Υπ.Ασφάλειας Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Dragan Mectic: “Προκειμένου να καταπολεμηθεί ο εξτρεμισμός στην Ευρώπη, είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε και να ανταλλάξουμε πληροφορίες”

Σε εξτρεμιστικά στοιχεία και ειδικότερα στη δράση των μαχητών του ISIS που δρουν στη χώρα του, αναφέρθηκε ο Βόσνιος υπουργός Ασφαλείας και Εσωτερικών, Dragan Mectic, ενώ εξέφρασε την θέση της χώρας του, να ανταλλάξουν πληροφορίες με όλες τις χώρες και φορείς στην αντιμετώπισή του φαινομένου. Ειδική αναφορά έκανε στη δολοφονία δυο Στρατιωτικών στο Σεράγεβο, με το δράστη προσκείμενο στο ISIS να έχει βάλει τέλος στη ζωή του, κατα τη διάρκει επιχείρησης των Αρχών.

Την επικαιροποίση εφαρμοστικόυ πρωτόκολλου συμφωνίας επανεισδοχής που έχει υπογράψει με η Βοσνία Ερζεγοβίνη η ΕΕ. επικαιροποίσησε ο Βόσνιος Υπουργός Εσωτερικών και Ασφάλειας, Dragan Mectic με τον ομόλογο του.

Στο πλαίσιο των εργασιών, συμφωνήθηκε η περαιτέρω συνεργασία των δυο χωρών στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, το οργανωμένο εγκλημα, τη διαχείριση των προσφυγικών ροών κ.α. Όπως σημειωσε ο Dragan Mectic αυτή τη στιγμή 130 πολίτες της χώρας του, πολεμούν στο πλευρό του ISIS στη Συρία, 48 έχουν επιστρέψει, ενώ 43 σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει τεθέι ως ενδεχόμενο η πραγματοποίηση διαβαλκανικής σύσκεψης καταρχήν με τη παρουσία εμπειρογνωμόνων -σε μεταγενέστερο χρόνο, ορισμένο χώρο και υπό προυποθέσεις- ώστε να συζητηθούν από κοινού προτάσεις για την διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Δημοσιογράφος: «Υπάρχουν πάρα πολλά δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρονται για πυρήνες τζιχαντιστών στα Βαλκάνια και όχι από αυτούς οι οποίοι έρχονται ως πρόσφυγες, αλλά με δεδομένο ότι η Βοσνία έχει σημαντικό πληθυσμό Μουσουλμανικού θρησκεύματος, θέλω να μας πει αν κατά πρώτο λόγο στην χώρα του υπάρχουν πληροφορίες ότι υπάρχουν ενεργοί θύλακες τζιχαντιστών ή υπάρχει διέλευση τζιχαντιστών από εκεί και εν πάση περιπτώσει σε γενικές γραμμές πως σκιαγραφεί το όλο πρόβλημα;»

Υπουργός Ασφάλειας Βοσνίας-Ερζεγοβίνης: «Είμαστε μία πολυπολιτισμική κοινότητα. Έχουμε τρεις λαούς διαφορετικούς των οποίων τα δικαιώματα προστατεύονται συνταγματικά. Υπάρχουν οι Βόσνιοι, οι Σέρβοι και οι Κροάτες. Έχουμε ορισμένα προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με τη ριζοσπαστικοποίηση, τον βίαιο εξτρεμισμό και την τρομοκρατία. Έχουμε επίσης, ένα κάποιο πρόβλημα με ορισμένους υπηκόους μας, οι οποίοι συμμετέχουν σε συγκρούσεις στη Συρία με τον ISIS. Είμαστε ενήμεροι για αυτό το πρόβλημα και θα ήθελα να σας πω επίσης, ότι οι Υπηρεσίες ασφαλείας μας είναι ενεργές και κάνουν ότι μπορούν, κάνουν τη δουλειά τους όσο είναι βέβαια δυνατόν. Σε αυτή τη διαδικασία εμπλέκεται βέβαια ο Εισαγγελέας, οι Εισαγγελικές Αρχές, οι αστυνομικές δυνάμεις και οι Υπηρεσίες πληροφοριών. Προκειμένου να καταπολεμηθεί ο εξτρεμισμός στην Ευρώπη, είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε και να ανταλλάξουμε πληροφορίες και μιλάμε για αυτό το θέμα, γι’ αυτό το πρόβλημα με πολύ ανοιχτό τρόπο, με ένα διαφανή τρόπο στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, με διαφάνεια».

Δημοσιογράφος: «Πόσοι είναι αυτοί οι Βόσνιοι που πολεμάνε τους τζιχαντιστές στη Συρία, αν έχουν καταγραφεί ονομαστικά, αν έχουν δοθεί τα ονόματά τους στις ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως εδώ στην Ελλάδα, προκειμένου σε περίπτωση που διαπιστώνουμε, να ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε.».

Υπουργός Ασφαλείας Βοσνίας-Ερζεγοβίνης: «Σήμερα, υπάρχουν 130 πολίτες της Βοσνίας οι οποίοι πολεμούν για τον ISIS, έχουμε 48 άτομα, τα οποία επέστρεψαν από τη Συρία και 43 άτομα, τα οποία σκοτώθηκαν στη Συρία. Είναι υπό έλεγχο και αυτή τη στιγμή ανταλλάσουμε πληροφορίες με όλες τις αρχές ασφαλείας και πληροφοριών στην Ευρώπη».

Δημοσιογράφος: «Υπήρξε μία τρομοκρατική επίθεση πριν λίγες ημέρες στο Σεράγεβο, η οποία συνδέεται με την δραστηριότητα των τζιχαντιστών, μπορείτε να μας δώσετε κάποιες περισσότερες πληροφορίες για αυτή; Και ανταλλάσετε γενικότερα πληροφορίες για την δραστηριότητα των τζιχαντιστών με τον ομόλογο σας τον κύριο Τόσκα»;

Υπουργός Ασφαλείας Βοσνίας-Ερζεγοβίνης : «Έχουμε πολλά στοιχεία σχετικά με το ριζοσπαστικό πυρήνα στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη και ανταλλάσουμε αυτά τα δεδομένα με όλους τους συνεργάτες μας. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αποτελεί μέλος του Διεθνούς Αντιτρομοκρατικού Οργανισμού, ο οποίος περιλαμβάνει περισσότερα από ογδόντα μέλη. Επίσης, έχουμε την προεδρία δύο ομάδων εργασίας στο πλαίσιο αυτού του οργανισμού. Η μία ομάδα εργασίας αφορά τη ριζοσπαστικοποίηση και η άλλη ομάδα εργασίας αφορά τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Συνεχώς ανταλλάσσουμε δεδομένα με όλα τα κράτη-μέλη αυτού του οργανισμού. Επίσης ανταλλάζουμε δεδομένα στο πλαίσιο των δομών του ΝΑΤΟ. Επομένως, είναι ευχή μας και θέληση μας να καταπολεμήσουμε τη τρομοκρατία στο πλαίσιο αυτού του οργανισμού. Είναι όμως πολύ σημαντικό για εμάς να λαμβάνουμε πληροφορίες σχετικά με κάθε είδους δραστηριότητα, που αφορά τη τρομοκρατία. Έγινε μία επίθεση στο Σαράγιεβο, όπου ένα άτομο σκότωσε δύο στρατιωτικούς. Όταν η αστυνομία τον εντόπισε, αυτοκτόνησε. Ήταν προφανώς ένα ριζοσπαστικοποιημένο πρόσωπο. Προηγουμένως όμως δεν είχε εκδηλώσει κάποια σημάδια βίαιης συμπεριφοράς».