“Η αποσυμφόρηση των φυλακών εκτόξευσε την εγκληματικότητα”|του Δημήτρη Παδιώτη

“..Το πιο παράλογο στην όλη υπόθεση είναι ότι ο συγκεκριμένος ισοβίτης είχε παραβιάσει ξανά στο παρελθόν την άδεια που του δόθηκε και παρόλα αυτά δεν εμπόδισε τη Διοίκηση των φυλακών να του χορηγήσουν νέα άδεια.
(..) Να επισημάνω κάτι που μάλλον τους διαφεύγει: Οι φυλακές δεν είναι άδειες γιατί πάταξαν το έγκλημα, οι εγκληματίες είναι έξω κι αλωνίζουν”!..

image
Καταζητούμενος Αντώνης Καραμολέγκος, Ισοβίτης δραπέτης.

Με έκπληξη παρατηρώ ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Διοίκησης των φυλακών, να δηλώνουν ικανοποιημέοι με τον τεράστιο αριθμό αποφυλακίσεων του τελευταίου χρόνου και την πρόθεσή τους για περαιτέρω μείωση των κρατούμενων.
Με αδιανόητο αριθμό αποφυλακίσεων οι αρμόδιοι λένε ότι ακόμη δεν έχουμε φθάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Τα επίσημα στοιχεία μιλάνε για ελευθέρωση 2.000 κρατουμένων, ακόμα και ισοβιτών για βαριά κακουργήματα!
Μοναδικός στόχος των υπευθύνων ήταν η αποσυμφόρηση των φυλακών, η αναβάθμιση των υποδομών, ο υπερπληθυσμός των έγκλειστων και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, αλλά καμία σημασία δεν έδωσαν στο αντίκτυπο αυτής της ενέργειας στο κοινωνικό σύνολο. Άραγε προβληματίστηκε κανείς για το αν ήταν έτοιμοι 2000 φυλακισμένοι να επανακοινωνικοποιηθούν ή ελέγχθηκαν με κάποιο τρόπο;
Όταν ψηφίστηκε ο Νόμος 4322/2015 που περιέχει τις ρυθμίσεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών, κάθε αντίδραση προς το περιεχόμενο του Νόμου, λαμβανόταν ως συντηρητισμός και κινδυνολογία. Αναρωτιέμαι τι έχουν να πουν σήμερα όλοι αυτοί μετά το περιστατικό στο Νέο Ηράκλειο Αττικής. Ο βαρυποινίτης, που καταδικάστηκε σε δις ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία δύο Αστυνομικών, παραβίασε την άδειά του πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά έναν άνδρα για υπόθεση ναρκωτικών και τώρα αναζητείται από τις αρχές. Το πιο παράλογο στην όλη υπόθεση είναι ότι ο συγκεκριμένος ισοβίτης είχε παραβιάσει ξανά στο παρελθόν την άδεια που του δόθηκε και παρόλα αυτά δεν εμπόδισε τη Διοίκηση των φυλακών να του χορηγήσουν νέα άδεια.
Δεν τα αναφέρω όλα αυτά γιατί όλο το περιστατικό αφορά συναδέλφους μου, απλώς οι αλυσιδωτές αντιδράσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και βλέπω ότι οι υπεύθυνοι χειροκροτούν τους εαυτούς τους γιατί τα δωμάτια των φυλακών φιλοξενούν λιγότερα άτομα. Να επισημάνω κάτι που μάλλον τους διαφεύγει: Οι φυλακές δεν είναι άδειες γιατί πάταξαν το έγκλημα, οι εγκληματίες είναι έξω κι αλωνίζουν!
Ήδη τα πρώτα στατιστικά των Αστυνομικών Υπηρεσιών δείχνουν την εκτόξευση της εγκληματικότητας. Απ’ όσο μπορώ να γνωρίζω προσωπικά δεν υπάρχει γειτονιά που να μην περνάει την χειρότερη χρονική περίοδο από άποψη διαρρήξεων, ληστειών και αρπαγής τσαντών. Και όλα αυτά, σε μια περίοδο που οι Αστυνομικοί έχουν επωμιστεί εξ ολοκλήρου το προσφυγικό ζήτημα και οι δυνάμεις απασχολούνται κυρίως σε hot-spots και Ειδομένη.
Πως θα επιτευχθεί η αστυνόμευση των περιοχών όταν οι δράστες που συλλήφθησαν και καταδικάστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, εν μια νυκτί ελευθερώνονται στην ελληνική επικράτεια χωρίς έλεγχο; Ακόμα και τα «βραχιολάκια» σε κάποιους φαίνονται υπερβολικό μέτρο. Όμως, όταν διαπράττονται εγκλήματα και σοβαρά αδικήματα εις βάρος συμπολιτών τους, δεν τους βλέπω να ευαισθητοποιούνται ανάλογα.
Πρέπει επιτέλους αυτό το κράτος να σοβαρευτεί. Οι νόμοι θεσπίζονται για να φέρνουν την ευημερία και την ειρηνική διαβίωση των πολιτών. Ο σωφρονισμός στοχοθετεί την βελτίωση της διαγωγής των κρατουμένων. Δυστυχώς, στην Ελλάδα του 2016 πλέον ψηφίζονται νόμοι που εξυπηρετούν τους φυλακισμένους και τρομοκρατούν τους πολίτες. Ο πλήρης παραλογισμός!
Πρέπει να μπει ένα φίλτρο στις αποφυλακίσεις. Επειδή η λέξη σωφρονισμός έχει καταλήξει να είναι ειρωνική, επιβάλλεται πρωτίστως να εξασφαλιστούν τα εχέγγυα για την μετέπειτα απασχόληση και απορρόφηση των κρατουμένων από την κοινωνία. Με τα σημερινά δεδομένα οι αποφυλακιζόμενοι οδηγούνται μαθηματικά στην περιθωριοποίηση.
Διαφορετικά, χωρίς τις κατάλληλες πρωτοβουλίες και με «κενούς» Νόμους, θα παίζουμε κλέφτες κι αστυνόμους, όπου η Αστυνομία θα πιάνει τους παραβάτες και η Δικαιοσύνη θα τους αφήνει ελεύθερους!


*του Δημήτρη Παδιώτη
Πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης