Αστυνομικός της επιχείρησης στο Καματερό: “Μέσα, υπήρχε 7άχρονο ασυνόδευτο ανήλικο. Το αναζητούσε ο παππούς του, μπήκα και του το παρέδωσα με ασφάλεια. Δε σκέφτεσαι την οικογένειά σου, ουτε τη δικη σου ζωή”

“Όταν ακούσαμε ότι κρατάει μέσα οικογένειες με παιδιά, το οφείλαμε στους πολίτες που μας εμπιστεύονται την ασφάλειά τους. Έχουμε εκπαιδευτεί για τέτοιες καταστάσεις. Προτεραιότητα μας ήταν η διασφάλιση της ομήρου και η ακεραιότητα των πολιτών”.

Το nantiareport.gr,  καταγραφεί οσα περιγράφουν οι Αστυνομικοί που βρέθηκαν στο σημείο της ένοπλης εμπλοκής, η νεαρή ταμία η οποία παρέμεινε όμηρος υπό την απειλή του όπλου του δράστη και οι δύο μάχιμοι Αστυνομικοί οι οποίοι εισήλθαν στο εσωτερικό του Super Market και κατάφεραν να αιφνιδιάσουν το δράστη να απελευθερώσουν την νεαρή ταμια, και να τον δεσμεύουν τραυματισμένο από τα πυρά Αστυνομικού της Άμεσης Δράσης.

Οι δύο Αστυνομικοί- ένστολος από το ΑΤ Μενίδιου και με πολιτικά Αστυνομικός του ΤΑ Καματερού (είναι αυτοί που αποτυπώνονται στο βιντεοληπτικό υλικό, όπως το κατέγραψε πολιτης- αυτόπτης μάρτυρας) φτάνουν στο σημείο (11/03-17.55) όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η ομηρία,  με σήμα κέντρου. Με πλήρη μέτρα αυτοπροστασίας προσεγγίζουν την είσοδο του Super Market.

Ο ισογειος χώρος έχει εκκενωθεί. Πελάτες και υπάλληλοι, έχουν απομονωθεί από το δράστη στον  πρώτο όροφο της επιχείρησης. Ανάμεσα τους και πολλά ανηλικα τα οποία συνόδευαν τους γονείς τους στο Super Market.

“Όταν ακούσαμε ότι κραταει μεσα οικογένειες με παιδιά, το οφείλαμε στους πολίτες που μας εμπιστεύονται την ασφάλειά τους”

“Όταν φτάσαμε στο σημείο, το Super Market ήταν άδειο.  Στο σημείο ήταν συνάδελφοι με 14περιπολικά. Στην πόρτα είναι συνάδελφος της Ασφάλειας, και προσεγγίζει συνάδελφος- πλήρωμα περιπολικού. Ο χώρος ήταν “καθαρος” δεν είχε κόσμο, ήταν στον πρώτο όροφο. Στο κέντρο διαβιβάζουμε ότι ο δράστης έχει απομονώσει πελάτες και υπαλλήλους, στον  πρώτο όροφο του Super Market, ανάμεσά τους και πολλά ανήλικα. Ο συνάδελφος της Ασφαλείας ενημερώνει οτι ο δράστης φωνάζει, από τον πανω οροφο, οτι κρατάει μια κοπελα ομηρο”, αναφέρει Αστυνομικός ο οποίος συμμετείχε στην επιχείρηση.

Όπως καταγράφεται στο υλικό από το κλειστό κύκλωμα ασφαλείας του καταστήματος, διακρίνονται οι δυο Αστυνομικοί (με τα πολιτικα του ΤΑ Καματερου μαζί με τον ένστολο Αστυνομικό του ΑΤ Μενίδιου), να εισέρχονται στο Super Market. Ο ένστολος σκύβει με “ερπειν” βρίσκεται στο εσωτερικό του χώρου, ανάμεσα στα δύο ταμεία με την αρίθμηση “1” και “2”.

“Ο δράστης δεν είχε ορατότητα. Κατεβαίνει το ασανσέρ. Βγαίνει ο δράστης με κουκούλα γυαλιά και full face μεχρι τη μυτη και την κοπέλα ομηρο. Φωνάζει (σσ στον Αστυνομικό της Ασφάλειας) “πετά το όπλο, θα τη σκοτώσω”. Ακούγεται η φωνή του συναδέλφου “πετά το όπλο, όλα έχουν τελειώσει. Είσαι περικυκλωμένος. Μην πειράξεις κανένα, δε θα σε πειράξει κάνεις. Ασε την κοπελα και πετά το οπλο!”. Αυτός κινείται παράλληλα με τα ταμία, αριστερά από το ασανσέρ, παράλληλα στην τζαμαρία της εισόδου”.

Ο ενστολος Αστυνομικός παραμένει σε κάλυψη, με το δράστη να πλησιάζει ανάμεσα στα ταμεία “1” και “2”, διαγώνια από την είσοδο. Είναι η στιγμή που ο ένστολος αποκαλύπτεται και εμφανίζεται μπροστά στο δράστη, ο οποίος δεν έχει αντιληφθεί -μέχρι εκεινη τη στιγμή – την παρουσία του, μέσα στο Super Market. Ο δραστης τον σημαδεύει με το όπλο που κρατάει.

“Ο δράστης φωνάζει “δώσε το όπλο σου” (σσ στον ένστολο Αστυνομικό) “@@ δώσε μου το όπλο σου @@@ αλλιώς θα τη σκοτώσω”. “Άσε την κοπέλα” ακούγεται, ενω ο δραστης σκοπευει τον Αστυνομικο. Έρποντας ο ένστολος, βρίσκεται στην άλλη πλευρά του ταμείου. Ο δράστης φωνάζει “εσύ, πίσω από το ταμείο δώσε μου το όπλο σου”, με το όπλο του να σημαδεύει τον Αστυνομικό (σχεδον) στους 30πόντους, ο οποίος παραμένει σε κάλυψη πίσω από το ταμείο.

Εχουμε εκπαιδευτεί για τέτοιες καταστάσεις. Προτεραιότητα μας ήταν η διασφάλιση της ακεραιότητας των πολιτών, Οι κινήσεις μας ηταν επιχειρησιακές, δεν είχαν πανικό ή φόβο. “

Με μια αιφνιδιαστική λαβή, ο Αστυνομικος αρπάζει το χέρι που κραταει το όπλο ο δράστης, και του το σηκώνει ψηλά, με τον ιδιο να χαλαρώνει τη λαβη στο αλλο του χερι και ταυτόχρονα να τραβάει την νεαρή ταμία και της φωνάζει να τρέξει, να απομακρυνθει. Τρομοκρατημένη η λεπτοκαμωμένη κοπελα με τα γυαλια, μπαίνει στο γραφείο του ισογείου, κλειδώνει την πόρτα και πέφτει στο έδαφος.

Ο δράστης, καταφερνει να αποδεσμευτει από τη λαβη του Αστυνομικού και με το οπλο του, “διαγράφει” πάλι τον ένστολο. Είναι η στιγμή που Αστυνομικός της Άμεσης Δράσης, ακροβολισμένος σε απόσταση περίπου 2μέτρων έξωτερικά του Super Market, στοχεύει και πυροβολεί σε ευθεία βολή προς το δράστη με το 9mm πιστόλι που κατέχει, και τον εξουδετερώνει.

Στο βιντεοληπτικό υλικό που έχει καταγράψει πολίτης, διακρίνεται ο ένστολος να βγαίνει στην είσοδο του Super Market προκειμένου να ενημερώσει τους συναδέλφους του, και ακούγεται να φωναζει “Τέλος. Ο δράστης εξουδετερώθηκε! Καλέστε Ασθενοφόρο”.

“Ο Αστυνομικός της Άμεσης Δράσης (σσ βρισκόταν εξω απο το Super Market) είχε καθαρό οπτικό πεδίο. Ο χώρος ήταν “καθαρος” δεν κινδύνευαν πολίτες. Η όμηρος ήταν ασφάλισης στο γραφείο. Πυροβόλησε από απόσταση σχεδόν 2μέτρων. Ειχε συσπείρωση στις βολές καθόλου διασπορά, είναι εκπαιδευμένος και καλός σκοπευτής. Είχε συμμετάσχει είναι πολλές επιχειρήσεις, εχει παρασημοφορηθεί κατά το παρελθόν για την ένοπλη συμπλοκή στη Μεταμόρφωση με το Ρώσο, έχει λάβει και φέρει στη στολή του “ανδραγαθεία” και -τοτε- πήρε βαθμό για την επιχειρησιακή του αντίδραση. Και ο ένστολος Αστυνομικός του ΑΤ Μενίδιου που μπήκε μέσα, είχε συμμετάσχει στην ένοπλη συμπλοκήσε ληστεία του “Σκλαβενιτη” στο Μενιδι, και στην ένοπλη συμπλοκή με το κλεμμένο φορτηγό με τσιγάρα, με χρόνια υπηρεσίας” επισημαίνεται στο nantiareport.gr από Ανώτατο Αξιωματικό της ΕΛΑΣ.

“Δεν ήθελα να βγει έξω ο δράστης, κι επ’ ουδενί με την κοπέλα.. Δεν ξέρω τι θα μπορούσε να είχε συμβεί.. Ο δραστης, ήθελε να πάρει όπλο συναδέλφου. Όλα έγιναν σε δευτερολπετά.. Αφού βεβαιώθηκα ότι η κοπέλα ήταν καλά και κάνεις από τους πολίτες στον πάνω όροφο δεν είχαν κατέβει κάτω, αμεσως μετα, είδα τις βολές του συναδέλφου.. στη σάρωση του χώρου, για να διακριβώσουμε την κατεύθυνση στα πυρά του συναδέλφου, είχε συσπείρωση στις βολές του”.

“Είμασταν ψύχραιμοι όσο έπρεπε. Έχουμε συνηθίσει στην αδρεναλίνη. Δε θα μας βοηθούσε ο πανικός”

“Όπως έχω εγώ την απαίτηση ο αστυνομικός να προστατέψει την οικογένειά μου  έτσι κι εγώ οφείλω να προστατέψω τις οικογένειες των συμπολιτών μου”, αναφέρει Αστυνομικός ο οποίος συμμετείχε στην επιχείρηση.

Listia_kamatero

Το χρονικο

Ο 40άχρονος –δράστης εισέρχεται (11/03-17.45)  στο Super Market επί της Λ. Φυλήςστο Καματερό και με την απειλή όπλου ακινητοποιεί προσωπικό και πελάτες ενώ αδειάζει τα ταμεία. Υπάλληλος της επιχείρησης, χωρίς να γίνει αντιληπτός ενεργοποιεί το μπουτόν κινδύνου και σταθμοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. με οχήματα της Άμεσης Δράσης μεταβαίνουν για έλεγχο. Η παρουσία των Αστυνομικών γίνεται αντιληπτή απο τον ένοπλο ο οποίος εγκλωβίζεται στο εσωτερικό του Super Market και θέτει σε ομηρία πελάτες  (μεταξύ των οποίων και πολλά ανηλικα) και υπαλλήλους.

Από το ισόγειο του Super Market, ο δράστης προσεγγίζει τη τζαμαρία και επιδεικνύει το όπλο που φέρει στους Αστυνομικούς. Αστυνομικός της ΑΔ πυροβολεί προς το δράστη με το 9mm πιστόλι που κατέχει, ακροβολισμένος σε απόσταση περίπου 2μέτρων έξωτερικά του Super Market. Έρποντας ο δράστης κινείται προς το εσωτερικό του καταστήματος.

Δύο Αστυνομικοί (11/03-17.55) ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ομηρία, προσεγγίζουν την είσοδο και μπαίνουν στο Super Market. Τρία λεπτά 36″ και αργότερα όλα έχουν τελειώσει.  Η όμηρος είναι ασφαλής και ο δράστης έχει εξουδετερωθεί, αιμόφυρτος, βρισκεται πεσμένο στο έδαφος.

Κατά την εξακρίβωση στοιχείων του, ο δράστης προέκυψε ότι πρόκειται για 40άχρονο δράστης, με διαμονή στο Μενίδι, είχε αποφυλακιστεί πρόσφατα  (2016) καθως είχε καταδικαστεί για ναρκωτικά ενώ είχε απασχολήσει σε ένοπλες ληστείες. Φρουρούμενος παραμένει σε νοσηλεία στο Θριάσιο Νοσοκομείο Ελευσίνας.