Κύκλωμα «βαπτίζει» Σύρους Αλγερινούς και Μαροκινούς|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Αλγερινοί και Μαροκινοί παράτυποι μετανάστες προσπαθούν να… βαφτιστούν Σύροι για να ταξιδεύσουν στην Ευρώπη!

image

Αλγερινοί και Μαροκινοί παράτυποι μετανάστες προσπαθούν να… βαφτιστούν Σύροι για να ταξιδεύσουν στην Ευρώπη! Το οξύμωρο, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., είναι ότι αναζητούν Σύρους πλαστογράφους-δουλέμπορους προκειμένου να φτιάξουν τα «καλύτερα» πλαστά έγγραφα ή υπηρεσιακά σημειώματα, χρησιμοποιώντας γνήσια στοιχεία ταυτότητας και διαβατήρια Σύρων προσφύγων που καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά.
Από τις έρευνες εξακρίβωσης σχετικών πληροφοριών των οποίων έγιναν αποδέκτες οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., διαπιστώθηκε πως σε ένα μεγάλο ποσοστό επιβεβαιώνεται αυτή η προσπάθεια παράτυπων μεταναστών αυτών των εθνικοτήτων να αλλάξουν στοιχεία ταυτότητας και να μετατραπούν σε Σύροι πρόσφυγες.
Ένα μικρό παράδειγμα αυτών των ενεργειών, που έχουν ηχήσει συναγερμό στις αρμόδιες διωκτικές αρχές, είναι η πρόσφατη σύλληψη ενός άνδρα από την Αλγερία, στο λιμάνι της Μυτιλήνης, την ώρα που είχε αποβιβαστεί από το πλοίο της γραμμής, από τον Πειραιά. Στις αποσκευές του βρέθηκαν 67 πλαστά υπηρεσιακά σημειώματα προσωρινής διαμονής μεταναστών. Αυτά τα πλαστά έγγραφα φέρονταν να έχουν εκδοθεί από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης και σε όλα οι κάτοχοί τους εμφανίζονταν ως Σύροι. Αποδέκτες αυτών των εγγράφων όπως προέκυψε από την εξέλιξη των ερευνών ήταν παράτυποι μετανάστες Μαροκινής και Αλγερινής καταγωγής, πολλοί από τους οποίους το τελευταίο χρονικό διάστημα συλλαμβάνονταν και μεταφέρονται στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Κόρινθο. Σε αυτό το σημείο επισημαίνεται ότι στο συγκεκριμένο κέντρο κρατούνται 380 Μαροκινοί μετανάστες και μερικοί από την Τυνησία, οι οποίοι τρέφονται από συσσίτια της Εκκλησίας.
Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, τα συγκεκριμένα υπηρεσιακά σημειώματα θα τους εξασφάλιζαν την αναχώρησή τους από το νησί και στη συνέχεια το πέρασμα των συνόρων μέχρι τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Ήταν η τρίτη υπόθεση πλαστών υπηρεσιακών σημειωμάτων που εντοπίστηκε στο νησί της Λέσβου, το τελευταίο δίμηνο, οι οποίες πολλαπλασιάστηκαν και σε άλλα νησιά, όπως και στην Πλ. Βικτωρίας στην Αθήνα.
Οι συλλήψεις παράτυπων μεταναστών από χώρες της βόρειας Αφρικής έχουν πληθύνει, ενώ σε 12 από αυτούς εντοπίστηκαν τέτοια πλαστά υπηρεσιακά σημειώματα που τους εμφάνιζαν Σύρους πρόσφυγες.
Την αλλαγή… εθνικότητας στις μεταναστευτικές ροές είχε επισημάνει πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. «Έχουμε ένα καινούργιο φαινόμενο. Τους Μαρoκινούς και τους Αλγερινούς. Δεν συμβαίνει κάθε βράδυ, αλλά συμβαίνει συχνά και σε μεγάλους αριθμούς που δεν είχαμε το προηγούμενο διάστημα» ανέφερε σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο τύπο» προσθέτοντας ότι πρέπει στις χώρες προέλευσης να σταλεί το κατάλληλο μήνυμα: «Ο Μαροκινός στο Μαρόκο πρέπει να μάθει ότι ο Οσμάν πήγε στην Ελλάδα και γύρισε».
Πρέπει να σημειωθεί ότι στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου όπου έχουν μεταφερθεί παράτυποι μετανάστες από το Μαρόκο, μετά τις συγκρούσεις που είχαν παρατηρηθεί με Αλγερινούς μετανάστες στο Ελληνικό, καταγράφονται καθημερινές εντάσεις. Πρόσφατα μία ομάδα 30 ατόμων είχαν επιτεθεί με πέτρες εναντίον των αστυνομικών, είχαν προκαλέσει φωτιές και ζημιές στον χώρο, αντιδρώντας στην κράτησή τους και το ενδεχόμενο να επαναπατριστούν στη χώρα τους


*του Παναγιώτη Σπυρόπουλου

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport