ΣΥΝΤΑΓΜΑ: Σύρος απειλεί αυτοχειρία με βρόγχο, αιτούμενος διαβατήριο.

Βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος με ομοεθνείς του, και ζητάει διαβατήριο προκειμένου να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Ένας 15 χρόνος Σύρος απειλεί αυτοχειρια με αυτοσχέδιο βρόγχο αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα του. Ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣ, Άγγελος Συρίγος κατήγγειλε ότι λαθροδιακινητές εμποδίζουν την χορήγηση ασύλου στους Σύρους πρόσφυγες.

image

Στο σημείο έχουν μεταβεί ισχυρές Αστυνομικές Δυνάμεις ενώ “αλληλέγγυοι ” και άτομα του “χώρου” έχουν μεταβεί στο σημείο για να αποτρέψουν την απομάκρυνση των Συρων οι οποίοι παραμένουν στην πλατεία Συντάγματος.

image

image

Την Παρασκευή (12/12) σε μια συντονισμένη επιχείρηση του Υπουργείου Εσωτερικών και του Δήμου Αθηναίων, μεταφέρθηκαν 11 γυναίκες και 17 παιδιά σε οργανωμένους χώρους φιλοξενίας όπως είχε προαναγγέλλει ο ΓΓ Μεταναστευτικής πολιτικής του ΥΠΕΣ ο οποίος παραβρέθηκε στη διαδικασία μεταφοράς τους από την πλατεία Συντάγματος, και δεσμεύτηκε ότι θα βρεθεί άμεσα λύση.
image

Σε λαθροδιακινητές που προσπαθούν να μπλοκάρουν με κάθε τρόπο τη διαδικασία πολιτικού ασύλου για τους Σύριους πρόσφυγες αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου (14/12) ο Γ.Γ. Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών Άγγελος Συρίγος, καθώς και Σύρος πρόσφυγας που βρίσκεται στο Σύνταγμα.
Σύμφωνα με την καταγγελία του Άγγελου Συρίγου, το Σάββατο (13/12)στην πλατεία Συντάγματος «νέα άτομα εμφανίσθηκαν, που τα μετέφεραν διακινητές προκειμένου να τινάξουν στον αέρα τη διαδικασία ασύλου». Τα άτομα αυτά, -όπως ανέφερε-, “παίζουν με τη ζωή των προσφύγων προκειμένου να κερδίσουν χρήματα και να εκμεταλλευθούν τη δικαιολογημένη σύγχυση των προσφύγων προκειμένου να δημιουργήσουν θέμα”.
image

Στη συνέντευξη τύπου, παρέστη και Σύρος πρόσφυγας, ο οποίος μίλησε για ακραία εκμετάλλευση από τους διακινητές, οι οποίοι “προσπαθούσαν από την πρώτη ημέρα της διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα να σπάσουν τη συμφωνία και την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ ελληνικού κράτους και προσφύγων” ανέφερε ενώ αποκάλυψε, ότι οι διακινητές ζητούν από 4.000 – 10.000 ευρώ το άτομο για να μεταφέρουν τους πρόσφυγες επισημαίνοντας οτι «Ο διακινητής μπορεί να σε στείλει στο θάνατο για 100 ευρώ».
Στην καταγγελία του ο Σύρος πρόσφυγας, τόνισε ότι οι λαθροδιακινητές, « έφεραν στο Σύνταγμα κσι νέες οικογένειες. Δεν ήμασταν στο Σύνταγμα εναντίον του ελληνικού κράτους, αλλά εναντίον των διακινητών, οι οποίοι όλες τις ημέρες που ήταν οι πρόσφυγες στο Σύνταγμα τσακώνονταν με τον κόσμο, έκλεβαν, απειλούσαν» κατέληξε.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport