Τι λέει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για την πολιτική βία

Ο «χώρος» που υποστηρίζει τις καταλήψεις εντός κι εκτός των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων βρίσκεται για τέταρτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια σε αναβρασμό. Η τέταρτη θητεία μέσα σε μία 20ετία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συνδέεται με προβλήματα. Η επέμβαση στην ΑΣΟΕΕ και οι εκκενώσεις των καταλήψεων κτιρίων που είχαν απλωθεί τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο μέσα στα Εξάρχεια, αλλά και σε περιοχές όπως το Κουκάκι, αμφισβητούν το άγραφο συμβόλαιο της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας με τις αντικρατικές εκφράσεις της Αριστεράς.

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν έχει περάσει απαρατήρητο ότι μέσα ενημέρωσης και social media παρουσιάζουν τις επιχειρήσεις της αστυνομίας ως απειλή κατά της δημοκρατίας, συχνά με την παραγωγή παραπληροφόρησης για τα πραγματικά περιστατικά, όπως έγινε στο Κουκάκι, όπου η καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ περί μη παρουσίας εισαγγελέα δεν επαληθεύτηκε.  Η διάχυση στα social media επιλεγμένων στιγμιοτύπων από τις συμπλοκές δημιουργεί εντυπώσεις περί «αστυνομικής βίας» ενώ το ίδιο το παράπτωμα, η παράνομη κατάληψη πανεπιστημιακών ή ιδιωτικών χώρων, σχεδόν αποσιωπάται σαν να πρόκειται για ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα. Σαράντα πέντε χρόνια μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, μερίδα της Αριστεράς επιμένει να συντηρεί το αφήγημα ότι η αστυνομία είναι  «φασιστική», κάτι που έχει διαποτίσει τον δημόσιο διάλογο.

Η επικαιρότητα των τελευταίων ημερών μοιάζει με ευθεία αντανάκλαση όσων ειπώθηκαν σε ακαδημαϊκή εκδήλωση για την πολιτική βία που έγινε την περασμένη Τρίτη στο ΕΒΕΑ από τις καθηγήτριες Πολιτικών Επιστημών Βασιλική Γεωργιάδου και Λαμπρινή Ρόρη και τον καθηγητή Κώστα Ρωμανιά. Στην εκδήλωση αυτή, όπου επισημάνθηκε ότι η ακροαριστερή βία την τελευταία δεκαετία είναι 3,5 φορές περισσότερη από την ακροδεξιά, μίλησε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Ο υπουργός επικεντρώθηκε στις παραμορφώσεις του λόγου που επικράτησαν στη μεταπολίτευση. «Οταν μέσα στην ΑΣΟΕΕ έχεις μια γιάφκα, τι είναι αυτό; Πόση σχέση έχει με τη δημοκρατία; Και γιατί δικαιολογείται;» έθεσε ωμά το ερώτημα, ενώ αποκάλεσε την κουλτούρα της βίας «ουρά της δικτατορίας που ανέχθηκε η δημοκρατία». Οι διαστάσεις που πήρε η βία και η παραβατικότητα, είπε, οφείλονται στην ατιμωρησία. «Ενα τρόλεϊ κοστίζει 100.000 ευρώ. Πλήρωσε ποτέ κανείς για ένα καμένο τρόλεϊ;». «Η κρίση έφερε στην επιφάνεια τη χυδαιότητα», πρόσθεσε. «Εδωσε την αφορμή για μια καθολική αμφισβήτηση της δημοκρατίας από μια χούφτα χυδαίων και ακραίων». Και κατέληξε ότι «το κράτος δικαίου πρέπει να ανταποκριθεί στις ευθύνες του χωρίς εκπτώσεις, έτσι ώστε τα δικαιώματα όλων να γίνονται σεβαστά χωρίς αυταρχισμό και αυθαιρεσία».

_________________

* Παύλος Παπαδόπουλος, Καθημερινή