Μ.Βαρβιτσιώτη-"ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ"- «Στη νοοτροπία του ΣΥΡΙΖΑ «περί ανοιχτών συνόρων για όλους» είμαστε κάθετα αντίθετοι».

Συνέντευξη του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στην εφημερίδα «Δημοκρατία», στο Δημοσιογράφο Δημήτρη Καπράνο.

– Πιστεύετε ότι αντέχει η Ελλάδα το βάρος του μεταναστευτικού που έχει πέσει στους ώμους της;
Το μεταναστευτικό δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα. Αυτήν τη στιγμή Ελλάδα και Ιταλία έχουμε «στεγνώσει» οικονομικά, δεν αντέχουμε, καθώς έχει πέσει στις πλάτες μας σχεδόν ολόκληρο το βάρος. Ένα βάρος που αναμένεται να πολλαπλασιαστεί με όσα συμβαίνουν αυτήν την ώρα στη Συρία και στο Ιράκ. Βεβαίως προέχει η ανθρωπιστική πλευρά. Βεβαίως αυτοί οι δυστυχείς άνθρωποι, που προσπαθούν να αποφύγουν τη λαίλαπα των βάρβαρων, αιματηρών συγκρούσεων αγνοώντας τους κινδύνους της θάλασσας, αξίζουν κάθε βοήθεια και συμπαράσταση. Αλλά, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ακόμη πόσους μετανάστες μπορούν να «σηκώσουν» η Ευρώπη και η οικονομία της;
Εμείς φέτος δαπανήσαμε 85.000.000 ευρώ για τη διάσωση προσφύγων και την παρακολούθηση των συνόρων. Δεν έχουμε άλλα κονδύλια διαθέσιμα. Γι’ αυτό και ζητήσαμε από την Ε.Ε., σε συνεργασία με το υπ. Δημοσίας Τάξεως, 65.000.000 ευρώ έως το τέλος του χρόνου. Τα ζητάμε, διότι «λεφτά δεν υπάρχουν»!
– Αληθεύει ότι μεταξύ των μεταναστών εντοπίσατε και τζιχαντιστές που έρχονται στην Ελλάδα με αποστολή τη στρατολόγηση πολεμιστών για το ISIL;

Έως τώρα δεν έχουμε εντοπίσει τέτοια κρούσματα όπως έχουν εντοπισθεί, π.χ., στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως ερευνούμε τα πάντα. Εμείς δεν θα αφήσουμε τα σύνορά μας να γίνουν ξέφραγο αμπέλι. Θα συνεχίσουμε να τα επιτηρούμε, θα συνεχίσουμε να τα ελέγχουμε, τόσο για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας όσο και για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Στη νοοτροπία του ΣΥΡΙΖΑ «περί ανοιχτών συνόρων για όλους» είμαστε κάθετα αντίθετοι. Γι’ αυτό και ζητάμε την οικονομική ενίσχυση, για να φυλάμε όσο καλύτερα γίνεται τα ευρωπαϊκά θαλάσσια και χερσαία σύνορα. Όπως θα θυμάστε, κατά τη διάρκεια ελέγχου πέρυσι πέσαμε πάνω και σε τρομοκράτες στη Χίο! Να σημειώσω παράλληλα ότι σε συνεργασία με τον Δ. Αβραμόπουλο, στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων μας μετέχει εδώ και τρεις μήνες και το Πολεμικό Ναυτικό.