Λαθρομετανάστευση: Όσα αποφασίστηκαν στη διυπουργική,- Τ.Χριστοδουλοπούλου: “Δεν υπάρχουν μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας, απλά λιάζονται»- Δ.Αβραμόπουλος: Αφίξεις περίπου 7.000 λαθρομετανάστες στις ευρωπαϊκές ακτές

Τρίωρη έκτακτη σύσκεψη για το λαθρομεταναστευτικό ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, να ανακοινώνει τα έκτακτα μέτρα που θα λαβει άμεσα η κυβέρνηση προς εκτόνωση του φαινομένου.

image

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, αποφασίστηκε, η μεταφορά των νεοεισερχόμενων λαθρομεταναστών από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους, σε πρόσφυγες και σε λαθρομετανάστες.
Οπως αποφασίστηκε, τους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα τους χορηγούνται άμεσα τα απαραίτητα νόμιμα έγγραφα.
Στη σύσκεψη, εγκρίθηκε σχέδιο για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής- κλειστούς χώρους, καταυλισμούς- και υπάρχουσες δομές όπου θα υποβάλλονται στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
Εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αλλά και στη Σύνοδο των αρμόδιων Υπουργών η Ελληνική κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, οι λαθρομεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη ώστε να υπάρξει αναλογικός καταμερισμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ προθέση της κυβέρνησης, να αντιληπτό ότι το λαθρομεταναστευτικό αποτελεί προτεραιότητα, καθώς οι λαθρομεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα, ιδίως προσφύγων από τη Συρία, αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς.
«Το προσφυγικό ζήτημα είναι διεθνές και όχι ελληνικό. Απαιτεί σοβαρότητα, ψυχραιμία και πάνω από όλα ανθρωπιά. Αυτή την ώρα δεν νοούνται πολιτικά παιχνίδια και ανέξοδοι λαϊκισμοί με τις ανθρώπινες ζωές. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη ροή προσφύγων για λόγους που έχουν να κάνουν με τη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στη Συρία, αλλά και σε άλλες περιοχές. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι την ίδια ακριβώς περίοδο σημειώνεται έντονα αυξητική τάση εισροής προσφύγων και στην Ιταλία» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. .
Στη διυπουργική σύσκεψη, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νικος Βούτσης, ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιαννης Πανούσης,  ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρος Δρίτσας  και η Τασία Χριστοδουλοπούλου, αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Παρόντες, στη διυπουργική, ήταν επίσης ο ναύαρχος Λιμενικού Αθανασόπουλος Αθανάσιος, ο υπαρχηγός Β’ Λιμενικού Νικόλαος Πατρινός και ο ειδικός σύμβουλος του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου, Αριστειδης Καλογερόπουλος.

Είχε προηγηθεί η δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η οποία δήλωσε «Δεν υπάρχουν μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας, απλά λιάζονται» προσδιορίζοντας την οπτική με την οποίο αντιμετωπίζει το θέμα των λσθρομεταναστών. Η Τασία Χριστοδουλοπούλου, τόνισε πως, κάνοντας η ίδια βόλτα μόνη της χθες στο κέντρο της Αθήνας, δεν είδε κανέναν μετανάστη στο δρόμο.
Εχει καταστεί πλέον σαφές ότι η Τασία Χριστοδολουπούλου επιχειρεί σε όλες τις δημόσιες δηλώσεις της, να υποβαθμίσει το πρόβλημα, υποστηρίζοντας ότι «δεν καραδοκούν τόσοι πολλοί (σ.σ. λαθρομετανάστες) να περάσουν στην Ελλάδα, αφού υπολογίζουμε να φτάσουν το πολύ τις 100.000 μέσα στο 2015» και τόνισε, «Δεν υπάρχουν πλέον μετανάστες. Όλοι όσοι εισέρχονται στη χώρα μας είναι πρόσφυγες».
Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, απηύθυνε, και “προτροπή” προς τους δημοσιογράφους, «Για να βοηθήσετε, να αρχίσετε να τους αποκαλείτε πρόσφυγες, γιατί, αν μιλάτε για μετανάστες ή λαθρομετανάστες, η ΕΕ δεν θα εγκρίνει κονδύλια».
Σύμφωνα με την Αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, το σχέδιο της κυβέρνησης, θα περιλαμβάνει τη δημιουργία στρατοπέδων και καταυλισμών στα νησιά, όπου θα καταγράφονται και τα στοιχεία των φιλοξενούμενων, ενώ στη συνέχεια θα δημιουργηθούν και μόνιμοι χώροι φιλοξενίας. «Εκπονούμε ένα έκτακτο σχέδιο εκτός από τα νησιά και για τις μεγάλες πόλεις, προκειμένου να οικοδομήσουμε έκτακτες δομές. Έχουμε κάνει έκκληση προς δήμους και περιφέρεια ό,τι χώρους διαθέσιμους έχουν να μας παραχωρήσουν -κτήρια και εκτάσεις, για να προσθέσουμε εμείς σκηνές ή τουαλέτες. Αν δεν μας παραχωρήσουν, θα καταλήξουμε σε παλαιά στρατόπεδα, που δεν είναι σε χρήση. Θα είναι ανοιχτές αυτές οι δομές».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεων της, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ανέφερε «τους πρόσφυγες πολέμου είμαστε υποχρεωμένοι να τους υποδεχόμαστε και να τους προσφέρουμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης» .
Σε ομιλία του στην Επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου ο Έλληνας Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος,ανέφερε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια δύσκολη μεταναστευτική χρονιά, ενω τόνισε ότι, τις τελευταίες μέρες, περίπου 7.000 λαθρομετανάστες έχουν φτάσει στις ιταλικές, ελληνικές ευρωπαϊκές ακτές, όπου στις περισσότερες επιχειρήσεις διάσωσης έχει εμπλακεί η Frontex, ενω υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να αναλάβει το ρόλο που της αναλογεί, στηρίζοντας και βοηθώντας τα κράτη-μέλη, ιδιαιτέρως αυτά που πλήττονται περισσότερο και έχουν μεγαλύτερες ανάγκες».
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σημείωσε, ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφερε πρόσφατα έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ορισμένα κράτη-μέλη και είναι πρόθυμη να το επαναλάβει, εφόσον κριθεί αναγκαίο» και επεσήμανε ότι η Επιτροπή θα συμβάλει μέσω της Frontex στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, «όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και κατά μήκος των ελληνικών και βουλγαρικών συνόρων».

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport