Η ανθεκτικότητα του τομέα Security στην εποχή του COVID-19

Ξεκινώντας με την παραδοχή ότι οι περισσότεροι κλάδοι της οικονομίας επηρεάζονται – άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο – από τις επιπτώσεις της αναγκαστικής μας “συμβίωσης με τον covid-19” έχει ενδιαφέρον να δούμε τις εκτιμήσεις σε ότι αφορά τον αντίκτυπο που θα έχει αυτή η νέα πραγματικότητα στον τομέα και την αγορά της ασφάλειας, σε όλες τις εκφάνσεις της. Είναι επίσης γεγονός ότι και στην προηγούμενη περίοδο κρίσης – που ήταν καθαρά λόγω της οικονομικής ύφεσης στη χώρα μας – θα λέγαμε ότι ο τομέας και η αγορά της ασφάλειας της δεν επηρεάστηκε τόσο αρνητικά όσο άλλοι κλάδοι και σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσαμε να πούμε ότι είχε και θετικό πρόσημο.

Η φύση του συγκεκριμένου επαγγέλματος, των υπηρεσιών και των ολοκληρωμένων λύσεων γύρω από αυτό, καθώς και οι συνθήκες που δημιουργεί μια οποιαδήποτε κρίση θα λέγαμε ότι καθιστά το τομέα του Security ιδιαίτερα ανθεκτικό διαχρονικά και αυτό θα γίνει και τώρα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολλών. Οι άνθρωποι και οι εταιρίες είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να επενδύουν χρήματα για να προστατεύσουν τους πόρους, τις υποδομές, τις εγκαταστάσεις, τα περιουσιακά τους στοιχεία και φυσικά τους ανθρώπους τους.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό! Μιας και ήδη βλέπουμε να δημιουργούνται νέες ευκαιρίες

Σε ότι αφορά τις επανδρωμένες υπηρεσίες ασφάλειας μπορεί από την μια πλευρά να δημιουργείται ένα έλλειμμα ανάγκης σε υποδομές όπως τα αεροδρόμια και τα λιμάνια – λόγω μεγάλης πτώσης των μαζικών μεταφορών – όμως από την άλλη πλευρά προκύπτουν πολλές και νέες απαιτήσεις για τη διαχείριση εισόδου και εξόδου ανθρώπων που επισκέπτονται μια σειρά από χώρους (δικαστήρια, δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα, αρχαιολογικούς χώρους, και πολλά άλλα) όπου απαιτείται να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Μια δουλειά που αναλαμβάνουν σε απόλυτο βαθμό οι εταιρίες και το προσωπικό ασφάλειας.

Σε ότι σχετίζεται με την αγορά των συστημάτων ασφάλειας, ήταν λογικό να παρατηρήσει κάποιος μια κάποια μείωση στις εγκαταστάσεις και τα μικρά έργα – από τη στιγμή που αποφεύγοντα κυρίως οι κατ’ οίκον υπηρεσίες. Αλλά από την άλλη πλευρά, πολλές σύγχρονες τεχνολογίες μπορούν να προσφέρουν λύσεις σε αρκετές ανάγκες που προκύπτουν με την νέα κανονικότητα του COVID-19. Ήδη λαμβάνουμε συνεχώς παρά πολλά μηνύματα εταιριών που προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις άμεσης θερμομέτρησης της ροής επισκεπτών με βάση συστήματα θερμογραφικής απεικόνισης που διαθέτουν αρκετοί κατασκευαστικοί οίκοι συστημάτων ασφάλειας.
Επίσης, στη νέα κατάσταση όπως διαμορφώνεται με τους περιορισμούς κίνησης σε διάφορους χώρους για την αποφυγή συνωστισμού, σημαντική αναμένεται να είναι και η απαίτηση για ολοκληρωμένα συστήματα video analytics με τεχνητή νοημοσύνη που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν λύσεις σε μια σειρά από εφαρμογές όπως καταμέτρηση ατόμων (για την αποφυγή συνωστισμού), διαχείριση ουράς, μετρήσεις αποστάσεων, ανίχνευση προσώπων και έλλειψης μάσκας και άλλες προηγμένες λειτουργίες.
Εξίσου πολύτιμη θα είναι και η βοήθεια των συστημάτων ελέγχου πρόσβασης για αυστηρότερες διαδικασίες εισόδου σε πολλές εγκαταστάσεις, ενώ δεδομένη θεωρείται η ενίσχυση των μέτρων προστασίας από ψηφιακές απειλές λόγω της ραγδαίας αύξησης της απομακρυσμένης online εργασίας.

Όλα αυτά συνηγορούν ο τομέας της ασφάλειας βρίσκεται ακόμα μια φορά σε κάπως πλεονεκτική θέση αξιοποίησης νέων ευκαιριών που μπορούν να αδράξουν οι εταιρίες στο χώρο, κάτι όμως που οφείλουν να κάνουν με επαγγελματισμό και μεγάλη κοινωνική ευθύνη.

____________________________________________________

* Βλάσης Αμανατίδης, Αρχισυντάκτης Security Manager