Καταγγέλλουν την Τ.Χριστοδουλοπούλου: Πώς χάνονται 6.000.000 € για το μεταναστευτικό| ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Για απώλεια ή τουλάχιστον καθυστέρηση της έκτακτης χρηματοδότησης ύψους 6.000.000 ευρώ καταγγέλλει η ΕΛ.ΑΣ. την πρώτην υπουργό Τ. Χριστοδουλοπούλου.

Σε απώλεια ή τουλάχιστον καθυστέρηση της έκτακτης χρηματοδότησης της ΕΛ.ΑΣ., με 6.000.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν οδηγήσει οι παλινωδίες, η έλλειψη συντονισμού και οι καθυστερήσεις της πρώην υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Τασίας Χριστοδουλοπούλου, όπως καταγγέλλουν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ..

Βολές κατά Τ. Χριστοδουλοπούλου
Για την έκτακτη οικονομική βοήθεια, που αφορούσε τις δράσεις διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στο Ανατολικό Αιγαίο, το αρμόδιο υπουργείο και η αστυνομία είχαν υποβάλλει εμπρόθεσμα και αναλυτικά το αίτημα για εκταμίευση μέρους των χρημάτων, στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, υποστηρίζουν υψηλόβαθμα στελέχη του.
Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής τους «φρέναρε», αποφασίζοντας την ενιαία υποβολή αιτήματος σχετικά με την έκτακτη χρηματοδότηση προς την Κομισιόν. Πριν από μερικές ημέρες, στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτης και ΕΛ.ΑΣ., ενημερώθηκαν από το συγκεκριμένο υπουργείο ότι θα έπρεπε να καταθέσουν ξεχωριστή πρόταση – αίτημα προς τις Βρυξέλλες. Αυτή η «αναθεώρηση τακτικής» σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα, από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, έκανε τους αρμόδιους αξιωματούχους της Κατεχάκη να… τρέξουν προκειμένου να υποβάλλουν απευθείας το αίτημά τους στην Επιτροπή, κάτι που έγινε πριν από μερικές ώρες.
Ερωτώμενοι αξιωματούχοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, επιρρίπτουν τις ευθύνες στην ΕΛ.ΑΣ., η οποία ισχυρίζονται ότι καθυστέρησε να υποβάλλει αίτημα προσδοκώντας σε βοήθεια από τον Frontex, ενώ το προηγούμενο αίτημά της αφορούσε χρηματοδότηση δράσεων στα χερσαία σύνορα, στον Έβρο, το οποίο δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ανεξάρτητα για το ποιος ευθύνεται για την καθυστέρηση του αιτήματος σχετικά με την έκτακτη οικονομική βοήθεια, δείγμα αυτή της κωλυσιεργίας, είναι πως η Κομισιόν έχει κάνει δεκτό αντίστοιχο αίτημα που ήδη υπέβαλε το Λιμενικό Σώμα για έκτακτη χρηματοδότησή του με 2.800.000 εκατ. ευρώ, ενώ προέγκριση έχει αποσπάσει και αίτημα χρηματοδότησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, με 2.700.000 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι μετά από διμερείς επαφές του υπηρεσιακού υπουργού Ναυτιλίας κ. Χρήστου Ζώη και στελεχών του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος με το Διευθυντή του FRONTEX, κ. Fabrice Leggeri, (04/09) ανακοινώθηκε ότι εξασφαλίστηκαν επιπλέον χρηματοδοτήσεις από τον οργανισμό, ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές αφορούν κατά βάση την αναβάθμιση των επιχειρήσεων επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων και την ενίσχυση των μηχανισμών Έρευνας και Διάσωσης στο ανατολικό Αιγαίο για όλη τη διάρκεια του έτους 2016.
Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολείται με το θέμα, υποστήριξε ότι αν η Κομισιόν κάνει αποδεκτό το ελληνικό αίτημα, τα χρήματα που θα δοθούν, θα καλύψουν το κόστος για την μετακίνηση, στα σημεία εισόδου, σημαντικού αριθμού αστυνομικών που θα αναλάβουν τη διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής των μεταναστών και προσφύγων καθώς και την προμήθεια συσκευών λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δίνουν έμφαση στην γρήγορη καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων, προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις από την πολυήμερη παραμονή και να αποσυμφορηθούν τα νησιά με συχνότερα δρομολόγια πλοίων. Γι αυτή την επιτάχυνση των διαδικασιών, ταυτόχρονα με την ποινική δικογραφία που σχηματίζεται σε βάρος του παράτυπου μετανάστη, θα γίνεται παράλληλα ταυτοποίησή του, έτσι ώστε όταν ο Εισαγγελέας παραιτείται της ποινικής διώξεως να είναι έτοιμο το υπηρεσιακό έγγραφο αναστολής απέλασης.

Κριτική στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Κριτική στην Ελλάδα για τη διαδικασία ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών ασκεί σε επιστολή της προς την ΕΛ.ΑΣ. η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, στενός συνεργάτης του Έλληνα Επιτρόπου κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου απηύθυνε ερώτημα προς τις ελληνικές αρχές ζητώντας τους να αιτιολογήσουν την αναντιστοιχία που διαπιστώνεται ανάμεσα στον αριθμό εισερχόμενων μεταναστών και προσφύγων και τα δακτυλικά αποτυπώματα που καταχωρήθηκαν, το ίδιο διάστημα, στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων Eurodac. Σύμφωνα με το περιεχόμενο του εγγράφου, από ένα σύνολο 160.000 παράτυπων μεταναστών και προσφύγων, έχουν υποβληθεί σε διαδικασία λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων και καταχωρηθεί στο Eurodac οι 60.000. Χθες μάλιστα, πηγές από τις Βρυξέλλες σχολιάζουν επικριτικά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει απαντήσει εγγράφως στην σχετική επιστολή. Ωστόσο, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επεσήμαναν ότι ότι ένας αριθμός αλλοδαπών έχουν υποβληθεί σε λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων με την παραδοσιακή μέθοδο του μελανιού και επομένως τα στοιχεία τους θα καταχωρηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων. Οι ίδιες πηγές προσέθεταν ότι η Ελλάδα έχει από το Μάιο ζητήσει από τον Frontex και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EASO) βοήθεια στη διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης δίχως πάντως ανταπόκριση.

του Παναγιώτη Σπυρόπουλου

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport