"ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ": Ευρεία Αστυνομική επιχείρηση της Europol, με περισσότερες από 1000 συλλήψεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Europol, από τις 15 ως τις 23 Σεπτεμβρίου, σε συντονισμένη επιχείρηση στην Ευρώπη, συνελήφθησαν περισσότερα από 1.000 άτομα.

Στην  χωρίς προηγούμενο Αστυνομική επιχείρηση με στόχο διαφορετικούς τομείς του οργανωμένου εγκλήματος, συνελήφθησαν 1.027 άνθρωποι ενώ κατασχέθηκαν περίπου 600 κιλά κοκαΐνης, 200 κιλά ηρωίνης και 1,3 τόνοι κάνναβης.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, επίσης, απελευθέρωθηκαν 30 παιδιά από τη Ρουμανία που επρόκειτο να πουληθούν.
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συντονισμένη επίθεση που οργανώθηκε ποτέ στην Ευρώπη εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος», δήλωσε ο διευθυντής της Europol Ρομπ Ουέινραϊτ από την έδρα της Europol, στη Χάγη.
Στην «Επιχείρηση Αρχιμήδης» της Europol, συμμετέχουν περισσότεροι από 20.000 Αστυνομικοί, οι οποίοι σε 300 διαφορετικές υποθέσεις, συνέλαβαν δουλεμπορους και λαθρέμποροι κοκαΐνης σε 28 χώρες της ΕΕ, μεταξυ των οποιων η Νορβηγία, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ελβετία, η Σερβία και η Κολομβία .
Η Αστυνομικη ερευνα είχε επιχειρησιακή δράση σε εννέα τομείς του οργανωμένου εγκλήματος, μεταξύ των οποίων η διακίνηση ανθρώπων, το λαθρεμπόριο ηρωίνης και κοκαΐνης, η εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο, καθώς και η οργάνωση της παράνομης μετανάστευσης.
«Θελήσαμε να επιτεθούμε στην υποδομή στο σύνολό της και όχι σε απλές μεμονωμένες περιπτώσεις», δήλωσε ο Ρομπ Ουέινραϊτ, σύμφωνα με τον οποίο ο αριθμός των συλλήψεων εξακολουθεί να αυξάνεται.
«Η κοινότητα των δυνάμεων της τάξης πραγματοποίησε την επιχείρηση αυτή για να απαντήσει σ’ αυτές τις απειλές με τρόπο ισχυρότερο απ’ ό,τι μέχρι τώρα», πρόσθεσε. «Διάφορες εγκληματικές επιχειρήσεις, ανάμεσά τους και οι πιο σοβαρές, αποδιοργανώθηκαν ανά την Ευρώπη», υποστήριξε ο Ρομπ Ουέινραϊτ.
Με δράσεις κατά της διακίνησης ναρκωτικών και της παράνομης λαθρομετανάστευσης συμμετείχε στην ευρωπαϊκή «Επιχείρηση Αρχιμήδης» της Europol η Ελληνική Αστυνομία, στα διεθνή αεροδρόμια Αθήνας («Ελ. Βενιζέλος») και Θεσσαλονίκης («Μακεδονία»). Συνολικά, ελέγχθηκαν 450 άτομα, συνελήφθησαν 13, ενώ κατασχέθηκαν ναρκωτικά διαφόρων τύπων και 111 πλαστά ή κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα.
Στην Αθηνα απο τη Διωξη Ναρκωυικων συνελήφθησαν τρία άτομα, δύο Ολλανδοί υπήκοοι και ένας Βούλγαρος, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν συνολικά 64 κιλά χασίς, 1,3 κιλό κοκαΐνης και μικροποσότητες συνθετικών ναρκωτικών όπως LSD και MDMA. Kατασχέθηκε επίσης σκόνη πράσινου χρώματος, η οποία όπως ανακοινώθηκε (23/09) εστάλη για εργαστηριακή εξέταση καθώς πιθανολογείται ότι πρόκειται για νέα ψυχοτρόπο ουσία.
Στη δίωξη της οργανωμένης παράνομης λαθρομετανάστευσης, συνελήφθησαν 11 λαθρομετανάστες (4 Σύροι, 3 Αλβανοί, 1 υπήκοος Ερυθραίας, 1 Αλγερίας, 1 Καμερούν και 1 Αφγανός) οι οποίοι προσπάθησαν να ταξιδέψουν σε χώρες της Ευρωπαϊκή Ενωση και στην Τουρκία με πλαστά έγγραφα. Στην κατοχή του Αλγερινού, ενώ προσπαθούσε να ταξιδέψει με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, βρέθηκαν 100 ασυμπλήρωτα, κλεμμένα δελτία ταυτότητας Ιταλίας.

Απάτη με εισιτήρια
Στο «Ελ. Βενιζέλος»(22^09) σε Αστυνομική επιχείρηση διαδικτυακής απάτη που αφορούσε την αγορά εισιτηρίων αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους με κλεμμένες ή ανύπαρκτες πιστωτικές κάρτες, χωρίς ευρήματα. Οπως αναφέρει(23/09) ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., «για όλες τις περιπτώσεις ενημερώθηκε άμεσα το επιχειρησιακό κέντρο της Europol, ενώ η Ελληνική Αστυνομία παραμένει σε συνεργασία τόσο με την ευρωπαϊκή αστυνομία όσο και με τις Αρχές των εμπλεκόμενων χωρών για τη διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών για ενδεχόμενη εμπλοκή δικτύων οργανωμένου εγκλήματος.

Πηγή

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport