Εποστρακισμός βολίδας εξετάζεται να επέφερε το θανάσιμο τραυματισμό του 17άχρονου κατά την καταδίωξη δουλεμπορικού στη Σύμη.

Η βολίδα που έπληξε τον 17άχρονο λαθρομετανάστη στη Σύμη προέρχεται από όπλο άνδρα του Λιμενικού ο οποίος εκτιμάται ότι ως αποτέλεσμά άστοχης βολής. Δώξεις σε βάρος των δύο Τούρκων δουλεμπόρων άσκησε ο εισαγγελέας.
Σε άστοχη βολή άνδρα του Λιμενικού, κατά  τις ενέργειες του ένστολου πληρώματος να ανακόψει την επίθεση του Τούρκου δουλέμπορου προς το συνάδελφό του, εκτιμάται ως το πιθανότερο ενδεχόμενο η βολίδα που ερρίφθη, να προκάλεσε το θανάσιμο τραυματισμό του 17άχρονου λαθρομετανάστη, που επέβαινε στο δουλεμπορικό σκάφος, το οποίο εντοπίσθηκε ανοιχτά της Σύμης (29/08).
Σε αυτο το συμπέρασμα οδηγούνται, από τα μέχρι στιγμής, στοιχεία της διοικητικής έρευνας που διενεργούν για το περιστατικό Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος.
Ο ιατροδικαστής ύστερα από τη νεκροτομή που διενήρηγησε (31/08) στη σωρό του 17άχρονου επιβεβαίωσε ότι ο θάνατός του επήλθε από βολίδα πυροβόλου όπλου, ενώ πηγές του Λιμενικού Σώματος υποστηρίζουν ότι η βολίδα φέρει αλλοιώσεις που υποδηλώνουν εποστρακισκμό, στην εκδοχή πριν πλήξει θανάσιμα τον ανήλικο προσέκρουσε σε επιφάνεια της θαλαμηγού.

Τα ενδεχόμενα τα οποία καλέιται να απαντήσει η διενεργούμενη έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, από τη βαλιστική εξέταση, είναι αν η βολίδα που τραυμάτισε θανάσιμα τον ανήλικο λαθρομετανάστη, προέρχεται από το όπλο  του Λιμενικού, το οποίο είχε προσωπινά αποσπάσει ο ένας από τους δύο δουλεμπόρους, ή προέρχεται από όπλο Λιμενικού ο οποίος πυροβόλησε τουλάχιστον δύο φορές- κατά του Τούρκου δουλεμπόρου ο οποίος είχε επιτεθεί στον συνάδελφό του, προκειμένου να τον ακινητοποιήσει. Η μια βολίδα τραυμάτισε τον Τουρκο στο πόδι, ενώ εξετάζεται η δεύτερη βολίφα, να επιστρακίστηκε σε σημείο του σκάφους ή της θαλαμηγού και να άπληξε θανάσιμα το 17άχρονο αγόρι.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, η οποία (31/08) άσκησε βαριές διώξεις (για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, απόπειρα πρόκλησης ναυαγίου, μεταφορά μεταναστών κ.ά.) σε βάρος των δύο διακινητών που επέβαιναν στο δουλεμπορικό σκάφος.

Πρόκειται για δύο υπηκόους Τουρκίας- 37 και 40 ετών-, οι οποίοι πήραν προθεσμία να απολογηθούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport