Από το «Χαλιφάτο» στα κρατητήρια του Αλλοδαπών

Στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, στην Πέτρου Ράλλη, κρατείται νεαρός Σύρος, μέλος ομάδας του Ισλαμικού Κράτους, που πραγματοποιούσε βομβιστικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) κατά των συμμαχικών δυνάμεων. Πρόκειται για τον 22χρονο Αμπντουλαζίζ Κ., ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας όχι μόνο της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ, αλλά και της αμερικανικής CIA. Πράκτορες των ΗΠΑ εξάλλου ήταν αυτοί που μπόρεσαν να υποκλέψουν επικοινωνίες του μέσω της εφαρμογής Paltalk με άλλο, άγνωστο άτομο σχετικά με τα νέα οπλικά συστήματα και την αξιοποίησή τους από το «Χαλιφάτο».

Τις λεπτομέρειες του εντοπισμού και της σύλληψης του 22χρονου, όπως και το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων για την απέλασή του, αποκαλύπτει πολύμηνη έρευνα της «Κ», σε συνεργασία με το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο ARD. Ο Αμπντουλαζίζ Κ. γεννήθηκε το 1997 στη Συρία. Το 2014, σε ηλικία 17 ετών ταξίδεψε με τους γονείς και τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του στη Γερμανία. Εγκαταστάθηκε στην πόλη Λουντβιχσχάφεν στα νοτιοδυτικά της χώρας και απέκτησε, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του, γερμανικό διαβατήριο.

To χρονικό

Το καλοκαίρι του 2015, ωστόσο, ανταποκρινόμενος στα καλέσματα των ιμάμηδων του Ισλαμικού Κράτους, επέστρεψε στη γενέτειρά του. Επιβιβάστηκε αρχικά σε τρένο από τη Γερμανία με προορισμό τη Βουλγαρία. Από εκεί, μετέβη στην Τουρκία και στη συνέχεια στα ελεγχόμενα από το αυτοαποκαλούμενο «Χαλιφάτο» εδάφη της Συρίας. Ο γενικός εισαγγελέας της γερμανικής πόλης Κόμπλεντς, που έχει αναλάβει την υπόθεση, ερωτηθείς στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής έρευνας, απέφυγε να αναφερθεί λεπτομερώς στον ρόλο που διαδραμάτισε ο νεαρός κατά το διάστημα της παραμονής του στη Συρία. Αρκέστηκε να επισημάνει ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις πως ο κατηγορούμενος πολέμησε ενεργά για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους ή άλλης τρομοκρατικής οργάνωσης». Ωστόσο, φως στην υπόθεση ρίχνουν διαβαθμισμένα έγγραφα των ελληνικών αρχών που τέθηκαν υπόψη της «Κ». Σε αυτά επισημαίνεται ότι o Αμπντουλαζίζ Κ. δεν είχε μεν άμεση ενεργό συμμετοχή στις πολεμικές συγκρούσεις, του αποδίδεται όμως υποστηρικτικός ρόλος, καθώς φέρεται να μετείχε σε ομάδα μαχητών που πραγματοποιούσε επιθέσεις κατά των συμμαχικών στρατευμάτων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ηδη από το 2017, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης, προέκυψαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το Ισλαμικό Κράτος είχε επιστρατεύσει μικρά drones, όμοια με εκείνα που χρησιμοποιούνται για τη λήψη βίντεο και φωτογραφιών, προκειμένου να επιτίθεται με χειροβομβίδες και αυτοσχέδιες βόμβες κατά των ιρακινών στρατευμάτων. «Δεν πρόκειται για κάποιο μεγάλο, οπλισμένο UAV που ρίχνει εκρηκτικά από τα φτερά, αλλά για πολύ μικρά τετρακόπτερα που ρίχνουν μικρά πυρομαχικά χωρίς πολύ μεγάλη ακρίβεια», είχε δηλώσει στον Τύπο διοικητής του αμερικανικού στρατού. Λεπτομερής αναφορά στη χρήση drones από το Ισλαμικό Κράτος γίνεται και σε έκθεση της Στρατιωτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2018. Στο έκτασης 33 σελίδων έγγραφο, μάλιστα, περιγράφεται ο ρόλος που διαδραμάτισαν δύο αδέλφια από το Μπανγκλαντές στην προμήθεια και στην αποστολή μικρών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο «Χαλιφάτο» μέσω εικονικών εταιρειών στη Δανία, στην Ισπανία κ.α.

Ο Αμπντουλαζίζ Κ. συνελήφθη το δεύτερο μισό του 2018 κατά την άφιξή του από τα τουρκικά παράλια στη Χίο μέσα σε βάρκα με παράτυπους μετανάστες. Οδηγήθηκε στο κέντρο ταυτοποίησης και αμέσως μόλις τα στοιχεία του ελέγχθηκαν στις βάσεις δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ. σήμανε συναγερμός. Προέκυψε ότι οι ΗΠΑ και η Γερμανία του είχαν επιβάλει απαγόρευση εισόδου, επικαλούμενες λόγους εθνικής ασφαλείας, και είχαν καταχωρίσει το σχετικό «σήμα» στις βάσεις δεδομένων της Interpol και στο ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν. Διαπιστώθηκε ακόμα ότι ο 22χρονος είχε αναγνωριστεί ως πρόσφυγας από τις Αρχές της Γερμανίας, οι οποίες μάλιστα του είχαν χορηγήσει νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Ανακρινόμενος από Ελληνες αξιωματούχους, παραδέχθηκε ότι υπήρξε μέλος του Ισλαμικού Κράτους. Ισχυρίστηκε ωστόσο ότι εννέα μήνες μετά την ένταξή του αποχώρησε επικαλούμενος «λανθασμένες αντιλήψεις» της οργάνωσης. Αρχικά, έπεσε στα χέρια στρατιωτών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και φυλακίστηκε στη Συρία για περίπου τρεις μήνες.

Μετά την απελευθέρωσή του, ταξίδεψε πίσω στην Τουρκία με πρόθεση να επιστρέψει στη Γερμανία. Μπήκε σε βάρκα μαζί με άλλους παράτυπους μετανάστες και με την άφιξή του στη Χίο συνελήφθη εκ νέου. Κατά το διάστημα της κράτησής του στην Ελλάδα, υπέβαλε δύο φορές αίτημα ζητώντας να του χορηγηθεί άσυλο. Για προφανείς λόγους και τα δύο αιτήματα απορρίφθηκαν. Στην υπόθεση ενεπλάκη –αρχικά τουλάχιστον– το Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες παρέχοντάς του νομική υποστήριξη.

Απόπειρα αυτοκτονίας

Σήμερα, βρίσκονται σε εξέλιξη μυστικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις υπηρεσίες Πληροφοριών της Ελλάδας, των ΗΠΑ και της Γερμανίας, προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα στην υπόθεση του 22χρονου. Ενα ορατό ενδεχόμενο είναι να εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εις βάρος του και ο Αμπντουλαζίζ Κ. να εκδοθεί στη Γερμανία. Στο μεταξύ, πάντως, ο νεαρός έχει επιχειρήσει τουλάχιστον μία φορά να θέσει τέλος στη ζωή του μέσα στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και μάλιστα, ύστερα από μια απόπειρα, τον 22χρονο επισκέφθηκαν στα κρατητήρια οι γονείς του, που ταξίδεψαν για τον σκοπό αυτόν από τη Γερμανία στην Αθήνα.

________________________

* πηγή, του Γιάννη Σουλιώτη

  • Εικόνα από προπαγανδιστικό βίντεο του Ισλαμικού Κράτους που δημοσίευσε η «Wall Street Journal», στο οποίο μαχητές εμφανίζονται να απογειώνουν drone της τρομοκρατικής οργάνωσης.