Άνδρος: Οι δολοφόνοι με «ζωστήρα» είχαν ξαναληστέψει το φαροφύλακα|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Τον Οκτώβριο του 2015 οι δολοφόνοι με το…ζωστήρα είχαν ξαναχτυπήσει τον άτυχο 89χρονο συνταξιούχο φαροφύλακα στην Άνδρο. Τριάντα και πλέον προσαγωγές για το έγκλημα.

Οι δολοφόνοι με το… ζωστήρα, είχαν ληστέψει και πάλι τον 89χρονο συνταξιούχο φαροφύλακα στην Άνδρο. Οι δράστες – τουλάχιστον δύο – είχαν αποσπάσει χρήματα από τον ηλικιωμένο άνδρα, τον περασμένο Οκτώβριο, χρησιμοποιώντας και τότε ζώνη, επισημαίνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.. Η δεύτερη φορά φαίνεται να ήταν μοιραία. Τώρα επιχειρείται ο συσχετισμός καταθέσεων και στοιχείων εκείνης της ληστείας σε βάρος του, με αυτά που έχουν στην κατοχή τους μετά την δολοφονία του στις 22 Δεκεμβρίου 2015. Δύο βασικοί ύποπτοι, που αναζητούνται για να εξεταστούν, φαίνεται να έχουν παρουσιάσει άλλοθι για το που βρίσκονταν την ημέρα της δολοφονίας, ισχυρισμοί που φαίνεται να επιβεβαιώνονται σε μεγάλο ποσοστό.
Οι αρμόδιοι αξιωματικοί επιμένουν πως πρόκειται για «τοπικό» δολοφόνο και συνεχίζουν τις αναζητήσεις στο νησί της Άνδρου προβαίνοντας καθημερινά σε προσαγωγές υπόπτων. Τα κλιμάκια του ελληνικού CSI έχουν εντοπίσει πλούσιο γενετικό υλικό και αποτυπώματα του δράστη ή των δραστών, και κυρίως από την ζώνη που χρησιμοποίησαν για να τον σκοτώσουν. Με αυτό το DNA προσπαθούν να ταυτοποιήσουν τον δράστη. Μέχρι σήμερα έχουν προβεί σε περισσότερες από 30 προσαγωγές ατόμων, χωρίς όμως να ταυτοποιείται το γενετικό υλικό, ενώ και από την βάση δεδομένων των εγκληματολογικών εργαστηρίων δεν προέκυψε ταυτοποίηση με σεσημασμένο δράστη.
Η αδερφή του ηλικιωμένου, που κατοικεί στην Αγγλία και ήρθε τις προηγούμενες ημέρες στην Ελλάδα, είπε στους αστυνομικούς πως το τελευταίο χρονικό διάστημα κάποιος είχε προσεγγίσει τον 89χρονο, ζητώντας διαρκώς εκβιαστικά χρήματα. Το θύμα είχε έναν γιο στην Άνδρο, ο οποίος πέθανε από φυσικά αίτια το 2011, με τον ηλικιωμένο να αποφασίζει να μείνει μόνιμα στο νησί με τη νύφη και τα τρία εγγόνια του.
Η αποκάλυψη του άγριου εγκλήματος του ηλικιωμένου έγινε, όταν ο ανιψιός ειδοποιήθηκε από γείτονες του θείου του, πως έβγαιναν καπνοί από το σπίτι. Άμεσα ειδοποιήθηκε η αστυνομία και η πυροσβεστική. Λίγο αργότερα στο καθιστικό του σπιτιού ανάμεσα σε δύο καρέκλες βρέθηκε νεκρός ο ηλικιωμένος. Έφερε τραύματα στο πρόσωπο ενώ γύρω από το λαιμό του είχε τυλιγμένη μία ζώνη. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και ο ιατροδικαστής εκτίμησαν ότι ο θάνατος ήταν ασφυκτικός και είχε προκληθεί λίγη ώρα πριν από τον εντοπισμό του θύματος.
Οι δράστες είχαν επιχειρήσει να προκαλέσουν πυρκαγιά σε τρεις διαφορετικούς χώρους του σπιτιού. Ανάβοντας χαρτιά είχαν προσπαθήσει να κάψουν το σαλόνι-καθιστικό και το υπνοδωμάτιο του σπιτιού. Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι υπήρχαν κάποια ίχνη παραβίασης στο σπίτι, και ίχνη έρευνας στο εσωτερικό του.
Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ κάνουν λόγω για μια σοβαρή υπόθεση ωστόσο αποκλείουν το περιστατικό της Άνδρου να συνδέεται με το διπλό έγκλημα της Αίγινας


*του Παναγιώτη Σπυρόπουλου

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport