Νέα ίχνη τζιχαντιστών στη Λέρο|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Στην Ελλάδα εντοπίζονται τα ίχνη δύο ακόμα καμικάζι του Ισλαμικού Κράτους, που κρατούνται ως ύποπτοι για συμμετοχή στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.

image

Πρόκειται για νεαρούς με καταγωγή από την Αλγερία και το Πακιστάν, οι οποίοι συνελήφθησαν σε αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο Ζάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες, μπήκαν παράτυπα στην Ελλάδα τον περασμένο Οκτώβριο, μαζί με τους δύο καμικάζι αυτοκτονίας που ανατινάχθηκαν το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου έξω από το Σταντ ντε Φρανς στο Παρίσι.
Οι δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στις 10 Δεκεμβρίου σε καταυλισμό προσφύγων στο Ζάλτσμπουργκ. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την 16η Δεκεμβρίου η αυστριακή Εισαγγελία, οι δύο αλλοδαποί έφτασαν στην Αυστρία από τη Μέση Ανατολή και συνελήφθησαν καθώς υπήρξαν ενδείξεις συμμετοχής τους σε τρομοκρατική δράση, και συγκεκριμένα στις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι. Τα παραπάνω επιβεβαίωσε στην «Κ» ο εισαγγελέας του Ζάλτσμπουργκ Robert Holzleitner, ο οποίος, ωστόσο, ερωτηθείς εάν ίχνη των δύο εντοπίζονται στην Ελλάδα, περιορίστηκε να απαντήσει ότι «η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη».
Πάντως, καλά πληροφορημένες πηγές της «Κ» αναφέρουν ότι οι δύο ύποπτοι (Γάλλοι υπήκοοι με καταγωγή από την Αλγερία και το Πακιστάν) μπήκαν στις 3 Οκτωβρίου στη Λέρο από τα απέναντι τουρκικά παράλια, ταξιδεύοντας μαζί με τους δύο βομβιστές του Ισλαμικού Κράτους, που ανατινάχθηκαν έξω από το Σταντ ντε Φρανς το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου. Μάλιστα είχαν διαβατήρια Συρίας, με σειριακό αριθμό (serial number) παρόμοιο εκείνων που είχαν βρεθεί δίπλα στα διαμελισμένα πτώματα των καμικάζι του Παρισιού. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, επρόκειτο για γνήσια διαβατήρια, τα οποία όμως ήταν καταχωρισμένα στις βάσεις δεδομένων της Ε.Ε. ως «κλεμμένα» από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
Φτάνοντας στη Λέρο μέσα σε πλοιάριο από τα απέναντι τουρκικά παράλια, οι δύο ύποπτοι δήλωσαν Σύροι πρόσφυγες. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια ελέγχου τους (debriefing) από συνοριοφύλακες του Frontex, διαπιστώθηκε ότι ο μεν ένας είχε καταγωγή από την Αλγερία και ο δεύτερος από το Πακιστάν. Σε βάρος των δύο σχηματίστηκε δικογραφία για πλαστογραφία και παραπέμφθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κω.
Μερικές ημέρες αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι να συνεχίσουν το ταξίδι τους, έχοντας στα χέρια τους υπηρεσιακό σημείωμα, με το οποίο η Ελληνική Αστυνομία τούς υποχρέωνε να εγκαταλείψουν τη χώρα σε διάστημα 30 ημερών. Αντίθετα, οι δύο συνταξιδιώτες τους που συμμετείχαν στο σχέδιο επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου δεν εντοπίστηκαν κατά τη διαδικασία ελέγχου τους στη Λέρο και τους επιτράπηκε να συνεχίσουν το ταξίδι τους με τελικό προορισμό το Παρίσι, «ταυτοποιημένοι» ως Σύροι πρόσφυγες.
Η πιθανή ανάμειξη των δύο νεαρών στις επιθέσεις στο Παρίσι αποκαλύφθηκε μετά τη σύλληψή τους στον καταυλισμό προσφύγων στο Ζάλτσμπουργκ. Το διάστημα που ακολούθησε, στον γερμανικό και στον αυστριακό Τύπο φιλοξενήθηκαν αρνητικά για την Ελλάδα δημοσιεύματα, με θέμα τον έλεγχο και την καταγραφή μεταναστών και προσφύγων. Μάλιστα, οι αποκαλύψεις ερμηνεύουν σε έναν βαθμό και τη σκλήρυνση της στάσης της Αυστρίας έναντι της Αθήνας για τις επιδόσεις της στη διαχείριση της μεταναστευτικής-προσφυγικής κρίσης.


*Έντυπη Κ-Γιάννης Σουλιώτης

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport