Αυξημένες λαθρομεταναστευτικές ροές, διαπιστώνουν τα κλιμάκια προστασίας των θαλάσσιων συνόρων.

Ανεξέλεγκτες οι λαθρομετανάστευσης ροές στη χώρα μας, οπως διαπιστώνουν τα στελέχη του Λιμενικού. “Βραδυφλεγής βόμβα” στην πόρτα της Ελλάδας, σύμφωνα με το Υπουργείο Ναυτιλίας, οι περίπου 1.000.000 πρόσφυγες από τη Συρία, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στην Τουρκία, αναζητώντας τρόπο να περάσουν στην Ευρώπη, διαπλέοντας τα Ελληνοτουρκικά σύνορα στο Αιγαίο. Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, προκάλεσε τσουνάμι προσφύγων που αναζητούν διέξοδο μέσω Ελλάδας.

 Από τα επίσημα στοιχεία, κλιμάκια του ΛΣ, εντόπισαν και περισυνελλέγησαν (25^08) 174λαθρομετανάστες, ενώ το τριήμερο -από Παρασκευή (22/08 έως και την Κυριακή (24/08)- εντοπίστηκαν και διασώθηκαν 996λαθρομετανάστες στο Αιγαίο.
Όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του(25^08), «συζητάμε για 996- δηλαδή 1.000 ανθρώπους- στη διάρκεια των τελευταίων τριών ημερών, από την Παρασκευή. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που έχουμε δεχθεί. Οι 200 διασώθηκαν από τη θάλασσα και τους υπόλοιπους τους βρήκαμε, χωρίς να έχουμε κάνει κάτι. Είναι κοντά στα 100 παιδιά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, παιδιά ήταν και οι διασωθέντες από τα ναυάγια.
Η κατάσταση στα κέντρα κράτησης είναι στο απροχώρητο.
Η ροή είναι αυξημένη και αυτό έχει σχέση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Τα προσφυγικά ρεύματα έχουν συγκεκριμένο χρόνο αντίδρασης απέναντι στα γεγονότα. Οι κάτοικοι, στην αρχή, παραμένουν για να δουν πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα κοντά στην εστία τους. Στη συνέχεια, αποφασίζουν να φύγουν διότι ο κίνδυνος συνεχίζει– και αυτό γίνεται κυρίως με τους Σύρους που βρίσκονται πάνω από ένα εκατομμύριο στην Τουρκία– και όταν δεν έχει τελειώσει η κρίση και δεν μπορούν να γυρίσουν σπίτι τους, τότε αρχίζουν και ψάχνονται για άσυλο σε κάποια χώρα της ΕΕ. Άλλοι τόσοι περίπου βρίσκονται σε Λίβανο και Ιορδανία. Συζητάμε για πάνω από 100.000 ανθρώπους στα παράλια».
Χαρακτηριστική η περίπτωση εντοπισμού 60 λαθρομεταναστών στις εκβολές του Αχελώου. Το σκάφος που θα τους μετέφερε στην Ιταλία, “κόλλησε” στα αβαθή, ενω οι λαθροδιακινητές διέφυγαν με φουσκωτό σκάφος, και οι λαθρομετανάστες στην προσπάθειά τους να διαφύγουν τη σύλληψη έπεσαν στα νερά.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, του Λιμενικού, τον Ιούλιο, καταγράφηκαν 186 περιστατικά, εντοπίστηκαν από το λιμενικό 3.660λαθρομετανάστες χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα και συνελήφθησαν 29 λαθροδιακινητές.
Τα ακριτικά νησιά μας δεχονται το μεγαλύτερο όγκο λαθρομεταναστευτικών ροών στις πρωτες δομες- και σύμφωνα με τους Δημάρχους, χωρίς να έχουν την κατάλληλη υποδομή, υποστηρίζουν.
Οπως αναφέρει η Δήμαρχος Τήλου, Μαρία Καμμά – Αλιφέρη, για τον προσφατο εντοπισμό λαθρομεταναστων στα ανοιχτά του ακριτικου νησιού, “οι τελευταίοι που ήρθανε στο νησί, αναγκαστήκαμε να τους στριμώξουμε μέσα στην αυλή του αστυνομικού σταθμού της Τήλου, δυστυχώς χωρίς υποδομές, μια τουαλέτα μικρή για 95 άτομα, καταλαβαίνετε ότι ήταν πάρα πολύ δύσκολες οι συνθήκες”.
Για το Δημαρχο Σύμης, Ελευθέριο Παπακαλοδούκα, “το χειμώνα που τα πράγματα είναι χειρότερα γιατί οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες, τότε είναι τα χειρότερα, που κάθονται οι άνθρωποι μέσα στις βροχές. Κατάλληλες υποδομές για να φιλοξενηθούν, δεν υπάρχουν. Αν αναλογιστεί κανείς ότι βρίσκονται 100 – 120 λαθρομετανάστες σ’ένα χώρο 100 τετραγωνικών μέτρων”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η ένταση που κλιμακώνεται στη Μέση Ανατολή, εκτιμάται θα αυξήσει το κύμα των λαθρομεταναστευτικών ροών, προς την Ελλάδα, με τις ακριτικές περιοχές να μη διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές να τους δεχθούν.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport