Η νέα πραγματικότητα του κορωνοϊού, έχει επιφέρει αλλαγές και νέες «υποχρεώσεις» στην ΕΛ.ΑΣ

Η νέα πραγματικότητα του κορωνοϊού, έχει επιφέρει αλλαγές και νέες «υποχρεώσεις» της Ελληνικής Αστυνομίας , εντάσσοντας στον επιχειρησιακό της πλάνο σχεδιασμό, στην αποτροπή κλοπών, διαρρήξεων και οργανωμένων κινήσεων στη “μάχη της πλατείας”!

Η περίοδος «COVID-19», όπως έχει αποτυπωθεί στα στοιχεία καταγραφής της εγκληματικότητας για το πρώτο τρίμηνο επέφερε μείωση κατά μέσο όρο στο 35%-40%, στους γενικούς δείκτες. Ωστόσο με την επαναλειτουργία των 66.000 καταστημάτων λιανικού εμπορίου σε ολόκληρη την χώρα, από τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2020, ξεκίνησε και η σταδιακή έξοδο πολιτών μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων. Σε τηλεσυσκέψεις οι οποίες έχον πραγματοποιηθεί στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ,  έχει διατυπωθεί η θεώρηση, για επικείμενη «ενεργοποίηση» και “κινητικότητα” και από οργανωμένες συμμορίες και μεμονωμένους κακοποιούς, αυξάνοντας ραγδαία τους εγκληματικούς δείκτες. Αναλυτές του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, έχουν προχωρήσει στη χαρτογράφηση αν τομέα, με αποτύπωση το είδος των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου και τα ωράρια λειτουργίας τους, σε αποτροπή των ληστειών των κλοπών και των διαρρήξεων, ενώ και προς το  Κέντρο της Άμεσης Δράστης, έχει ζητηθεί να γίνεται ιεράρχηση και αξιολόγηση των κλήσεων που πραγματοποιούν οι πολίτες, ώστε να υπάρχει αμεσότερη ανταπόκριση από τις Αστυνομικές περιπολίες. Σε αυτό το πλαίσιο, περιλαμβάνεται η επιτήρηση επιχειρήσεων που παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας, ενίσχυση στις περιπολίες σε όσες επαναλειτουργούν με διευρυμένο ωράριο, εντάσσοντας παράλληλα και τους ελέγχους σε εφαρμογή των μέτρων που έχουν τεθεί για εργαζόμενους και πελάτες.

Η Αττική, για την ΕΛΑΣ, έχει  χαρτογραφηθεί σε πέντε τομείς

Συνολικά για την Αττική έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες με 15 εποχούμενες ομάδες ανά βάρδια από τις ομάδες ΔΙ.ΑΣ και “ΔΡΑΣΗ”, περιπολικά της Άμεσης Δράσης και ομάδες ΟΠΚΕ. Η ανάπτυξη των περιπολιών για την Αττική περιλαμβάνει ανά βάρδια , συχνότητα περιπολιών ανά 20 λεπτά, με συνολική κάλυψη 70 χιλιομέτρων ανά τομέα. Στο σχεδιασμό περιλαμβάνονται επιπλέον 20 πεζές περιπολίες σε σταθερά σημεία της Αθήνας, ενώ εντάσσονται τουλάχιστον 10 ομάδας με πολιτικά σε μέσα μαζικής μεταφοράς και περίπου 30 Αστυνομικοί οι οποίοι θα επιτηρούν εμπορικά σημεία της πόλης, στα οποία πραγματοποιούνται οικονομικές συναλλαγές.

Την ίδια ώρα, από την ΕΛΑΣ το πληροφοριακό δίκτυο της Κρατικής Ασφάλειας, επαναδραστηριοποιείται, ύστερα από την διαπίστωση τάσης οργανωμένων ατόμων με ιδεολογικό συσχετισμό, οι οποίοι επιδιώκουν μεταφορά της «κινητικότητας» από την πλατεία Εξαρχείων σε .. «μάχη της πλατείας», και τα διαδοχικά επαναλαμβανόμενα με τις «ενέδρες» σε βάρος Αστυνομικών ύστερα από τηλεφωνικές ψευδείς αναγγελίες κινδύνου, για την πρόληψη και άμεση καταστολή επικείμενων «ακτιβιστικών» δράσεων.

Σε τηλεσύσκεψη με τους Αξιωματικούς Αστυνομικών Υπηρεσιών της Αττικής και στους Γενικούς Αστυνομικόυς Διευθυντές των Περιφερειακών Διευθύνσεων της ΕΛΑΣ, έχει επισημανθεί η επικείμενη “μετάλλαξη” του εγκλήματος στην μετά «COVID-19» περίοδο, ενώ τους έχει ζητηθεί να προχωρήσουν σε ενημέρωση του προσωπικού για τον αναπροσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα, επιχειρησιακό σχεδιασμό.