ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ: Δημιούργησε την "ΙΩΝΗ" ως Υπ.Δημόσιας Τάξης, και την ενεργοποίησε ως Υπ.Άμυνας, για τους επιβαίνοντες στο δουλεμπορικό φορτηγό πλοίο.

Την ενεργοποίηση του σχεδίου ΙΩΝΗ, εφάρμοσε ο τέως Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη (25/11) -σήμερα- Υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, για την περίθαλψη των περίπου 700επιβαινόντων σε ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο 60-70ν.μ της Ιεράπετρας στην Κρήτη. Σε επιφυλακή οι συναρμόδιες υπηρεσίες της Κρήτης,στο κλειστό στάδιο της πόλης, έχει οργανωθεί πρόχειρο κατάλυμα για τους διασωθέντες.

image

Από τις πρώτες πρωινές ώρες (25/11) όταν και εντοπίσθηκε το ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο Μπάρις υπό σημαία Κιριμπάντι, 30ναυτικά μίλια Νοτιανατολικά της Ιεράπετρας Κρήτης, βρίσκεται σε εξέλιξη, επιχείρηση διάσωσης των επιβαινόντων. Υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού “ΥΔΡΑ” προσέγγισε το ακυβέρνητο πλοίο (25/11-19.00), το οποίο ρυμουλκείται σε λιμένα νότια της Κρήτης, ενώ διασώστης πλήρωμα Supre Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, βρίσκεται στο φορτηγό πλοίο, προκειμένου να συντονίσει την επιχείρηση διάσωσης.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, στο πλοίου εντοπίστηκαν και ένοπλοι, για τους οποίους δεν έχει διευκρινιστεί ανπρόκειται για τους δουλεμπόρους, ενώ-σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση- δεν εκδήλωσαν  εχθρική πρόθεση, προς το ένστολο προσωπικό που συνδράμει στην επιχείρηση διάσωσης από Ελληνικής πλευράς .
image

Στην Ιεράπετρα, όπου και θα καταπλεύσει το φορτηγό πλοίο (ξημερώματα Τετάρτης 26/11) με τους περίπου 700επιβαίνοντες, για τους γνωρίζοντες, εχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο ΙΩΝΗ, όπως ορίζεται για περιπτώσεις μαζικής εισροής προσφύγων και λαθρομεταναστών από τη Συρία. Συμφωνα με τα όσα ορίζονται από το σχέδιο ΙΩΝΗ, αρμόδιος για την ενεργοποιήση του, και να συγκαλέσει την Ομάδα Διαχείρησης Κρίσης, ειναι ο εκάστοτε Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, με δεδομένο ότι ο τομέας της λαθρομετανάστευσης, εμπίπτει στις αρμοδιότητες του ΓΓΠολιτικής Προστασίας. Ωστόσο ενεργοποιήθηκαν οι προβλεπόμενες διατάξεις του σχεδίου, προκειμένου να δημιουργηθούν σε πρώτο στάδιο δομές για την υποδοχή και υποστήριξη των επιβαινόντων στο φορτηγό πλοίο, από τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας, Νίκο Δένδια, χωρίς τη σύγκληση του αρμόδιου οργανου στη λήψη αποφάσεων και ενημέρωσης του σχεδίου ΙΩΝΗ, ενώ στην Ιεράπετρα αναμένεται ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Σεραφειμ Τσόκας.

image

Πρόκειται για διευρυμένο σχέδιο για την ανάσχεση εισροής μεγάλου αριθμού προσφύγων και παράνομων μεταναστών από τη Συρία, η οποία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, κι εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του Νίκου Δένδια ως Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη (2012). Το σχέδιο ΙΩΝΗ, είχε επικυρωθεί σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία των -τότε- Υπουργών Αμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου, Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια και Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη. Περιστατικά «απόβασης» στα νησιά της Σύμης και του Αγαθονησίου τα οποία είχαν καταγραφεί, είχαν προκαλέσει προβληματισμό στην κυβέρνηση, η οποία σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη μαζική μετακίνηση, και τα φαινόμενα να μην επαναληφθούν.

Με την έγκριση του σχεδίου από τον πρωθυπουργό, οι τρεις Υπουργοί, συνεπικουρούμενοι και από υπηρεσιακούς παράγοντες, έχουν τη δυνατότητα ενεργοποίησης της Ομάδας Διαχείρησης Κρίσεων του ΙΩΝΗ, στην αντιμετώπιση των προσφύγων και των παράνομων λαθρομεταναστευτικών ροών στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, που προωθούνται κατά χιλιάδες μέσω Τουρκίας αναζητώντας τρόπους να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της χώρας.
image

Το σχέδιο ΙΩΝΗ προβλέπει επιφυλακή και συνεχή επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων από τα πλωτά και εναέρια μέσα του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού με τη συνδρομή της ευρωπαϊκής δύναμης FRONTEX  σε συνεργασία με την Αστυνομία και το Στρατό, για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.