ΔΗΕ: ΠΡΟΣΟΧΗ! Απάτες με πλαστό email Τραπεζών για δόσεις δανείων

Προειδοποιητικό μήνυμα για μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το οποίο αναγγέλλει αντικατάσταση τραπεζικού λογαριασμού κατάθεσης δόσεων και οφειλών. Έκτακτη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, για την προστασία του κοινού.

Με έκτακτη αναγγελία στο twitter @CyberAlertGR, η ΕΛΑΣ προειδοποιεί εφιστώντας την προσοχή του κοινού, για απάτες σε βάρος εταιρειών και επιχειρήσεων μέσω απατηλής ειδοποίησης για καταβολή οφειλών και πληρωμών σε απατηλους τραπεζικού λογαριασμούς και όχι των νόμιμων δικαιούχων .
image

«Ο λογαριασμός κατάθεσης άλλαξε…» αναφέρεται στο ηλεκτρονικό μήνυμα το οπιο παρέλαβαν πελάτες τραπεζών (13/04).
Οι δράστες, μέσω απατηλών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία εμφανίζουν αποστολείς επιχειρήσεις οι οποίες διατηρούν διατραπεζικές συναλλαγές σε χρηνατοπιστ, προτρέπουν τους παραλήπτες να καταθέσουν το οφειλόμενο χρηματικό ποσό από τη μεταξύ τους εμπορική συναλλαγή σε νέο τραπεζικό λογαριασμό, λόγω αντικατάστασης του.
Αφού υφαρπάξουν τα στοιχεία των συναλλαγών, στη συνέχεια με απαντητικό απατηλό ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail), κοινοποιούν στην εταιρεία στην οποία απευθύνονται προκειμένου να καταθέσει το οφειλόμενο χρηματικό ποσό σε τραπεζικό λογαριασμό συνεργαζόμενης εταιρείας παραθέτοντας τραπεζικό λογαριασμό, όποιος αποτελεί το μέσο της οικονομικής απάτης. Αποτέλεσμα η οποία χρηματική καταβολή ποσού, από την εταιρεία οφειλέτη  προς την συνεργαζόμενη εταιρεία να μην καταβάλλεται.

Κινήσεις προστασίας

Οι εμπορικές εταιρείες, προκειμένου να διασφαλίσουν τα ψηφιακά δεδομένα τους, αλλά και να προστατεύσουν τις τραπεζικές συναλλαγές τους, καλούνται να εντείνουν την προσοχή τους στις διαδικασίες πληρωμών που γίνονται μέσω των Τραπεζικών Ιδρυμάτων και να τηρούν τις ακόλουθες διαδικασίες:
Να επαληθεύουν συνεχώς την ορθή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των εταιρειών – επιχειρήσεων, με τις οποίες πραγματοποιείται η επικοινωνία για επικείμενες συναλλαγές.
Σε περίπτωση που απαιτείται αποστολή χρημάτων με οποιονδήποτε τρόπο, θα πρέπει να πραγματοποιούν επαλήθευση των στοιχείων αποστολής και με άλλο τρόπο, πλην του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (τηλέφωνο, διαδικτυακή συνομιλία κ.τ.λ.).
Να επαληθεύουν τις συναλλαγές απευθείας με τους τραπεζικούς οργανισμούς, στους οποίους πρόκειται να γίνει η μεταφορά των χρημάτων.
Να τηρούν δεύτερο ή επιπρόσθετο κωδικό ασφαλείας κατά την διαχείριση των λογαριασμών ηλεκτρονικών ταχυδρομείων, που λαμβάνουν – αποστέλλουν ευαίσθητα ή τραπεζικά δεδομένα.
Να ενημερώνουν συνεχώς τα προγράμματα προστασίας και ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων.
Οι αρμόδιοι υπάλληλοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις διαδικασίες πληρωμών, μέσω των Τραπεζικών Ιδρυμάτων.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας παρακολουθεί την εξέλιξη των κακόβουλων αυτών συμπεριφορών και παρεμβαίνει άμεσα σε κάθε περίπτωση σχετικής καταγγελίας ή ενημέρωσης.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport