“Έκανα μ…α!” παραδέχθηκε ο 25άχρονος φοιτητής, αποδέχθηκε τη δημοσίευση υβριστικών σχολίων ο 28άχρονος μεταπτυχιακός φοιτητής.

Χωρίς να έχουν απάντηση στο ερώτημα γιατί είχαν προβεί σε υβριστικές αναρτήσεις σε βάρος του νεκρού Βαγγέλη Γιακουμάκη οι τρεις χρήστες του διαδικτύου, ταυτοποιήθηκαν με ηλεκτρονικά ίχνη και εντοπίσθηκαν από την ΕΛΑΣ με την σε βάρος τους δικογραφία για τις προσβλητικές αναρτήσεις και σχόλια  στο Διαδίκτυο.

image

Σύμφωνα με διαρροές της ΕΛΑΣ,  ο πατέρας του 25άχρονου blogger, επέπληξε το γιο του, όταν ενημερώθηκε για τις υβριστικές αναρτήσεις στις οποίες είχε προβεί στο διαδίκτυο, για τον 20άχρονο Βαγγέλη Γιακουμάκη, όταν Αστυνομικοί της  ΔΔΗΕ, πήγαν στο σπίτι του για να τον προάγουν στην Ασφάλεια.Ο 25χρονος φοιτητής Πληροφορικής στο ΤΕΙ Αθήνας, φέρεται να είπε «έκανα μαλακία», σε μια προσπάθεια να αιτιολογήσει την πράξη του, προς τους γονείς του.
Από τα στοιχεία που μέχρι στιγμής έχει διερευνήσει η αστυνομία οι τρεις δράστες περιγράφονται ως άτομα με ακραίες αντιλήψεις ενώ ερευνάται η εμπλοκή ενός ακόμη τέταρτου ατόμου που προέβη σε  υβριστικές αναρτήσεις στο twitter, του οποίου το ψηφιακό ίχνος ερευνάται.
Συνολικά, έχουν προσδιορισθεί 26 ηλεκτρονικά ίχνη στο ιστολόγιο (blog) που οποίο αρχικά αναρτήθηκε δημοσίευση σε βάρος του νεκρού Βαγγέλη Γιακουμάκη και ακολούθησε το παραλήρημα ύβρεων, τα οποία προσδιορίζονται στους τρεις συλληφθέντες, ενώ αναμένεται η ανάλυση των ηλεκτρονικών πειστηρίων ώστε να προσδιορισθεί και ο διαχειριστής. Όπως διατυπώθηκε από τον προϊστάμενο της ΔΔΗΕ σε προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου(20/03-13.00), από την εως τώρα έρευνα, διαχειριστής του ιστολογιου, προσδιορίζεται ο 28χρονος μεταπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη.
Για τους δύο νεαρούς δεν προέκυψε ποινικό μητρώο, ενώ δεν είχαν απασχολήσει τις Αρχές. Σύμφωνα με τη ΔΔΗΕ ωστόσο, προκύπτει ότι ο Φ.Σ. χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Vladimiros Vidopoulos», προέβαινε και κατά το παρελθόν σε υβριστικές αναρτήσεις στο ιστολόγιο συγκεκριμένο ιστολόγιο. Φέρεται να χρησιμοποιούσε ωστόσο και αλλα ψευδώνυμα ως «Randal Skefingtonidis» ή «Randal Vidopoulos» και στη συνέχεια δημιούργησε το δικό του ιστολόγιο (blog). Από την έρευνα για τον 50χρονο Ν.Α. ο οποίος αυτοπροσδιορίζονται ως αντιεξουσιαστής, προέκυψε ποινικό μητρώο και είχε καταδίκη για βαριά κακουργήματα. Στο παρελθόν, είχε εκτίσει 10 ποινη κάθειρξης για βιασμ, ναρκωτικά, παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία κ.α. ενω εχει ταυτοποιηθει ως δράστης δημόσιου “bullying” αναγράφοντας σε τοίχους και διαδικτυακούς ιστότοπους, συνθήματα και δημοσιοποιόντας προσωπικα στοιχεία Θεσσαλονικιάς δημοσιογράφου.
Ο 50χρονος, εκμεταλλεύτηκε τη χρονική καθυστέρηση στην άφιξη του κλειδαρά και κατάφερε να διαφύγει από τον 4ο όροφο πολυκατοικίας προτού μπουν οι αστυνομικοί στο σπίτι και αναζητείται να συλληφθεί στα πλαίσια του αυτοφώρου για απείθεια.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας για δημόσια υποκίνηση βίας και μίσους μέσω διαδικτύου, από κοινού και κατ´ εξακολούθηση, πρόκληση σε εκτέλεση πλημμελήματος ή κακουργήματος που τελείται από μίσος, μέσω διαδικτύου.
Στο πλαίσιο των ερευνών οι αστυνομικοί κατέσχεσαν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να ερευνηθούν περαιτέρω.
Το blog «έπεσε» σχεδόν τρεις ώρες, μετά την δημοσίευση των υβριστικών σχολίων στην αρχική ανάρτηση που είχε προκαλέσει σάλο αντιδράσεων. Αμεσα ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ενώ ζητήθηκε η συνδρομή της Google καθώς και απο τις εταιρείες διαχείρισης η διατήρηση των ηλεκτρονικών ιχνών των αγνώστων-μέχρι εκείνη τη στιγμή (15/03) χρηστών του διαδικτύου, για τυχόν δικαστική χρήση. Η δικογραφία διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία άσκησε συμπληρωματική ποινική δίωξη για το αδίκημα της πρόκλησης σε εκτέλεση πλημμελήματος ή κακουργήματος που τελείται από μίσος και δόθηκε παραγγελία στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για διενέργεια προανάκρισης.  Στην τελευταία ανάρτησή τους οι χρήστες του διαδικτύου, στο επίμαχο ιστολόγιο ( blog) έκαναν αναφορά στον προϊστάμενο της Διώξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τον οποίο αποκαλούσαν «Σφακα – μπάσταρδε»…
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τις αναρτήσεις σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και blog με απειλές και υβριστικά σχόλια (συνοδευόμενα συχνά από φωτογραφίες) για τους σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων οι οποίοι αναφέρονται ως η “παρέα των Κρητικών”, μεταξύ των οποίων και άτομα τα οποία έκανε παρέα ο 20χρονος Ρεθυμιώτης, ο προϊστάμενος της ΔΔΗΕ, ανέφερε πως έχει ενημερωθεί ήδη η Εισαγγελία στα Ιωάννινα ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί εντολή για έρευνα.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport