Ελεύθεροι λόγω 18μηνου οι κατηγορούμενοι για την ηρωίνη του «Noor 1»| ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Νέα δεδομένα για τους χρηματοδότες και δίκη-«κλειδί» στην Αίγυπτο

Ελεύθεροι αφήνονται σε λίγες ημέρες σχεδόν όλοι οι έλληνες και αλλοδαποί κατηγορούμενοι για την περιώνυμη υπόθεση μεταφοράς δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1» και ενώ η δίκη της υπόθεσης είναι σε εξέλιξη.
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού αλλά και δικαστικοί λειτουργοί μιλούν για «κίνδυνο εξαφάνισης» ορισμένων εξ αυτών και για πρόκληση σημαντικών προβλημάτων. Όλα αυτά ενώ έχουν κληθεί να καταθέσουν στο δικαστήριο πέντε νέοι μάρτυρες.

Την ίδια ώρα σημαντικές εξελίξεις φέρεται να υπάρχουν στα ζητήματα εντοπισμού των χρηματοδοτών της μεταφοράς του φορτίου ηρωίνης, με μυστικές έρευνες των ελληνικών και διεθνών διωκτικών αρχών να είναι σε «ιδιαίτερα καλό σημείο». Παράλληλα εξαιρετικά κρίσιμη για την υπόθεση με τους δύο τόνους ηρωίνης θεωρείται μία δίκη που πραγματοποιήθηκε προ μερικών ημερών στην Αίγυπτο, με Έλληνες και αλλοδαπούς στο εδώλιο, οι οποίοι κατηγορούντο για μεταφορά ναρκωτικών και όπλων με το πλοίο «Callisto» που είχε παρουσιασθεί στις αρχές του 2014. Μια υπόθεση που φέρεται να είχε ειδικό ενδιαφέρον και για την ελληνική δίκη, αφού το «Callisto» είχε «κοινή ιδιοκτήτρια εταιρεία» με το «Noor 1». To «Callisto» βυθίστηκε στη διάρκεια επέμβασης των αιγυπτίων λιμενικών λίγο πριν από τη διώρυγα του Σουέζ και οι κατηγορούμενοι γι’ αυτή τη μυστηριώδη υπόθεση απηλλάγησαν των κατηγοριών.

Παρέλευση δεκαοκταμήνου

Στις 12 Δεκεμβρίου παρέρχεται ένα 18μηνο από την αποκάλυψη της υπόθεσης του «Noor 1» και της μεταφοράς των δύο τόνων ηρωίνης από το Ντουμπάι στην Ελευσίνα. Έτσι, και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, θα αφεθούν ελεύθεροι περίπου 30 από τους αρχικά συλληφθέντες για την υπόθεση. Ανάμεσα σε αυτούς οι τούρκοι κατηγορούμενοι για διακίνηση, τα ινδικής καταγωγής μέλη του πληρώματος αλλά και έλληνες ιδιώτες που κατηγορούνται για συμμετοχή στη μεταφορά των ναρκωτικών και στο ταξίδι του εν λόγω πλοίου.

Δεν θα αφεθούν ελεύθεροι ο επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης κατοικίας στη Φιλοθέη όπου είχε βρεθεί ο ένας τόνος ηρωίνης (σ.σ. είχε επιπρόσθετη ποινή για άλλο μικρότερο αδίκημα) αλλά και δύο επιχειρηματίες (ένας εκ των οποίων πρώην αθλητικός παράγοντας) που φυλακίστηκαν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Οι αρμόδιες αρχές είναι σε συναγερμό, με τον φόβο κάποιοι από τους κατηγορουμένους -κυρίως δύο-τρεις αλλοδαποί- να σπεύσουν να εξαφανισθούν.

Πέντε νέοι μάρτυρες και η δίκη του «Callisto»

Την ίδια ώρα αναμένεται να καταθέσουν πέντε νέοι μάρτυρες, ανάμεσα στους οποίους ένας οδηγός ταξί που μετέφερε «άφαντο» κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης, ένας έμπορος χρυσού που είχε μεταβεί στο Ντουμπάι, ένας λιμενικός, ένας ιδιώτης αλλά και αξιωματούχος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς σχετικά με τον ελλιμενισμό του «Noor 1» και άλλες πτυχές της υπόθεσης.

Τέλος, οι ερευνητές της μεταφοράς των δύο τόνων ηρωίνης στρέφουν την προσοχή τους στο τι συνέβη στο δικαστήριο της Αιγύπτου όπου εξελίχθηκε η δίκη για το πλοίο «Callisto» το οποίο είχε ξεκινήσει από τη Μέση Ανατολή με προορισμό την Κύπρο. Είχε ιδιοκτήτη την εταιρεία G-Tankers, η οποία έχει συσχετισθεί και με το «Noor 1».

Οι αιγυπτιακές αρχές φέρεται να παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα ενός ατόμου αραβικής καταγωγής που εικάζεται ότι είχε τοποθετήσει επιπρόσθετες δεξαμενές στο «Callisto» και είχαν υπόνοιες ότι αυτός σχετιζόταν με μεταφορά ναρκωτικών και όπλων. Έτσι προχώρησαν σε επιχείρηση ελέγχου εν πλω του πλοίου.

Φαίνεται όμως ότι εκείνη την ώρα εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην κουζίνα του «Callisto» που οδήγησε στη βύθισή του, ενώ ήδη οι αιγύπτιοι αστυνομικοί και λιμενικοί είχαν αρχίσει να προχωρούν σε έλεγχο του φορτίου του. Όμως δεν επιβεβαιώθηκε η μεταφορά «ύποπτου φορτίου», με το πλοίο να βυθίζεται στον Περσικό Κόλπο. Έτσι όλοι οι κατηγορούμενοι -ανάμεσά τους και Έλληνες- αθωώθηκαν.

____

*του Βασίλη Λαμπρόπουλου, “ΒΗΜΑ”

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport