ΔΗΕ: Απάτη με email για "επιστροφή φόρου" σε βάρος χρηστών του διαδικτύου

Αποστολή απατηλών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και προσπάθεια αλίευσης προσωπικών δεδομένων (phishing) διαπίστωσε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κι ενημερώνει του πολίτες.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου, ότι έχει εντοπιστεί προσπάθεια αλίευσης και υποκλοπής κωδικών (Phishing Mail) από τραπεζικούς πελάτες, οι οποίοι είναι χρήστες ηλεκτρονικών υπηρεσιών e-banking, με σκοπό τη διενέργεια συναλλαγών και τη μεταϕορά χρημάτων τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων προσώπων στο εξωτερικό.
Με τα μηνύματα αυτά οι άγνωστοι δράστες προσπαθούν να εξαπατήσουν τους παραλήπτες, ώστε να τους αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και χρηματικά ποσά.
Οι δράστες έχουν συντάξει επιστολές ως αποστολέας εμφανίζονται ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα, και προτρέπουν τους παραλήπτες να επιβεβαιώσουν τα προσωπικά στοιχεία πρόσβασης στις διαδικτυακές τραπεζικές υπηρεσίες e-banking. Εϕόσον ο παραλήπτης ανταποκριθεί, οι κωδικοί του αλιεύονται από τους δράστες, οι οποίοι στη συνέχεια αποκτούν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων και προβαίνουν στη μεταϕορά χρηματικών ποσών σε λογαριασμούς τρίτων.
Οι χρήστες του διαδικτύου καλούνται να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους υπερσυνδέσμους (links), να μην απαντούν στα μηνύματα, να μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα, καθότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αληθινά, αϕού οι τράπεζες δεν προβαίνουν σε επιβεβαίωση κωδικών μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
• Τηλεϕωνικά: 111 88
• Στέλνοντας e-mail στο: [email protected]  
• Μέσω της εϕαρμογής (application) για έξυπνα τηλέϕωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport