Δ.Αβραμόπουλος: “Στη Μυτιλήνη το πρώτο «hotspot» στην Ελλάδα”.

Με την εξαγγελία για τη λειτουργία του “πρώτου hotspot, στη Μυτιλήνη, όπου παρατηρείται αυξημένη προέλευση προσφύγων” και τη δέσμευση για λειτουργία σε Σάμο Κω Χίο Λέρο σε διάστημα ενός μηνός,  ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, τοποθετήθηκε σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ για το Μεταναστευτικό και τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης .

“Οπως και η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση να κάνει το πρώτο hotspot, θα αρχίσει να λειτουργεί καταρχήν στην Μυτιλήνη, αλλά και σε άλλα σημεία όπου παρατηρείται αυξημένη προέλευση προσφύγων. Γιατί όπως γνωρίζετε, από την πλευρά της Ελλάδος το 80% είναι πρόσφυγες, δηλαδή αυτοί που δικαιούνται, και με βάση τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών, διεθνούς προστασίας. Η Ελλάδα είναι χώρα όπου τη φιλοξενία την έχει στο DNA του ο Έλληνας. Έχει υποχρέωση να αναλάβει το μέρος της δικής της ευθύνης, υιοθετώντας και εφαρμόζοντας τις πολιτικές της Ευρώπης για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων” δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, στην κοινή συνέντευξη Τύπου (10/10) με τον Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου Jean Asselborn και τον αναπληρωτής Υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης, Γιάννη Μουζάλα, στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα με θέμα το Μεταναστευτικό και τις πρωτοβουλίες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Η Ελλάδα δεν είναι πλέον μόνη της. Η Ευρώπη είναι κοντά της και αυτό σηματοδοτεί και συμβολίζει η κοινή παρουσία σήμερα του Προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών, του ενός δηλαδή εκ των τριών βασικών οργάνων της ΕΕ, και της Επιτροπής με τη δική μου παρουσία”, σημείωσε στην εισήγηση του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Όλοι αναγνωρίζουμε πλέον ότι το ζήτημα είναι Ευρωπαϊκό. Η Ευρώπη βρίσκεται κοντά στην Ελλάδα. Το είχαμε πει και παλαιότερα. Τώρα όμως είναι ακόμη πιο ουσιαστικό και πιο αναγκαίο. Δεν έχει εγκαταλειφθεί η Ελλάδα στο έλεος αυτής της κατάστασης που αντιμετώπισε όλο αυτό το χρόνο ή που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν νωρίτερα είχαν στηθεί και λειτουργήσει τα «hotspots». Τα «hotspots» δεν είναι ούτε κέντρα κράτησης, ούτε κέντρα φιλοξενίας, είναι μεικτές υπηρεσίες οργάνων της ΕΕ όπως η FRONTEX, o ΕΑSO για το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, η EUROPOL για θέματα ασφαλείας και η EUROJUST ώστε να προστατεύονται πλήρως τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα σε συνδυασμό και σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές. Χθες (09/10) είδαμε στην Ιταλία με τον κ. Asselborn να λειτουργεί το πρώτο «hotspot» στην Λαμπεντούζα”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Το έργο που έχει γίνει στη διαχείριση του μεταναστευτικού, απο τον αναπληρωτή Υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης, Γιάννη Μουζάλα, εξήρε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης στο οποίο έκανε ειδική αναφορά “Θα ήθελα να επισημάνω τον εποικοδομητικό και χρήσιμο ρόλο του υπουργού μετανάστευσης κ. Μουζάλα, καθ’ όλη την διάρκεια της περιόδου που ασκεί τα καθήκοντά του, καθώς όλη η προεργασία που είχε γίνει στο στάδιο αυτό παίρνει την πιο συγκεκριμένη μορφή ως προς τις εφαρμογές της πολιτικής που πρέπει να συνοδεύσουν το πρόγραμμα που αφορά την Ελλάδα”,σημείωσε και συμπλήρωσε,  “Είμαι αισιόδοξος πλέον, μετά από αυτή τη σημερινή συνάντηση, ότι όλα κινούνται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και για μια ακόμη φορά θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς στον κ. Μουζάλα για την ουσιαστική του συμβολή, εδώ και αρκετό καιρό, στο να επιταχυνθούν οι ρυθμοί ώστε να προχωρήσουν οι πολιτικές και να φτάσουμε σε αυτά που περιέγραψε ο κ. Asselborn”.
Αιχμές ωστόσο για το έργο που (δεν) παρέδωσε η προκάτοχός του, Τασία Χριστοδουλοπούλου, άφησε μεταξύ άλλων και ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών , αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας.
Είχε προηγηθεί ευρεία σύσκεψη με τους συναρμόδιους Υπουργούς (10/10) στο Μέγαρο Μαξίμου υπό το συντονισμό του Υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη με την παρουσία του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Προεδρεύοντα του Συμβουλίου και Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου Jean Asselborn, “Σήμερα, μετά από αυτήν την πολύ ουσιαστική και σημαντική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε και έβγαλε συμπεράσματα, κινούμαστε πλέον με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς προς τα εμπρός. Τόσο στο κομμάτι της υποδομής και της οργάνωσης υποδοχής όσο και στο άλλο σημαντικό ζήτημα, αυτό της χρηματοδότησης της Ελλάδος. Ήδη €33εκτ, έχουν κατατεθεί και θα ακολουθήσει και το υπόλοιπο μέρος της χρηματοδότης παράλληλα με την εφαρμογή των όσων έχουμε συμφωνήσει”, διευκρίνισε χαρακτηριστικά.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος,  στη συνέχεια μαζί με τον J.Asselborn συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

° Video- Η εισήγηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου.

° Video- Η εισηγηση του Προεδρεύοντα του Συμβουλίου και Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου Jean Αsselborn.

° Video- Η εισηγηση του αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport