Επιβεβαιωση του αναπληρωτή Υπουργού- Τούρκοι “παρατηρητές” στα ελληνικά νησιά θα πραγματοποιούν τις επαναπροωθήσεις στην Τουρκία”.

“..Τούρκοι παρατηρητές, στα ελληνικά νησιά, οι οποίοι θα φροντίζουν ώστε μέσα σε 48 ώρες να επιστρέφονται οι οικονομικοί μετανάστες, που δεν χρήζουν προστασίας να επιστρέφονται στην Τουρκία”..
..”το μεγάλο παιχνίδι που θα παιχτεί στη διάρκεια της Συνόδου είναι τι θα γίνει με τις μετεγκαταστάσεις προσφύγων στις Ευρωπαϊκές χώρες και τις επιστροφές στην Τουρκία και σε τρίτες χώρες”
..”προφανώς θα φύγουν από τα νησιά, δεν θα μείνουν εκεί, ούτε θέλουν αλλά ούτε είναι πρόθεση δική μας και θα πάνε στην ηπειρωτική χώρα και στη συνέχεια σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είτε να επιστραφούν στην Τουρκία εφόσον είναι οικονομικοί μετανάστες”.
..”εθνικό συμφέρον της χώρας μας, είναι να φύγουν αρκετοί μετανάστες, αυτοί που δεν χρειάζονται προστασία και να πάνε είτε προς την Τουρκία, είτε προς την Ευρώπη, είτε στις χώρες τους”.. ανεφερε μεταξυ αλλων ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας σε συνέντευξη που παραχώρησε .

Η απομαγνητοφώνηση όπως διαμοιράστηκε από το γραφείο τύπου του Υπουργείου.

image

Δημοσιογράφος: κ. Υπουργέ το Associated Press, βλέπω σε τηλεγράφημά του, λέει αδειάζουν πέντε ελληνικά νησιά από πρόσφυγες πριν τη σύνοδο και μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Υπάρχει σχέδιο σε εξέλιξη ώστε να φύγουν από τα νησιά και να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα; Τι ακριβώς συμβαίνει, διότι είστε ο καθ΄ύλην αρμόδιος ή μεταξύ των αρμοδίων για μια απάντηση;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπάρχει μια ομάδα Υπουργών που ασχολείται με το θέμα σε καθημερινή βάση. Σε λίγα λεπτά έχουμε συνάντηση εδώ ακριβώς για αυτόν τον λόγο, όπως σχεδόν κάθε μέρα, για να αντιμετωπίσουμε τέτοια προβλήματα. Τώρα για το ζήτημα που είπατε για τα νησιά.
Μην ξεχνάμε ότι είμαστε παραμονές της Συνόδου στις 18 του μηνός την ερχόμενη εβδομάδα που σημαίνει ότι παραμονές τέτοιων Συνόδων, γίνονται και διαπραγματευτικές προσπάθειες από όλες τις πλευρές. Το μεγάλο παιχνίδι που θα παιχτεί στη διάρκεια αυτής της Συνόδου είναι τι θα γίνει με τις μετεγκαταστάσεις προσφύγων στις Ευρωπαϊκές χώρες και τις επιστροφές στην Τουρκία και σε τρίτες χώρες.
Επομένως μέσα σε όλο αυτό το παιχνίδι, τις πιέσεις που υπάρχουν, εμείς προσπαθούμε να υπάρχουν βαλβίδες εκτόνωσης και ροές είτε προς την Ευρώπη, είτε προς την Τουρκία, είτε προς Τρίτες χώρες, ώστε να αποσυμπιεστεί η κατάσταση στη χώρα μας.
Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν υπάρχει αυτό το δημοσίευμα που λέει ότι θα φύγουν από τα νησιά, προφανώς θα φύγουν από τα νησιά, δεν θα μείνουν εκεί αυτοί οι άνθρωποι, ούτε θέλουν αλλά ούτε είναι πρόθεση δική μας και θα πάνε στην ηπειρωτική χώρα και στη συνέχεια προσπάθεια μας είναι να του στείλουμε σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είτε να επιστραφούν στην Τουρκία εφόσον είναι οικονομικοί μετανάστες.

Δημοσιογράφος: Διαβάζω σήμερα, κύριε Υπουργέ, θα το είδατε και εσείς, στην εφημερίδα «ΠΑΡΟΝ» “Τούρκοι χωροφύλακες στα ελληνικά νησιά”. Τι είναι τούτο εδώ το πράγμα; Λέει το δέχτηκε ο Τσίπρας στη συμφωνία που υπέγραψε στη Σμύρνη για να ελέγχουν τους παράτυπους μετανάστες. Εννοεί Λιμενικό της Τουρκίας, εννοεί κ.λ.π. ή χωροφύλακες;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, όχι θα σας εξηγήσω. Το πρωτόκολλο προθέσεων το οποίο υπογράψαμε στη Σμύρνη, το υπέγραψα εγώ και ο Τούρκος ομόλογος μου, αφορά μία ανανέωση κατά κάποιο τρόπο, επιτάχυνση του υπάρχοντος πρωτοκόλλου προώθησης μεταναστών στη Τουρκία, του  2001, που επικυρώθηκε το 2002.
Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρχει δυνατότητα να υπάρχουν Τούρκοι παρατηρητές, οι οποίοι στα ελληνικά νησιά, οι οποίοι θα φροντίζουν ώστε να γίνεται η προώθηση γρηγορότερα, με ταχύτερο τρόπο, ώστε μέσα σε 48 ώρες να επιστρέφονται οι πρόσφυγες, οι οικονομικοί μετανάστες, συγνώμη, αυτοί που δεν χρήζουν προστασίας να επιστρέφονται στην Τουρκία.
Το εθνικό συμφέρον αυτή τη στιγμή, το συμφέρον της χώρας μας, είναι να φύγουν αρκετοί μετανάστες, αυτοί οι άνθρωποι που δεν χρειάζονται προστασία και να πάνε είτε προς την Τουρκία, είτε προς την Ευρώπη, είτε στις χώρες τους. Σε αυτό το πλαίσιο είναι αυτό το σκέλος το οποίο συζητάμε αυτή τη στιγμή, επομένως καλό κάνει αυτή τη στιγμή που προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον να αποσυμπιέσουμε την κατάσταση, να μην υπάρχουν δημοσιογραφικές υπερβολές γιατί κάνουν κακό και στη χώρα και στην αλήθεια.
Δημοσιογράφος: Άρα λοιπόν, ο Τούρκος αστυνομικός θα είναι εδώ για να επαναπροωθεί στη Τουρκία αυτούς οι οποίοι παράνομοι βρίσκονται ή στα  νησιά ή στην παραμεθόριο. Αν είναι σωστό όπως το είπα ή διορθώστε με.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καταρχάς δεν θα είναι σώνει και καλά αστυνομικός. Μπορεί να είναι ένας υπάλληλος του Υπουργείου Μετανάστευσης , της Τουρκικής Γραμματείας Μετανάστευσης. Από κει και πέρα αυτός θα ελέγχει τα χαρτιά μαζί με τους δικούς και θα υπογράφει ένα πρωτόκολλο παραλαβής κατά κάποιο τρόπο και θα παίρνει  αυτούς τους ανθρώπους και θα τους πηγαίνει στη χώρα τους. Αυτή θα είναι η διαδικασία περίπου.
Δημοσιογράφος: Κι αυτό θα έχει ημερομηνία λήξεως, έτσι δεν είναι;  Δηλαδή όταν τελειώσει αυτό το αλισβερίσι , τελειώνουμε με αυτούς, έτσι;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μα προφανώς είναι για τη συγκεκριμένη αποστολή, για την συγκεκριμένη προώθηση των μεταναστών.

Δημοσιογράφος: Βλέπω ότι γίνονται κέντρα και στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία απλώνονται σιγά σιγά έτσι; Θα έχουμε άπλωμα μεταναστών προσφυγών σ όλη την Ελλάδα αγαπητέ κύριε Υπουργέ; η θα είναι συγκεκριμένα τα σημεία Ήπειρος, Θεσσαλία, Μακεδονία, νησιά, Αττική; Θα απλωθούν ώστε να γίνουν λιγότεροι σε διάφορες περιοχές να μην είναι όλοι μαζί;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όπως καταλαβαίνετε δεν μπορεί ούτε μόνο ο νομός Κιλκίς να πάρει όλο το βάρος της προσπάθειας, δεν μπορεί μόνο μία περιοχή να φορτωθεί αυτό το τεράστιο βάρος και τους  τεράστιους αριθμούς, αυτός είναι ο λόγος που προσπαθούμε να αποσυμπιέσουμε την κατάσταση και να στείλουμε τους ανθρώπους αυτούς σε διάφορα μέρη, βοηθούνε ευτυχώς οι περιφέρειες, βοηθούν οι κάτοικοι  και φυσικά δεν θα στείλουμε σε ευαίσθητες περιοχές.
Δημοσιογράφος: Ευαίσθητες περιοχές εννοείται περιοχές όπως;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εννοώ ευαίσθητες ακριτικές περιοχές.
Δημοσιογράφος: Είστε απόλυτα σαφής και είστε κατανοητός στην Κρήτη θα στείλετε; Γιατί είχαμε κάποιες αντιδράσεις εκεί από Δημάρχους.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για την Κρήτη γιατί δεν εξυπηρετεί την προώθηση τους εκεί που είπαμε προς Ευρώπη, Τουρκία και τα λοιπά, ο σχεδιασμός μας είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Δημοσιογράφος: Επειδή κατάγομαι από παραμεθόριο περιοχή τα νησιά μας αγαπητέ κύριε Υπουργέ είναι για τουρισμό καταλαβαίνεται τι εννοώ, όσο γρηγορότερα  λήξει αυτή η ιστορία τόσο θα πάνε και οι τουρίστες διότι με ειδοποιούνε από την Σάμο, από τη Χίο, από τη Μυτιλήνη να τελειώνει αυτό το δύσκολο πέρασμα για να επανέλθουν οι τουρίστες γιατί τουρίστες στα νησιά δεν πάνε αγαπητέ κύριε Υπουργέ και το ξέρετε και από την πείρα σας.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το προσφυγικό δεν έχει επηρεάσει σημαντικά την τουριστική ροή οι νησιώτες είναι φιλόξενοι άνθρωποι όπως το ξέρετε καλύτερα από εμένα και γενικά η χώρα μας έχει δείξει τεράστια ανθρωπιά και φιλοξενία αλλά δεν μπορούμε να γίνουμε και η μαύρη τρύπα της Ευρώπης.