Αρχηγείο ΕΛΑΣ: "Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η καταγγελία, για "Αστυνομικούς με Φυματίωση στο Κέντρο Λαθρομεταναστών της Ξάνθης".

“Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η καταγγελία, βάσει της οποίας υποβλήθηκε σχετική ερώτηση στη Βουλή, για ασθένεια δύο Αστυνομικών από φυματίωση στο Κέντρο Κράτησης Λαθρομεταναστών της Ξάνθης” είναι η έγγραφη απάντηση υπηρεσιακών παραγόντων προς το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Η ερώτηση του Βουλευτή Επικρατείας ων ΑΝΕΛ, Τ.Κουικ στη Βουλή, (03/09) με παραθεση δημοσιευματος του τοπικου τυπου για “δυο ασθενείς Αστυνομικούς από φυματίωση στο Κέντρο Λαθρομεταναστών της Ξάνθης”, προκάλεσε άμεσα αντιδράσεις, όπως ήταν φυσικό.
Αμεσα το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, ζήτησε ενημέρωση από Υπηρεσιακούς παράγοντες για το θέμα. Εγγραφή ηταν η απάντηση από τον Αστυνομικό Διευθυντή της Διεύθυνσης και το Διοικητή του Κέντρου Κράτησης Λαθρομεταναστών της Ξάνθης, σύμφωνα με τους οποίους

“Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η καταγγελία η οποία δημοσιεύεται στον τοπικό τύπο, βάσει της οποίας υποβλήθηκε σχετική ερώτηση στη Βουλή, για ασθένεια δύο Αστυνομικών από φυματίωση στο Κέντρο Κράτησης Λαθρομεταναστών της Ξάνθης”. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται “από το 2012, δεν έχει διαγνωστεί κρούσμα σε ένστολο ή πολιτικό προσωπικό στο Κέντρο της Ξάνθης”. Αναφερεται επίσης περιστατικό (προ 18μήνου) με Αστυνομικό ο οποίος σε προληπτικό ιατρικό έλεγχο διαγνώστηκε φορέας του ιού -φυματίωση- ωστόσο σε επανέλεγχο στον οποίο υποβλήθηκε σε Νοσοκομειο της Θεσσαλονίκης όπου μεταφέρθηκε για περαιτέρω εξετάσεις, το δείγμα βγήκε αρνητικό. Σύμφωνα με τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία, η αρμόδια Ιατρική υπηρεσία, έχει υποβάλλει τους εγκλειστους και το προσωπικό σε εξετάσεις. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, περισσότερες από 1000ακτινογραφίες, 100αξονικές και εξετάσεις “Μαντου” -σε συνεχόμενη ροή 10 έως 15ημερών- έχουν υποβληθεί οι 450 κρατούμενοι του Κέντρου Λαθρομεταναστών που λειτουργεί στην περιοχή, με τα αποτελέσματα των εξετάσεων να είναι αρνητικά στα ιογενή αντισώματα, ενώ σε περιπτώσεις, τα αποτελέσματα των οποίων έχουν διαγνωστεί “θετικά” δέιγματα, τα περιστατικά -σε λαθρομετανάστες- αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή.

Συνδικαλιστικοί παράγοντες της ΠΟΣΥΦΥ, ωστόσο, ανέφεραν ότι “εφόσον το θέμα έχει τεθέι με τη μορφή ερώτησης στη Βουλή, απάντηση εκ της θέσεως του οφείλει να δώσει ο αρμόδιος Υπουργός και κανένας άλλος”.
Από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ,με αφορμή την επιδημία του “Εμπολα” και τον εντοπισμό λαθρομεταναστών από χώρες που ενδημεί ο ιός στα σύνορα, ύστερα από παρέμβαση της ΠΟΣΥΦΥ, στην Υπηρεσία διατέθηκε εξειδικευμένο Ιατρικό προσωπικό. Οι υπηρετούντες στις ευαίσθητες υπηρεσίες των ΤΔΛ, υποβάλλεται σε εξετάσεις, ενώ  λαμβάνει συνεχή ενημέρωση αναφορικά με τα συμπρώματα, τους τρόπους μετάδοσης και το χρόνο επώασης της νόσου, στην προστασία όσων έρχονται σε επαφή με πιθανούς “φορείς” του ιού.

 

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport