Ψάχνουν κύκλωμα διαφθοράς της ΕΛ.ΑΣ. για «προστασία»|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Ερευνες για παράνομες συναλλαγές σε σπίτια αξιωματικών-επιχειρηματιών
Ψάχνουν κύκλωμα διαφθοράς της ΕΛ.ΑΣ. για «προστασία»

image

Ιδιαιτέρως σοβαρή υπόθεση διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ. ερευνά, με απόλυτη μυστικότητα, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του αστυνομικού σώματος τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της έρευνας είναι διοικητές αστυνομικών τμημάτων και άλλων υπηρεσιών της Αττικής, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, ενώ σε ένα τμήμα της εν εξελίξει έρευνας φαίνεται να υπάρχει συνδρομή και της ΕΥΠ που έχει προχωρήσει σε καταγραφή συνομιλιών.
Μάλιστα ήδη έχουν γίνει κατ’ οίκον έρευνες σε αστυνομικούς αλλά και επιχειρηματίες, για τους οποίους εξετάζεται αν συμμετείχαν στον κύκλο των ύποπτων συναλλαγών. Κύριο ζητούμενο αποτελεί το αν έχει συγκροτηθεί «κεντρικός» εισπρακτικός μηχανισμός από αξιωματικούς διαφόρων υπηρεσιών προκειμένου να μην υπάρχει έλεγχος σε δεκάδες νυχτερινά κέντρα και κυρίως σε μίνι καζίνα, «στούντιο», λέσχες, κυκλώματα σωματεμπορίας κ.λπ.
Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη κάνουν λόγο για «έρευνα στην οποία υπάρχει διαρκής συνεργασία με τις δικαστικές αρχές και οι οποίες ορίζουν τις κινήσεις των αστυνομικών και τις κατασχέσεις υπολογιστών, ηλεκτρονικών στοιχείων και εγγράφων, όπως και άλλα δεδομένα». Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους ήδη ελεγχόμενους είναι και ιδιοκτήτης καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας που είχε γίνει στόχος επίθεσης από αγνώστους.
«Στο κόλπο πολλά πλοκάμια…»
Οπως έχει προκύψει από τα στοιχεία και τις μαρτυρίες που συγκεντρώθηκαν τα τελευταία 24ωρα, το έναυσμα αυτής της έρευνας είναι παλαιότερο, με έγγραφες καταγγελίες αλλά και πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν για την ύπαρξη ενός «παραστυνομικού μηχανισμού» με σχετικά κεντρική δομή το οποίο εισπράττει μεγάλα ποσά σε μηνιαία βάση από καταστηματάρχες σε διάφορες περιοχές της Αθήνας. Και αυτό προκειμένου να μην υφίστανται ελέγχους ή να ειδοποιούνται όταν υπάρχει έφοδος από «αστυνομικούς που δεν είναι στο κόλπο».
Το συγκεκριμένο σύστημα διαφθοράς φέρεται να διαπερνά μεγάλα τμήματα της ιεραρχίας της Αστυνομίας και να καταλήγει σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς. Μάλιστα το εν λόγω σύστημα φαίνεται να ανανεώνεται με τη στρατολόγηση και τη «μύηση» νέων προσώπων όταν απλοί αστυνομικοί ή αξιωματικοί μετατίθενται και αποχωρούν από τα κρίσιμα πόστα στο πλαίσιο των κρίσεων της ΕΛ.ΑΣ. ή άλλων εσωτερικών ενεργειών.
Μάλιστα ορισμένοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για συνέχεια ενός παρόμοιου κυκλώματος είσπραξης χρημάτων από μαγαζιά της νύχτας που σχετίζονταν με ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και σημαντικά πρόσωπα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και το οποίο είχε αποκαλυφθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Πρόκειται για την έρευνα του εισαγγελέα Γιώργου Γεράκη, η οποία τότε είχε οδηγήσει μέχρι και σε – πρωτοφανή – εισβολή των δικαστικών λειτουργών στο κτίριο της λεωφόρου Κατεχάκη προκειμένου να εντοπισθούν αξιοποιήσιμα στοιχεία. Η συγκεκριμένη έρευνα όμως δεν έχει καταλήξει σε οποιαδήποτε καταδίκη ούτε έχει επιβεβαιώσει τη σειρά πληροφοριών και τα ενδεικτικά στοιχεία των εισαγγελέων.
Πληροφορίες για «αλώβητο κύκλωμα»
Τα τελευταία χρόνια ωστόσο υπήρχαν καταγγελίες ότι «κεντρικό κύκλωμα αστυνομικών που έχει μείνει αλώβητο από κατά καιρούς έρευνες των “Αδιάφθορων” της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζει να δραστηριοποιείται σε περιοχές της λεωφόρου Συγγρού, στα πέριξ της Ομόνοιας και σε άλλες περιοχές της Αττικής. Εχοντας μάλιστα και την αρωγή σημαντικών αξιωματικών που επίσης γίνονται αποδέκτες χρημάτων για να υποβοηθούν στην προστασία των καταστημάτων και να μην υπάρχει έλεγχος των κατά τόπους “μυημένων στο κόλπο” αστυνομικών. Πρόκειται για ένα συγκροτημένο εισπρακτικό σύστημα, με σημαντικές διασυνδέσεις».
Οπως προκύπτει από ορισμένες πηγές, σειρά τέτοιων πληροφοριών φέρεται να έχει συγκεντρώσει και η ΕΥΠ που προχώρησε σε έναν κύκλο τηλεφωνικών συνομιλιών προκειμένου να βρεθούν αποδεικτικά στοιχεία αυτών των παράνομων συνεννοήσεων και της είσπραξης χρημάτων. Σύμφωνα με ορισμένες αστυνομικές πηγές, «τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν ένα μεγάλο μέρος των παράνομων συναλλαγών και εμπλέκουν σημαντικούς αξιωματικούς. Ομως έχουν διατυπωθεί αμφιβολίες για τη δυνατότητα χρήσης τους, καθότι δεν υπάρχουν όλα τα αντίστοιχα δικαστικά έγγραφα που νομιμοποιούν αυτές τις υποκλοπές».
Από την άλλη πλευρά, στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη επαναλαμβάνουν τη γνωστή επωδό ότι «όλες οι καταγραφείσες συνομιλίες της ΕΥΠ συνοδεύονται από δικαστική άδεια». Αναφέρεται, τέλος, ότι προ μερικών ετών υπήρχε «σύγκρουση» των συμφερόντων επίορκων αστυνομικών και «νονών» της νύχτας με προσπάθειες εξόντωσης ιδιωτών οι οποίοι φέρεται να σχετίζονταν με τους ενστόλους. Μεγάλο ζητούμενο είναι αν η τωρινή έρευνα των «Αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών οδηγήσει σε σημαντικά αποτελέσματα.

«ΠΑΡΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ»
Τελευταία υπήρχαν καταγγελίες ότι «κεντρικό κύκλωμα αστυνομικών που έχει μείνει αλώβητο από κατά καιρούς έρευνες των “Αδιάφθορων” της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζει να δραστηριοποιείται σε περιοχές της λεωφόρου Συγγρού, στα πέριξ της Ομόνοιας και σε άλλες περιοχές της Αττικής. Εχοντας μάλιστα και την αρωγή σημαντικών αξιωματικών που επίσης γίνονται αποδέκτες χρημάτων για να υποβοηθούν στην προστασία των καταστημάτων και να μην υπάρχει έλεγχος των κατά τόπους “μυημένων στο κόλπο” αστυνομικών. Πρόκειται για ένα συγκροτημένο εισπρακτικό σύστημα, με σημαντικές διασυνδέσεις».
Είχε κατηγορηθεί για απάτες και είχε εμπλακεί σε υπόθεση σωματεμπορίας
Στα νέα πρόσωπα των Panama Papers και πρώην αστυνομικός
Πρώην αστυνομικός ο οποίος διαμένει σε περιοχή της Αχαΐας και είχε κατηγορηθεί για απάτες και υπόθεση σωματεμπορίας φέρεται να περιλαμβάνεται στα περιώνυμα Panama Papers. Στην ίδια λίστα περιλαμβάνονται ονόματα πλαστικών χειρουργών και νευροχειρουργών, όπως και οικονομικοί σύμβουλοι από το Λαύριο που επιχείρησαν να αγοράσουν μέσω υπεράκτιας εταιρείας ορυχείο στη Μινεσότα.
Στη λίστα των ιδιοκτητών υπεράκτιων εταιρειών εμφανίζεται έμπορος δερμάτων από τη Μυτιλήνη, αλλά και αξιωματικός του Εμπορικού Ναυτικού ο οποίος διαμένει μονίμως στη Βραζιλία και δημιούργησε το 2011 υπεράκτια εταιρεία αγνώστου σκοπού με έδρα την οδό Αλκιβιάδου στον Πειραιά.
Ενα από τα ονόματα που αναδεικνύονται μετά την περαιτέρω ανάλυση προσώπων και συναλλαγών στα έγγραφα της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, τα οποία αφορούν 400 έλληνες ιδιοκτήτες offshore εταιρειών με έδρα στον Παναμά και άλλους φορολογικούς παραδείσους, είναι εκείνο 55χρονου απόστρατου αστυνομικού. Εμφανίζεται να διαμένει σε αγροτική περιοχή της Αχαΐας αλλά από το 2006 να ιδρύει υπεράκτια εταιρεία με έδρα στο Χονγκ Κονγκ η οποία είναι «διασυνδεόμενη» με τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.
Ο εν λόγω πρώην αστυνομικός είχε κατηγορηθεί το 1994 για απάτες και υπεξαίρεση, ενώ το 2008, όντας πλέον απόστρατος, είχε συλληφθεί για υπόθεση σωματεμπορίας κατά συναυτουργία, σχετικά με διακίνηση γυναικών σε νυχτερινό κέντρο της περιοχής. «Το Βήμα» επικοινώνησε μαζί του και εκείνος δήλωσε άγνοια για την offshore. Υπέθεσε ότι «μπορεί κάποιος να τη συνέστησε με χρήση της ταυτότητάς μου».
Στον ίδιο κατάλογο ιδιοκτητών offshore στον Παναμά περιλαμβάνονται τα ονόματα πολιτικού μηχανικού στο Παγκράτι και πωλητών ηλεκτρονικών ειδών και συστημάτων ηλιακής ενέργειας.
Συμπληρώνεται ότι εκ παραδρομής υπήρξε αναφορά στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας για την ύπαρξη στα Panama Papers του ονόματος στελέχους δημόσιου νοσοκομείου και ταυτόχρονα μέλους Επιτροπής του υπουργείου Υγείας. Στα έγγραφα της Mossack Fonseca περιλαμβάνεται ιδιωτική υπάλληλος με το ίδιο ονοματεπώνυμο.
———
*Βασίλης Γ.Λαμπρόπουλος/tovima.gr