1991, η συντριβή του C130 στο όρος Όθρυς. Τα σενάρια, τα πρωτοσέλιδα, η δίκη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, το 1991Αεροσκάφος C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας συντρίβεται στο όρος Όθρυς, κατά τη διάρκεια της προσέγγισης στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου. Νεκροί και οι 63 επιβαίνοντες, εκ των οποίων 19 Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί και 44 στρατεύσιμοι.

C130_Όθρυς

Η αεροπορική τραγωδία της 5ης Φεβρουαρίου του 1991, με τη συντριβή του C130 -λίγο πριν φτάσει στον προορισμό του, στο Ηράκλειο της Κρήτης- στο όρος Όθρυς είχε “παγώσει” το πανελλήνιο. Συνεργεία έρευνας και διάσωσης, αναζητούσαν τα συντρίμμια για 4 ολόκληρες ημέρες, με τους 63 επιβαίνοντες (σμηνίτες και πλήρωμα) ανασύρονται νεκροί.
Το πολεμικό αεροσκάφος C130 με αριθμό 748, ειχε απογειωθεί στο πλαίσιο διατεταγμένης αποστολής, από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, με επιβαίνοντες 58 σμηνίτες και 5 μέλη του πληρώματος, και προορισμό το Ηράκλειο της Κρήτης, μέσω Αγχιάλου, όπου θα παραλάμβανε νεοσύλλεκτους.

Ήταν σε εξελιξη ο πόλεμος στον Περσικό Κόλπο με τους Αμερικανούς να σφυροκοπούν ιρακινούς στόχους. Η φύλαξη στη βάση της Σούδας είχε πολλαπλασιαστεί, λογω και της εμπλοκής της Ελλάδας στα πολεμικά γεγονότα.

C130_Όθρυς

Είκοσι λεπτά μετά την απογείωσή του, το αεροπλάνο χάθηκε από τα ραντάρ, ενώ είχε προηγηθεί επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου στον Αλμυρό, ζητώντας και λαμβάνοντας άδεια προσγείωσης. Έκτοτε, η επικοινωνία χάθηκε και άμεσα οργανώθηκε επιχείρηση εντοπισμού του C130, χωρις άμεσα αποτελέσματα.

Για – σχεδόν- 4 ημέρες ήταν σε εξέλιξη έρευνα από ξηράς και από αέρος, χωρίς να εχουν εντοπίσει ίχνος του C 130. Τα συντρίμμια του Πολεμικού Αεροσκάφους, διέκρινε πιλότος στρατιωτικού ελικοπτέρου, στο όρος Όθρυς, στην κορυφή Τσατάλι. Κανείς απο τους 63 επιβαίνοντες δεν επέζησε του δυστυχήματος. Η περισυλλογή των θυμάτων ακολούθησε με την τραγωδία να γίνεται πρωτοσέλιδο στον τύπο της εποχής.

C130_Όθρυς

Πολλές οι εκδοχές για τα αίτια του δυστυχήματος.

Το πρώτο σενάριο υποστήριζε ότι οι αρχές ήξεραν από την πρώτη στιγμή που βρίσκονταν τα συντρίμμια του αεροσκάφους, αλλά θέλησαν να προστατεύσουν κάποιο «μυστικό» και έτσι καθυστέρησαν να φτάσουν στο σημείο της συντριβής. Ειπώθηκε μάλιστα, ότι υπήρχαν επιζώντες που περίμεναν βοήθεια, η οποία δεν έφτασε εγκαίρως. Το σενάριο δεν επιβεβαιώθηκε.

C130_Όθρυς Η δεύτερη εκδοχή έλεγε ότι στην περιοχή πετούσε και άλλο αεροσκάφος, πιθανώς εχθρικό, το οποίο αποσυντόνισε τα όργανα του C 130 και το οδήγησε σε πτώση. Το σενάριο δεν επιβεβαιώθηκε.

Η τρίτη διατύπωση ανέφερε πως το αεροσκάφος μετέφερε εκρηκτικά, τα οποία προκάλεσαν έκρηξη στον αέρα, γεγονός που οδήγησε τον πιλότο σε μοιραία αναγκαστική προσγείωση. Οι υποστηρικτές αυτής της εκδοχής ενίσχυαν την άποψή τους λέγοντας ότι αμέσως μετά την ανεύρεση των συντριμμιών, ελικόπτερα Σινούκ, απομάκρυναν από την περιοχή αγνώστου περιεχομένου κιβώτια, ενώ η περισυλλογή των νεκρών δεν έγινε παρουσία ιατροδικαστή. Το σενάριο δεν επιβεβαιώθηκε. Το γεγονός ότι κανένα σενάριο δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά ούτε και διαψεύστηκε, προκάλεσε αντιδράσεις από τους συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι ζητούσαν να μάθουν την αλήθεια και να υπάρξει δικαίωση.

Η υπόθεση γαι απόδοση ευθυνών εκδικάστηκε τρια χρόνια αργότερα (1994). Κατηγορούμενος ο χειριστής του πύργου ελέγχου του Αλμυρού, ο οποίος καταδικάστηκε σε 2ετή φυλάκιση με αναστολή. Στη δικη σε δευτερο βαθμό (1996), ο κατηγορούμενος αθωώθηκε παμψηφεί, ωστόσο κάποια χρόνια αργότερα, σε ηλικία 52 ετών, έφυγε από τη ζωή έχοντας νοσήσει με κατάθλιψη. Πολλοί τον ανεφεραν λόγο για το 64ο θύμα του δυστυχήματος.

_____________

* με πληροφορίες από δημοσιεύματα του τύπου της εποχής.