Στην Ελλάδα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Το Πρωθυπουργικό αεροσκάφος προσγειώθηκε τις πρωτες πρωινές ώρες στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας τους δύο Έλληνες στρατιωτικός.

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης, μετά από 167ημέρες (συνελήφθησαν 01/03) παράνομης κράτησής τους στις φυλακές της Αδριανούπολης στην Τουρκία, με απόφαση του Τουρκικού Δικαστηρίου, επέστρεψαν στην Ελλάδα.

Η ελληνική αποστολή αφίχθη στο αεροδρόμιο Μακεδονία της ΘΣΝ (15/08-03.05). Με καθυστέρηση σχεδόν 25λεπτών για να ενδυθούν με τις στρατιωτικές στολές τους, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης, αποβιβάστηκαν από το Πρωθυπουργικό αεροσκάφος.

Την αποστολή συνόδευαν ο αναπληρωτή υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, τους υποδέχθηκαν μαζι με τους γονείς τους που αγωνιούσαν, στρατιωτικό άγημα ενω παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής.

Στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές στην κάθοδο των δύο στρατιωτικών από το αεροσκάφος

Οι δύο στρατιωτικοί με την στρατιωτική και Πολιτική ηγεσία μετέβησαν στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, βάσει κανονισμού.

Screenshot_20180815-065147_Facebook

Ο Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι μετέβη στην Εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο Γ’ Σώμα Στρατού για να ανάψει κερί, και να ευχαριστήσει για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών ανήμερα της Παναγίας, τη Μεγαλόχαρη.

Οι γονείς των δύο στρατιωτικών ανέφεραν οτι είχαν μεταβεί στην ΙΜ της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμειο για να ανάψουν κερί και να προσευχηθούν για την απελευθέρωσή των παιδιών τους.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π.Καμμένος, δήλωσε στη συνέχεια, «Σήμερα είναι μία πολύ μεγάλη ημέρα για την πατρίδα μας, ημέρα της Παναγίας, ημέρα της Τήνου και του τορπιλισμού του «ΕΛΛΗ» το 1940. Ο ελληνικός λαός σύσσωμος, ενωμένος, υποδέχεται τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που βρέθηκαν, επί πολλούς μήνες, κρατούμενοι στις τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Θέλω να στείλουμε ένα μήνυμα ενότητας του ελληνικού λαού, ο οποίος με ιδιαίτερη φόρτιση και συγκίνηση, όλο αυτό το διάστημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, επέδειξε ενότητα και πατριωτισμό.

Εκ μέρους του Πρωθυπουργού, της Κυβέρνησης και του ελληνικού λαού τους υποδεχόμαστε στην πατρίδα. Ελπίζω ότι η απελευθέρωσή τους σήμερα, αυτή τη σημαδιακή ημέρα, θα σημάνει και μία άλλη ημέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μπορούμε να ζήσουμε μαζί. Μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά προς όφελος και των δύο λαών. Μπορούμε να ζήσουμε χτίζοντας το μέλλον και το αύριο και των δύο χωρών, σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες.

Εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων, καλωσορίζω, μαζί με τη στρατιωτική ηγεσία, τον Έλληνα αξιωματικό και τον Έλληνα υπαξιωματικό. Τους συγχαίρω δημόσια, γιατί κράτησαν τον όρκο τους ως πιστοί και φιλότιμοι στρατιώτες, δεν παρέδωσαν τη Σημαία, την υπηρέτησαν σε αυτές τις συνθήκες αιχμαλωσίας και επέστρεψαν στην Ελλάδα για να συνεχίσουν την τήρηση του όρκου που έδωσαν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτά είναι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Τους καλωσορίζουμε ανήμερα της Παναγίας».

Ενώ ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την υποδοχή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, «Με μεγάλη χαρά, ικανοποίηση και υπερηφάνεια είμαστε χαρούμενοι για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών ανήμερα της Παναγίας.

Ταυτόχρονα, είμαστε και δικαιωμένοι για τις συστηματικές και διαρκείς προσπάθειες τις οποίες κατέβαλε τόσο πρωθυπουργός όσο ο υπουργός Εξωτερικών και το σύνολο των διπλωματικών και προξενικών αρχών μας στην Τουρκία και σε όλο τον κόσμο, καθώς είναι αποτέλεσμα ενεργειών οι οποίες γινόντουσαν στο ανώτατο επίπεδο, ιδιαίτερα με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με άλλους ξένους ηγέτες και τις παρεμβάσεις του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο ΝΑΤΟ και αλλού», και χαρακτήρισε την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών ένα θετικό βήμα στην κατεύθυνση της φιλίας των δύο λαών, του ελληνικού και του τουρκικού.