Ταυτοποιήσεις «εξπρές» και ταυτόχρονη χορήγηση υπηρεσιακών εγγράφων «προσωρινής ελευθερίας» στους πρόσφυγες.| ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Η χορήγηση επιπλέον 30 συσκευές σκάνερ-ταυτοποίησης, στις αρμόδιες υπηρεσίες στελέχη των οποιων βρίσκονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, περιλαμβάνεται στα μέτρα της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό, αναφορικά με τις κοινές δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.

Με ταυτοποιήσεις «εξπρές» και ταυτόχρονη χορήγηση υπηρεσιακών εγγράφων «προσωρινής ελευθερίας», επιχειρείται η συντόμευση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων, που συσσωρεύονται κατά χιλιάδες στα ελληνικά νησιά, από μικτά κλιμάκια αστυνομικών και λιμενικών, καθώς είχε παρατηρηθεί η «διπλή» καταγραφή από ξεχωριστά συνεργεία των δύο Σωμάτων, στοιχείο που διπλασίαζε τον χρόνο ταλαιπωρίας των μεταναστών.
Σε αυτό το πλαίσιο ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Αντώνης Μακρυδημήτρης, που συμμετείχε στη κοινή συνέντευξη για το προσφυγικό και τα άμεσα μέτρα για την αντιμετώπισή του, αποκάλυψε ότι επιπλέον 30 συσκευές σκάνερ-ταυτοποίησης, θα δοθούν άμεσα στα στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών, που βρίσκονται στα νησιά, και θα κατανεμηθούν βάση των αναγκών και των συνθηκών στο καθένα από αυτά.
Τα συγκεκριμένα μηχανήματα ήταν αμερικανικού συστήματος, βρίσκονταν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, υπέστησαν μετατροπή στο λογισμικό τους και έγιναν συμβατά με το Eurodac, το ευρωπαϊκό σύστημα σύγκρισης και αντιπαραβολής δακτυλικών αποτυπωμάτων.
Επιπλέον θα επιχειρηθεί με κάποια νέα νομοθετική ρύθμιση, η σύντμηση και ενοποίηση των διαδικασιών για την χορήγηση του υπηρεσιακού εγγράφου στους πρόσφυγες απευθείας από τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ..
Μέχρι σήμερα, για κάθε πρόσφυγα που εντοπίζεται από στελέχη της Αστυνομίας, σχηματίζεται ποινική δικογραφία, η οποία διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα, ο οποίος συνήθως παραιτείται της ποινικής δίωξης και στη συνέχεια ο παράτυπος μετανάστης επανέρχεται και λαμβάνει το υπηρεσιακό έγγραφο εξάμηνης αναστολής απέλασης.
Επιχειρείται πλέον η παράκαμψη του Εισαγγελέα και η απευθείας χορήγησή του από τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., μετά την «ακτινογράφηση», συνέντευξη και δακτυλοσκόπηση του αιτούμενου μετανάστη.
Ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Αντώνης Μακρυδημήτρης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου αποκάλυψε ότι η Ελληνική Αστυνομία χρωστά 9.000.000 ευρώ σε προμηθευτές για τη σίτιση των μεταναστών που βρίσκονταν στα κέντρα κράτησης και πρώτης υποδοχής, ενώ υπογράμμισε ότι πέντε ελληνικά νησιά δέχονται τον κύριο όγκο των προσφύγων, η Λέσβος (δέχεται το 50%), η Κως (28%), η Χίος (14%), η Σάμος (12%) και η Λέρος (μικρότερα ποσοστά).

του Παναγιώτη Σπυρόπουλου

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport