Δωρεά της Γερμανίας- 12συσκευές- Eurodac στην ΕΛΑΣ, για την καταγραφή μεταναστευτικών ροών.

Το σύστημα ηλεκτρονικής καταχώρησης, Eurodac για την καταγραφή- καταχώρηση δεδομένων αιτούντων άσυλο και παράνομα εισερχομένων σε χώρα της ΕΕ, λειτουργεί στην Ελλάδα στα δύο σύγχρονα ΚΕΠΥ στον Εβρο και τη Λέσβο. Η Γερμανία, παραχώρησε ως δωρεά στην ΕΛΑΣ 12μηχανήματα του συστήματος Eurodac τα οποία θα διανεμηθούν στις Υπηρεσίες του Κλάδου Αλλοδαπών της ΕΛΑΣ στην επικράτεια.eurodac_ΓΕΡΜΤο Eurodac παρέχει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) τη δυνατότητα καταγραφης κατά τη διαδικασία ταυτοποίσης, των μεταναστευτικών ροών, κατά την παράνομη διέλευση λαθρομεταναστών, των εξωτερικών συνόρων χωρών της ΕΕ.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παρέλαβε (15/10), από τον Πρεσβευτή της Γερμανίας Peter Schoof, 12 συνολικά συστήματα ταυτοποίησης Eurodac τα οποία παραχώρησε ως δωρεά η γερμανική Ομοσπονδιακή Αστυνομία προς ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ, τα οποία αναμένεται να διατεθούν στα νησιά του Βορειοανατολικού και Ανατολικού Αιγαίου όπου εντοπίζονται οι μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές.

Δεν σκεφτόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τις ένοπλες δυνάμεις ή να δεχτούμε κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες σε θαλάσσιο χώρο. Προσπαθούμε με ήπιους τρόπους και ανθρώπινους τρόπους να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Υποστηρίζουμε όμως, την πολυεπίπεδη συνεργασία με την Τουρκία, ειδικά σε θέματα πληροφοριών και επανεισδοχής” σημείωσε με νόημα ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, εα Υ/Γ Νίκος Τόσκας στην εισήγησή του.

Το σύστημα δίνει τη δυνατότητα στις Αρχές χωρών της ΕΕ, με την καταχώριση φωτογραφίας του -αλλοδαπού- αιτούντος άσυλο, σε συνδιασμό με τα προσωπικά του δεδομένα, να “γνωρίζουν” την ημερομηνίας νόμιμης, ή παράνομης πρώτης εισόδου στη χώρα της ΕΕ, καθώς επίσης αν έχει υποβάλει αίτημα ασύλου και σε ποια χώρα.

Σε άλλο σημείο κατά το χαιρετισμό του ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σημείωσε χαρακτηριστικά, “Το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό, είναι πρόβλημα ανθρωπιστικό(..) Υπάρχει ανάγκη μιας ευρωπαϊκής δράσης, που περιλαμβάνει ενίσχυση της FRONTEX, αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ, την ενίσχυση των χωρών διέλευσης.”

Το σύστημα Eurodac είναι μια Ευρωπαική Βάση δεδομένω. Αποτελείται από μια κεντρική μονάδα, στην οποία γίνεται η καταχώριση των δακτυλικών αποτυπωμάτων. EurodacPOLΤα στοιχεία της Βάσης Δεδομένων, διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και αφορά άλλοδαπούς ηλικίας από 14ετών, στο σοποίο γίνεται ηλεκτρονική καταχώριση των ονομαστικών στοιχείων, φύλλο, βιομετρική απεικόνιση (φωτο) του αιτούντος, τη χώρα καταγωγής, τη χώρα και την ημερομηνία υποβολής αίτησης ασύλου ή σύλληψης, το πρωτόκολλο αίτησης στις Αρχές της χώρας εισόδου, την ημερομηνία κατά την οποία έγινε η λήψη των δακτυλικών αποτυπωμάτων και διαβιβιβάστηκαν τα στοιχεία του, στην κεντρική μονάδα του Eurodac.
Τα στοιχεία για τους αιτούντες άσυλο, διατηρούνται στο Eurodac, για 10 χρόνια, ενώ σε περίπτωση που λάβουν ιθαγένεια από χώρα της ΕΕ, τα στοιχεία του διαγράφονται.

Ο Πρεσβευτή της Γερμανίας Peter Schoof, στην εισήγησή του σημείωσε, “Η υπάρχουσα κρίση σε ένα αριθμό από χώρες, όπως η Συρία και το Αφγανιστάν, μας έχει θέσει ενώπιον μιας πολύ δύσκολης κατάστασης σε όλη την Ευρώπη. Μερικούς μήνες ή μερικά χρόνια πριν, βλέπαμε τις εικόνες από όλες αυτές τις χώρες στην τηλεόραση σαν κάτι πολύ μακρινό. Όμως τώρα βλέπουμε ότι αυτές οι κρίσεις και οι επιπλοκές που δημιουργούν βρίσκονται πια μέσα στις χώρες μας και μέσα στις κοινωνίες μας σε όλη την Ευρώπη.
Επιτρέψτε μου να υποστηρίξω ότι ίσως η Ελλάδα και η Γερμανία είναι οι περισσότερο επιβαρυμένες χώρες μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ξεπερνά τις 400.000 ο αριθμός των προσφύγων που έφθασαν στην Ελλάδα αυτό το χρόνο. Στη Γερμανία δεν ξέρουμε ακόμα πόσοι θα φθάσουν μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά πάρα πολλοί πιστεύουν ότι θα έχουμε από 800.000 μέχρι και 1 εκατομμύριο πρόσφυγες“.

Για τους λαθρομετανάστες (αλλοδαποί οι οποίοι συλλαμβάνονται για παράνομη διέλευση των εξωτερικών συνόρων), τα στοιχεία τους στο Eurodac, διατηρούνται δύο έτη ενώ με την παρέλευση του χρόνου από την ημερομηνία λήψης των δακτυλικών τους αποτυπωμάτων, διαγράφονται, ενώ σε περίπτωση που έχει λάβει νόμιμη άδεια διαμονής, ωστόσο εγκαταλείψει το γεωγραφικό έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή έχει αποκτήσει την υπηκοότητα από χώρας της ΕΕ τα στοιχεία του διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα και πριν την παρέλευση των δύο ετών.

Όπως προβλέπεται, οι χώρες της ΕΕ οι οποίες αποστέλλουν δεδομένα στο Eurodac, εφαρμόζουν πλήρως τις Ευρωπαϊκές Διατάξεις για τα προσωπικά δεδομένα. Η επεξεργασία των δεδομένων υπάγεται σε ελέγχους υπό τις Εθνικές Αρχές ελέγχου της κάθε χώρας, ενώ οι δράσεις της Επιτροπής ελέγχονται από τον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων (ΕΕΠΔ).
Στο Eurodac, πρόσβαση έχουν και χώρες οι οποίες -δυνάμει Διεθνών Συμφωνιών- εφαρμόζουν τον κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙ»- Ισλανδία, Νορβηγία και Ελβετία.

Πηγή: Εur-lex-Εuropa