“11 μηνών βρέφος, νεκρό στην Αθήνα- Μετά από αυτό το περιστατικό κάποιοι συνάδελφοι να μην είναι τόσο βιαστικοί και να μην κάνουν δηλώσεις”

Σχετική τοποθέτηση του ιατροδικαστή Θεσσαλονίκης Αναστάσιου Θεοδωρίδη, σχετικά με την υπόθεση του 11μηνών βρέφους από τη Συρία και όσα ακολούθησαν

“11 μηνών βρέφος, νεκρό στην Αθήνα- Ας πάρουμε την υπόθεση από την αρχή χωρίς τυμπανοκρουσίες.
Την Κυριακή 16/2/2020 διακομίσθηκε με το Ε.Κ.Α.Β. βρέφος 11 μηνών, άσφυγμο και απνοϊκό στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Ενημερώθηκαν οι αστυνομικές αρχές και κατόπιν δόθηκε εντολή για νεκροψία νεκροτομή.
Τη Δευτέρα, 17/2/2020, πραγματοποιήθηκε η νεκροψία νεκροτομή από τον ιατροδικαστή της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών κ. Σωτήρη Μπουζιάνη ο οποίος μπροστά στις κάμερες αμέσως μετά τη διενέργεια της νεκροψίας νεκροτομής βγήκε και είπε «Πρωταρχικά έδειξε η νεκροτομική διερεύνηση παρά φύση σεξουαλική κακοποίηση, η δε τελική αιτία θανάτου είναι απροσδιόριστη εις αναμονή των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων».
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά….
1. Η εντολή της διενέργειας νεκροψίας νεκροτομής είναι από τις ανακριτικές αρχές προς τον Ιατροδικαστή Υπηρεσίας και αυτός οφείλει να απαντήσει γραπτώς με την ιατροδικαστική του έκθεση προς αυτούς. Ουδεμία υποχρέωση έχει να κάνει δηλώσεις δεξιά και αριστερά. Τι τον ωθεί να κάνει δηλώσεις; Ποτέ μου δεν κατάλαβα, γι αυτό και σε όσα περιστατικά εμπλέκομαι δεν βγήκα να κάνω δηλώσεις.
2. Πριν από την διενέργεια μίας νεκροψίας νεκροτομής ή και κλινικής εξέτασης (σωματικές βλάβες, βιασμούς) ο ιατροδικαστής οφείλει να συλλέξει στοιχεία που αφορούν την υπόθεση, το ελάχιστο που οφείλει είναι να λάβει ένα πληρέστατο ιατρικό ιστορικό.
3. Η «παρά φύση σεξουαλική κακοποίηση» που ειπώθηκε από τον ιατροδικαστή στις τηλεοπτικές κάμερες με το «παρατηρήθηκαν στην πρωκτική και περιπρωκτική περιοχή του βρέφους σαφή στοιχεία εισόδου αμβλέως οργάνου» το οποίο αναφέρεται στα δημοσιεύματα ουδεμία σχέση έχουν.
4. Λαμβάνοντας το ιστορικό αναζητάς τα προβλήματα υγείας του εμβρύου και προσπαθείς να συνδέσεις ή όχι αυτές τις «περίεργες» κακώσεις με τα συμπτώματα της νόσου και τη θεραπεία αυτής. Αυτό δυστυχώς ποτέ δεν το κάνει ο ιατροδικαστής υπηρεσίας. Εκεί έρχεται ο τεχνικός σύμβουλος που εξηγεί, αναλύει τις κακώσεις και τον μηχανισμό δημιουργίας αυτών.
5. Κατά την εγκεφαλίτιδα μπορεί να παρουσιαστεί ως σύμπτωμα κάποια εστιακή αδυναμία, να πλήξει συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα ή περιοχή του σώματος; Σε προηγούμενη εξέταση από τον θεράποντα ιατρό αναφέρεται οτιδήποτε σχετικό; Πότε διαγνώστηκε η νόσος και αν υπάρχει σχετική συνταγογραφημένη φαρμακευτική αγωγή αυτή περιλαμβάνει αγωγή με υπόθετα ή κλύσμα; Μπορεί η ίδια η πάθηση να προκαλέσει τις συγκεκριμένες κακώσεις, μπορεί η συχνή χρήση υποθέτων ή η κακή χρήση κλύσματος να προκαλέσει τις συγκεκριμένες κακώσεις;

Ελπίζω πλέον και μετά από αυτό το περιστατικό κάποιοι συνάδελφοι να μην είναι τόσο βιαστικοί και πάνω απ’ όλα να μην κάνουν δηλώσεις. Δεν βοηθάν ούτε τις ανακριτικές αρχές και σίγουρα δεν προάγουν την ιατροδικαστική”.