Η ασυδοσία των παράνομων Ρομά στο Μενίδι

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που χαρακτήριζαν μαζικά πληροφοριοδότες πολλούς Ρομά που εμπλέκονταν σε εμπόριο ναρκωτικών για να έχουν ευνοϊκή δικαστική μεταχείριση. Γιατροί κρατικών νοσοκομείων που εξέδιδαν πλαστά πιστοποιητικά για προβλήματα υγείας αλλά και για «εξαρτήσεις από ναρκωτικά» που υποτίθεται ότι είχαν άτομα από τον καταυλισμό της Αυλίζας για να αποφύγουν τις δικαστικές κρίσεις.

Δικαστικοί λειτουργοί που συνεννοούνταν στο παρελθόν με δικηγόρους – οι οποίοι απέφυγαν τον δικαστικό έλεγχο – για να μην προφυλακίζονται Ρομά πελάτες τους που κατηγορούνταν για σοβαρά αδικήματα. Επίορκοι αστυνομικοί τοπικών τμημάτων που όχι μόνο είχαν ύποπτες διασυνδέσεις και ειδοποιούσαν «ηγετικά» μέλη των συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών για ορισμένους αστυνομικούς ελέγχους αλλά είχαν φτάσει και σε σημείο να συμμετέχουν σε σκηνοθεσίες «ληστρικών επιθέσεων» για να ενοχοποιούν «αντιπάλους» τους…

Αυτά υποκρύπτονται πίσω από την εικοσαετή δράση αλλά και την ασυδοσία τουλάχιστον 2.000-3.000 Ρομά στην περιοχή του Μενιδίου (οι περισσότεροι μέλη της ίδιας οικογένειας) που οδήγησε και στο τραγικό περιστατικό με τον θάνατο του 11χρονου μαθητή πριν από πέντε ημέρες στο τοπικό δημοτικό σχολείο.

Οι Ρομά προχωρούν σε μαζική διακίνηση ναρκωτικών με χιλιάδες πελάτες από όλη την Αττική και τους γύρω νομούς που εισέρχονται στο «άβατο» των καταυλισμών. Επιπλέον, εκατοντάδες άλλοι Ρομά και από άλλες περιοχές προχωρούν σε χιλιάδες κλοπές, διαρρήξεις και ληστείες. Οπως στην υπόθεση που αναδείχθηκε τον περασμένο Νοέμβριο με τις συλλήψεις περίπου 90 ατόμων, κυρίως Ρομά, που είχαν προχωρήσει σε περισσότερες από 1.000 κλοπές και διαρρήξεις σε όλη την Ελλάδα.

«Σύστημα προστασίας»

Το κυριότερο όμως είναι ότι γύρω από άτομα που ζουν στους… απροσπέλαστους καταυλισμούς δημιουργείται ένα ολόκληρο «σύστημα προστασίας». Κι αυτό γιατί διαθέτουν – και την περίοδο της κρίσης – μεγάλα χρηματικά ποσά από την εγκληματική δραστηριότητά τους. Ετσι ώστε να συνεχίζουν το εμπόριο ναρκωτικών και να ενισχύουν την αίσθηση ακαταδίωκτου…

Είναι ενδεικτικά αυτά που είχαν αναδειχθεί από την έρευνα που είχε υπάρξει την περίοδο 2000-2005 για τη δραστηριότητα των μελών της ίδιας «οικογένειας» στο Μενίδι που σχετίζεται και με τον θάνατο του 11χρονου, ύστερα από πανηγυρικούς πυροβολισμούς για τη νέα μη προφυλάκιση ναρκοεμπόρων.

Τότε λοιπόν οι κεντρικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. διέθεταν πληροφορίες ότι ιδιώτες-«κράχτες» δικηγορικών γραφείων επισκέπτονταν αρχηγούς ναρκοεμπόρων στον καταυλισμό των Ρομά και υποστήριζαν ότι διέθεταν προσβάσεις σε δύο-τρεις ανακριτές που χειρίζονταν υποθέσεις ναρκωτικών ώστε να αφήνονται ελεύθεροι με ταχύρρυθμες διαδικασίες. Ετσι ώστε οι κατηγορούμενοι Ρομά να κατευθύνονται σε συγκεκριμένους δικηγόρους και να αρχίζει ένας κύκλος παράνομων συναλλαγών με δικαστικούς λειτουργούς.

Τότε μάλιστα είχε συνταχθεί έγγραφο κεντρικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. που ζητούσε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να εξετάσει τι «συνέβαινε με τις – εκτός κάθε λογικής – διαρκείς μη προφυλακίσεις ή αποφυλακίσεις Ρομά που εμπλέκονταν σε εκτεταμένο ναρκοεμπόριο». Μάλιστα τότε υπήρχαν αναφορές ότι με χρήματα Ρομά αγοράζονταν μέχρι και νέα… έπιπλα σε γραφεία δικαστών. Πρόκειται για την υπόθεση που οδήγησε αργότερα σε διώξεις σε βάρος λειτουργών της Δικαιοσύνης.

Εκείνη την περίοδο είχαν αναδειχθεί στοιχεία και για γιατρούς μεγάλων νοσοκομείων που χαρακτήριζαν – με το αζημίωτο – χρήστες ναρκωτικών ή με άλλα προβλήματα υγείας Ρομά που εμπλέκονταν διαρκώς σε εμπόριο, ηρωίνης, κοκαΐνης κ.λπ. Μάλιστα ένας από τους γιατρούς έσπευσε να διαφύγει από τη χώρα.

Επιπλέον μομφές είχαν αποδοθεί σε υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. γιατί με χαρακτηριστική ευκολία εξέδιδαν πιστοποιητικά «πληροφοριοδότη» σε Ρομά. Μάλιστα τότε υπήρξε έλεγχος για 20 τέτοιου είδους «συγχωροχάρτια». Με τους αστυνομικούς να ισχυρίζονται ότι «η σύνταξή τους ήταν απόλυτα δικαιολογημένη».

Επιπλέον και σε σειρά άλλων πρόσφατων δικογραφιών έχουν αναδειχθεί στοιχεία για αξιωματικούς που έδιναν πληροφορίες στους Ρομά για επικείμενους αστυνομικούς ελέγχους. Κι όταν αυτές οι ύποπτες συνεννοήσεις εντοπίζονταν από συναδέλφους τους, υποστήριζαν ότι «έδιναν αυτές τις πληροφορίες για να αποκαλυφθούν μεγαλύτερα κυκλώματα ναρκοεμπόρων».

Ασυδοσία και καλύψεις

Στην πρόσφατη δικογραφία για τους Ρομά που κατηγορούνταν για… χιλιάδες κλοπές και διαρρήξεις κατεγράφησαν συζητήσεις μεταξύ κατηγορουμένων Ρομά που ανέφεραν ότι αστυνομικοί πήραν 10.000 ευρώ προκειμένου να κατηγορήσουν άλλους ποινικούς που είναι σε «αντίπαλη» συμμορία.

Επίσης αναδείχθηκε ότι οι ίδιοι ένστολοι ήξεραν πολύ νωρίτερα τη δράση της εν λόγω συμμορίας χωρίς να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια. Μάλιστα είναι χαρακτηριστική η… εκμυστήρευση αρχηγικού μέλους συμμορίας Ρομά, ο οποίος επιζητεί επαφή με αξιωματικούς για να προσφέρουν «κάλυψη» στη μαφία. Με αντάλλαγμα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «ένα καλό κινητό ή να γ…ουν μια γκόμενα, βρε αδελφέ». Σημειώνεται ότι για τις υποθέσεις αυτής της «αστυνομικής διαφθοράς» σε σχέση με τους εν λόγω ποινικούς έχουν ήδη ολοκληρωθεί έρευνες από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Ενδεικτικό είναι ακόμα πρόσφατο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. για τον καταυλισμό της Αυλίζας, όπου αναφέρεται: «Η αστυνόμευση της εν λόγω περιοχής παρουσιάζει πολλές δυσκολίες για τους εξής λόγους: Το οδικό δίκτυο είναι υποτυπώδες έως ανύπαρκτο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι Ρομά τοποθετούν εμπόδια (σκουπίδια – μπάζα) κατά μήκος των οδών ή προκαλούν μεγάλες λακκούβες στο οδόστρωμα με αποτέλεσμα η κίνηση των υπηρεσιακών οχημάτων να είναι δυσχερής έως και αδύνατη. Επίσης, η παντελής έλλειψη φωτισμού παρέχει κάλυψη και ευκολία διαφυγής. Ακόμη, πολλές φορές χρησιμοποιούνται ανήλικοι οι οποίοι τοποθετούνται από τους μεγαλύτερους στις εισόδους των καταυλισμών με αποτέλεσμα όταν προσεγγίζει τον χώρο κάποιο υπηρεσιακό όχημα να εμποδίζουν τη διέλευσή του και παράλληλα να ενημερώνουν για την άφιξή του. Επιπλέον δημιουργούν επεισόδια με τους αστυνομικούς, κυρίως με λιθοβολισμούς».

Αυτή η αίσθηση ασυδοσίας οδηγούσε και στη διαρκή ρίψη πυροβολισμών, σε γλέντια με κάθε… αφορμή, με την πρόσφατη τραγική κατάληξη.
_______________

* Λαμπρόπουλος Βασίλης / tovima.gr