Βαθύ, Σάμος: “Ναυαγοί” Αστυνομικοί από διμοιρίες της ΔΑΕ Θεσσαλονίκης σε Σάμο, Μυτιλήνη, Κω και Χίο

Στο λιμάνι του Βαθύ στη Σάμο, η πρώτη εικόνα που έχεις ενώ κατεβαίνεις από το πλοίο είναι κλούβες που βγαίνουν από το πλοίο της γραμμής από Καβάλα. Είναι Αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων των διμοιριών της ΥΑΤ και ΥΜΕΤ από τη Θεσσαλονίκη που κάθε 15ημέρες ταξιδεύουν στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου και εναλλάσσονται ανάμεσα σε Κω, Σάμο, Χίο, Λέσβο.

Γιάννης Θεοδωρίδης, Αρχιφύλακας ΥΜΕΤ Θεσσαλονίκης

«Η Θεσσαλονίκη ενισχύει σε μόνιμη βάση πλέον με τρεις διμοιρίες ΥΑΤ και μια ΥΜΕΤ τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Σε μηνιαία βάση, δύο ΥΑΤ Θεσσαλονίκης είναι στη Μυτιλήνη ενώ στη Σάμο μετακινούνται μια ΥΑΤ από την ίδια Υπηρεσία και μία ΥΜΕΤ. Από τις δυνάμεις που μετακινούνται, μόνο δύο διμοιρίες είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα «ΑΣΠΙΔΑ» και οι υπόλοιπες δύο είναι εκτός του προγράμματος με αποτέλεσμα η εκτός έδρας αποζημίωση να είναι χαμηλότερη παρόλο που κάνουμε ακριβώς την ίδια δουλειά αμειβόμαστε λιγότερο» σημειώνει ο Γιάννης Θεοδωρίδης, Αρχιφύλακας ΥΜΕΤ Θεσσαλονίκης και αντιπρόσωπος ΠΟΑΣΥ.

Στην άκρη του περιφερειακού δρόμου σταθμευμένη όλο το 24άωρο, βρίσκεται κλούβα της ΥΑΤ από τη ΔΑΕ της Θεσσαλονίκης, εξωτερικά μπρος πίσω σκοπός και Αστυνομικοί σε ετοιμότητα επιχειρησιακής ανταπόκρισης. Στην πάνω πλευρά και μέσα από τον καταυλισμό, άλλη δύναμη της ΥΜΕΤ ενώ περιμετρικά περιπολία πραγματοποιεί όχημα της ΟΠΚΕ Θεσσαλονίκης.

«Σε μία προσπάθεια να τονώσει το αίσθημα ασφάλειας των ντόπιων κατοίκων στα νησιά, αποφασίστηκε η ενίσχυση στις αστυνομικές δυνάμεις και από το Δεκέμβρη του 2016 Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ) μετέβησαν σε Κω, Σάμο και Χίο, ώστε να επιβλέπουν -μεταξύ άλλων- και τις περιοχές στις οποίες υπάρχουν hotspots και ΚΥΤ. Δύναμη αποτελούμενη από 10-12 αστυνομικούς σε κάθε νησί, με τον εξοπλισμό μας, αλλά όχι με τα τζιπάκια με τα οποία επιχειρούμε κανονικά, και για τη μετακίνησή μας έχουν διατεθεί οχήματα με χιλιάδες χιλιόμετρα και κακοσυντηρημένα», σημειώνει Αστυνομικός της ΟΠΚΕ που εκτελεί υπηρεσία στο ΚΥΤ του Βαθύ στη Σάμο.
Οι Κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά το μεταναστευτικό παραμένει σοβαρό πρόβλημα για τις τοπικές κοινωνίες και για όσους υπηρετούν στη ΔΑΕΘ και την ΟΠΚΕ Θεσσαλονίκης.
«Τι και αν άλλαξε η κυβέρνηση; Το μόνο που άλλαξε είναι το καράβι που μας μεταφέρει.. Από «Νήσος Μύκονος» έγινε «Νήσος Χίος». Είμαστε σήμερα 4,5χρόνια που εναλλασσόμαστε στα Νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, για ένα ζήτημα που δεν είναι της Αστυνομίας» τονίζει ο Ανθυπαστυνόμος της ΥAT Μιλτιάδης Χατζηανεστιάδης, Οργανωτικός Γραμματέας ΕΑΥΘ.
«Μας έχει ανατεθεί το μεταναστευτικό που είναι έξω από τα καθήκοντα μας, δεν είναι κατάσταση Αστυνομικής διευθέτησης, σίγουρα δεν είναι της ΔΑΕΑ, και δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΥΑΤ. Αλλά η πολιτική ηγεσία και κατ επέκταση και η φυσική, φροντίζει για τις χειμερινές, καλοκαιρινές, ενδιάμεσες διακοπές μας», σχολιάζει σκωπτικά ο Αρχιφύλακας της ΥΑΤ Γιάννης Πεχλιβανάκης, αντιπρόσωπος ΠΟΑΣΥ, και προσθέτει, «Έχουμε καταντήσει Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Νησιών Αιγαίου που ενίοτε ενισχύουμε την Θεσσαλονίκη»


Το ουσιαστικό πρόβλημα που καλούνται τα μέλη των διμοιριών να αντιμετωπίσουν είναι η χωρίς λόγο παρουσία τους ως στατική δύναμη σε Μέτρα αποτροπής και Τάξης.. σε ρόλο «θυρωρού» δηλαδή έξω από τα ΚΥΤ των νησιών. «Ο ρόλος της ΔΑΕΘ είναι καθαρά κατασταλτικός. Σε επεισόδια, τα μέλη των διμοιριών, κατ εντολή των Αξιωματικών, ενεργούν σε εκτόνωση της έντασης. Όταν όμως η παρουσία των αστυνομικών είναι καθημερινή σε 24άωρη υπηρεσία, και υπάρχει η εξοικείωση με την εικόνα και την παρουσία, όταν θα προκύψει λόγος για επέμβαση, η παρουσία τους θα κριθεί ως «αδιάφορη» από τους ταραξίες. Με τις διμοιρίες να μετακινούνται χωρίς Ανώτερο ή Ανώτατο Αξιωματικό ως επικεφαλής δύναμης, με τους Ανθυπαστυνόμους να τίθενται επικεφαλής», σημειώνουν τα μέλη της διμοιρίας από τη Θεσσαλονίκη.
«Κανείς δεν πρόκειται αν αναζητήσει ευθύνες στην ηγεσία, ή στους Ανώτατους Αξιωματικούς. Αλλά εμείς, σε αντίθεση με όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις, βρισκόμαστε στα νησιά του ΒορειοΑνατολικόυ Αιγαίου, σε πραγματική υπηρεσία, μέσα στο κρύο, έξω από τις δομές, ενώ η μόνη γνώση των επιτελείων στο μεταναστευτικό είναι η υπογραφή των διαταγών για παράταση ή εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους συναδέλφους που επιθυμούν να μετακινηθούν ως ενισχυτική στα νησιά», αναφέρει ο Αρχιφύλακας ΥΜΕΤ Θεσσαλονίκης Γιάννης Θεοδωρίδης, αντιπρόσωπος ΠΟΑΣΥ
Η τοπική αστυνομική δύναμη, ανύπαρκτη. Δυο δίκυκλα της ΔΙΑΣ πάνω κάτω στον παραλιακό το πρωί και το απόγευμα και τις υπόλοιπες ώρες χωρίς εμφανή παρουσία στο νησί. Για διαχείριση στο μεταναστευτικό ούτε συζήτηση από τους ντόπιους αστυνομικούς. Όλες τις ώρες της ημέρας, μαύροι κινούνται πάνω κάτω στον περιφερειακό, ανεβαίνουν εξοπλισμοί οικιών και ξύλα, τα οποία προέρχονται από διαρρήξεις και κλοπές που διαπράττουν σε εγκαταλελειμμένα ή κλειστά και απομονωμένα σπίτια και αποθήκες. Η αστυνομία δεν μπορεί να τους κάνει έλεγχο και τα πράγματα καταλήγουν στον .. εσωτερικό παράτυπο «πλειστηριασμό» και το «νομιμοποιημένο» παραεμπόριο εντός ΚΥΤ, χωρίς κανείς να μιλάει.

*Ανθυπαστυνόμος της ΥAT Μιλτιάδης Χατζηανεστιάδης, Οργανωτικός Γραμματέας ΕΑΥΘ. -αριστερά) * Αρχιφύλακας της ΥΑΤΑ Γιάννης Πεχλιβανάκης-δεξια)

«Σε καθημερινή βάση έχουμε 5-6 αυτόφωρα με μετανάστες για κλοπές, βιαιοπραγίες επιθέσεις, διαρρήξεις, αδικήματα κατά της ιδιοκτησίας γενικότερα και οι καταγγελίες έχουν αύξοντα αριθμό κάθε μέρα που περνάει. Το Βαθύ δεν είναι η ήσυχη παραλιακή πόλη της Σάμου, έχει αλλάξει εικόνα!» αναφέρει Αστυφύλακας που υπηρετεί στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.

Σήμερα τα μέλη των διμοιριών της ΥΑΤ και της ΥΜΕΤ και της ΟΠΚΕ από τη Θεσσαλονίκη, θα έχουν επιστρέψει στις οικογένειές τους. Ωστόσο έχουν να δουν τα σπίτια τους από πέρυσι, «Τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα των ΜΑΤατζήδων» ήταν φέτος για εμάς. Αλλάξαμε χρόνο στο Βαθύ στη Σάμο, με τους συναδέλφους, μακριά από τις οικογένειές μας, τις οποίες όπως έχουν βγει οι υπηρεσίες θα πούμε τις ευχές μετά τις 15Γενάρη. Για να έχετε μια εικόνα κύριοι συνάδελφοι το ελάχιστο που λείπουμε από τα σπίτια μας είναι 100 ημέρες κατ’ έτος», τονίζει ο Αρχιφύλακας της ΥΑΤΑ Γιάννης Πεχλιβανάκης, αντιπρόσωπος ΠΟΑΣΥ.
«Ούτε γιορτές καταλαβαίνουμε ούτε απαγορευτικά έχουμε κάνει υπηρεσία σε όλα τα Hot Spot των νησιών του ΒορειοΑνατολικού Αιγαίου, είτε ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση είτε με την νέα. Πέρυσι στη Μυτιλήνη η διμοιρία έκανε ταξίδι 52 ώρες(!) λόγω μεταστροφής του καιρού ενώ ήταν εν πλω, και έμεινε μέσα στο καράβι. Τα πρόβλημα των αστυνομικών της ΔΑΕΘ και της ΟΠΚΕ Θεσσαλονίκης, δεν απασχολούν τη φυσική ηγεσία μας, που απλά εκδίδει διαταγές, εκτός από εμάς που το βιώνουμε τους 350 συναδέλφους της ΔΑΕΘ και των οικογενειών μας» συμφωνούν όλοι όσοι ένστολοι βρίσκονται σε ενισχυτική στα νησιά.
«Βρισκόμαστε σε Σάμο και Μυτιλήνη δεκαοχταήμερα με ενδιάμεσο κενό εικοσιοχτώ ημερών, τα διάζυγια στην υπηρεσία μας λόγω αυτής της κατάστασης έχουν αυξηθεί. Δεν ξέρω αν είναι απλά σημείο των καιρών αλλά αυτό με τα ταξίδια που γίνεται σε μόνιμη βάση από τον Σεπτέμβριο του 2015 θεωρώ προσωπικά έχει παίξει το ρόλο του», τονίζει από την πλευρά του ο Ανθυπαστυνόμος της ΥAT Μιλτιάδης Χατζηανεστιάδης, Οργανωτικός Γραμματέας ΕΑΥΘ.
Η ΔΑΕΘ, παρόλο που η Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκη ενισχύθηκε με έμψυχο δυναμικό, δεν ενισχύθηκε με αστυνομικό προσωπικό, ενώ ο μικρός αριθμός του ένστολου προσωπικού έχει μεγάλο πλέον μέσο όρο ηλικίας, με τη διαχείριση του μεταναστευτικού ως υπηρεσία να είναι δύσκολο στη διαχείρισή του.

____________________________

Από τη Νάντια Αλεξίου

* Αποστολή της «Espresso» στην Σάμο που φλέγεται (Δ’ Μέρος)- (με τίτλο “Αστυνομικοί όμηροι στο “νησί των μεταναστών”)