Ενεργοποίηση FRONTEX και RABIT από την Ελλάδα, στα σύνορα με τα Σκόπια

Τρία μέτρα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, αποφάσισε η Ελλάδα, ενεργοποιώντας το Μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ ενω ενέκρινε τη συνδρομή της Frontex, στην αντιμετώπιση της εισροής μεταναστευτικών ροών, και των αιτούντων άσυλο.

image

Στήριξη από το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης (ΚΣΑΕΑ) ζήτησε η Ελλάδα, και ενέκρινε (04/12) τη συνδρομή του FRONTEX στο επιχειρησιακό σχέδιο, στα ελληνικά σύνορα με τα Σκόπια, για την καταγραφή των μεταναστευτικών ροών.
Για την υλοποίηση του σχεδιασμόυ, αναμένται την ερχόμενη εβδομάδα, πρόσληψη επιπλέον υπαλλήλων από τον FRONTEX οι οποίοι θα διατεθούν στο πρόγραμμα καταγραφής. Τον Οκτώβριο ο Οργανισμός ζήτησε από τα κράτη-μέλη να παρέχουν 775 Συνοριακούς Φύλακες, από τους οποίους 600 θα επιχειρούν στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα, τα κράτη-μέλη έχουν προσφέρει 447 Συνοριακούς Φύλακες στον Frontex.
Από την Ελληνική πλευρά, επισης, έχει κατατεθεί επίσημο αίτημα στον FRONTEX -το οποίο θα εξετασθεί κατά προτεραιότητα- για την ανάπτυξη ομάδας ταχείας επέμβασης (RABIT) στα σύνορα με την Ειδομένη, και στα εξωτερικά σύνορα στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Όπως δηλώνει ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι, «οι μετανάστες στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας θα ελέγχονται και όσοι εντοπίζονται να μην έχουν ταυτοποιηθεί επαρκώς, θα καταγράφονται».
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περισσότεροι από 50.000 καταγράφονται να έχουν μετακινηθεί από την 1η Νοεμβρίου, με τις μεταναστευτικές ροές, στην Ελλάδα. Όπως αναφέρεται από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαικής Επιτροπής στην Ελλάδα, “ο αριθμός είναι τεράστιος και η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές για να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρόκληση”.
Ήταν την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, όταν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.Juncker συγκάλεσε Σύνοδο Ηγετών σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές και τις μετακινήσεις προσφύγων κατά μήκος της διαδρομής στα Δυτικά Βαλκάνια. Οι Ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ελλάδα, τα Σκόπια και η Αλβανία έπρεπε να ενισχύσουν την διαχείριση των εξωτερικών χερσαίων συνόρων, και εκτιμήθηκε ότι ο Frontex θα έπρεπε να βοηθήσει την Ελλάδα στην καταχώρηση των μεταναστευτικών ροών, που δεν έχουν ακόμη καταγραφεί.
Ο Μηχανισμός έχει ενεργοποιηθεί μόνο μία φορά, μέχρι σήμερα, το 2010, στο πλαίσιο επιχείρησης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στη διαχείρηση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.
Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ ενεργοποιείται από κράτος μέλος ή τρίτη χώρα εκτός ΕΕ εφόσον η χώρα αυτή εκτιμά ότι μια κρίση ξεπερνά τις δυνατότητές της. Τα κράτη -μελη παρέχουν τη βοήθεια και η Επιτροπή μπορεί να συγχρηματοδοτήσει τη μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης και εμπειρογνωμόνων στη χώρα η οποία υποβάλλει το σχετικό άιτημα. Στην προσφυγική κρίση, η συγχρηματοδότηση έχει αυξηθεί από 55% σε 85%.
Για το 2015, ο Μηχανισμός, έχει ενεργοποιηθεί από την Ουγγαρία (το αίτημα παροχής βοήθειας ικανοποιήθηκε) και την Σερβία τον Σεπτέμβριο. Η Σλοβενία και η Κροατία ενεργοποίησαν τον Μηχανισμό τον Οκτώβριο.
Τα κράτη μέλη μπορούν να ζητήσουν και την αποστολή Ομάδων Ταχείας Επέμβασης στα Σύνορα (RABIT) μέσω του FRONTEX για την παροχή άμεσης στήριξης σε περιπτώσεις επείγουσας ή έκτακτης μεταναστευτικής πίεσης, με επιχειρησιακή συνδρομή για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport