και τέσσερα πλημμελήματα με αφορμή φθορές στον Ναό Αγίων Αναργύρων, που βρίσκεται δίπλα στη σχολή, καθώς και για εμπρησμούς αυτοκινήτων το γεγονός ότι δεν είναι αυτόφωρο αδίκημα, δεν επέτρεψε επέμβαση της Αστυνομίας.
Ωστόσο από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας, Ηλία Ζαγοραίο, έχει ασκηθεί δίωξη και ζητεί την παρέμβαση των Αστυνομικών Αρχών, «ώστε να αποτραπεί η τέλεση νέων αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αξιόποινων πράξεων».
Για τους καταληψίες της Νομικής, έχει σχηματισθεί δικογραφίες για την κατάληψη της Νομικής Σχολής και για την επίθεση σε βάρος οχήματος τηλεοπτικού σταθμού και την επίθεση κατά φωτορεπόρτερ και τηλεοπτικών συνεργείων (13/03), και σύμφωνα με κατάθεση προσδιορίζει ως δράστες, καταληψίες της Νομικής Σχολής.
Ωστόσο δεν προκύπτει κατάθεση που να προσδιορίζει ως δράστες, άτομα που “βγήκαν από το πανεπιστημιακό ίδρυμα, έδρασαν και επέστρεψαν σε αυτό” όπως προβλέπεται.
Στη δικογραφία περιλαμβάνεται περιστατικό το περασμένο Σαββάτου (14/03), όταν διέρρηξαν τον Ιερό Ναό των Αγ. Αναργύρων, στον πεζόδρομο της Σόλωνος, δίπλα στη Νομική Σχολή, προέβησαν σε βανδαλισμούς, σπάζοντας 25 στασίδια, απέσπασαν εικόνες, χρήματα από το παγκάρι και τάματα πιστών, καθώς και δύο επιθέσεις και βανδαλισμοί σε πολυτελή οχήματα, σταθμευμένα στην περιοχή, και η επίθεση στην οδό Κωλέτη σε γραφεία της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.  Ωστσόσο, αν και το αδίκημα είναι κακουργηματικού χαρακτήρα, δεν υπάρχουν καταθέσεις που να προσδιορίζουν ως δράστες, καταληψίες της Νομικής. Σε συμπληρωματική δικογραφία, περιλαμβάνεται υλικό από κάμερες ασφαλείας καταστημάτων της περιοχής η οποία θα συνυποβληθεί στον Εισαγγελέα, ο οποίος θα κρίνει αν δοθεί εντολή για αστυνομική επέμβαση, η οποία και πάλι, προϋποθέτει την έγκριση των Πρυτανικών Αρχών και πολιτική βούληση για να επιτραπεί η επιχείρηση.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport