Συνεργασία της ΕΑΠΣ με την «ΜΕΡΙΜΝΑ»

Μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε μεταξυ ΕΑΠΣ και ΜΕΡΙΜΝΑΣ.

image

Η ΕΑΠΣ συνεχίζοντας την προσπάθεια της πολύπλευρης στήριξης των συναδέλφων. Με πρωτοβουλία του μέλους της Π.Ε. ΕΑΠΣ Στερεάς Ελλάδας Γ.Γιάννη ήρθε σε επικοινωνία με την οργάνωση «ΜΕΡΙΜΝΑ», η οποία παρέχει
· ποιοτική φροντίδα σε παιδιά και τους γονείς τους που είτε ζουν με μία απειλητική για τη ζωή ασθένεια είτε θρηνούν την απώλεια αγαπημένου προσώπου.
· Αναπτύσσει υποστηρικτικές κοινότητες τόσο μέσω της ευαισθητοποίησης των πολιτών όσο και της εξειδικευμένης εκπαίδευσης και επιμόρφωσης όσων παρέχουν υπηρεσίες στο παιδί και την οικογένειά του.

Η «ΜΕΡΙΜΝΑ» στοχεύει στην
(α) Η παροχή υπηρεσιών στο παιδί που πενθεί την απώλεια αγαπημένου προσώπου ή στο παιδί που πάσχει από απειλητική για τη ζωή ασθένεια, σε συνδυασμό με τη στήριξη των μελών της οικογένειάς του.
(β) Η εξειδικευμένη κατάρτιση επαγγελματιών ψυχικής υγείας και εκπαιδευτικών στη στήριξη παιδιών που βιώνουν εμπειρίες αρρώστιας, απώλειας ή θανάτου, καθώς και η επιμόρφωση των επαγγελματιών υγείας στην παιδιατρική ανακουφιστική φροντίδα.
(γ) Η ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας σε θέματα που αφορούν τη ζωή, τη σοβαρή αρρώστια και το θάνατο.
(δ) Η έρευνα σε θέματα που αφορούν τις επιπτώσεις της βαριάς αρρώστιας και του θανάτου στη ζωή των παιδιών και των οικογενειών τους.
Στις 22 Απριλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Δ.Σ. ΕΑΠΣ και ΜΕΡΙΜΝΑΣ και υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας, σύμφωνα με το οποίο:

Η ΜΕΡΙΜΝΑ θα συνεισφέρει στην εξειδικευμένη επιμόρφωση στελεχών μας, με την διεξαγωγή ημερίδας
· ψυχολογικής στήριξης των παιδιών που πενθούν την απώλεια γονιού Πυροσβέστη από ασθένεια η κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, σε συνδυασμό με τη στήριξη της οικογένειας και των συναδέλφων του.
· ψυχολογικής στήριξης των παιδιών που είναι εγκλωβισμένα και διασώζονται μετά από καταστροφικά γεγονότα, σε συνδυασμό με τη στήριξη των μελών της οικογένειάς τους.

Επίσης η ΜΕΡΙΜΝΑ θα παρέχει ψυχολογική στήριξη στη σοβαρή αρρώστια ή στο πένθος παιδιού έως 18 ετών που θρηνούν την απώλεια γονιού Πυροσβέστη, και της οικογένειάς του.
Η ΕΑΠΣ από την πλευρά της θα στηρίξει με την εθελοντική συνδρομή στελεχών της, δράσεις του κοινωνικού έργου της ΜΕΡΙΜΝΑΣ.

Η ΜΕΡΙΜΝΑ για τα υπηρεσίες της διαθέτει:
Δύο συμβουλευτικά κέντρα Αθήνα- Θεσσαλονίκη, όπου παρέχεται ψυχολογική στήριξη των παιδιών, εφήβων και των οικογενειών τους όταν ένα αγαπημένο πρόσωπο τους νοσεί από μια σοβαρή ασθένεια ή έχει πεθάνει. Η ψυχολογική στήριξη προσφέρεται είτε μέσω ατομικών συναντήσεων, είτε μέσω συμμετοχής σε ομάδες στήριξης για γονείς και ομάδες στήριξης για παιδιά.
Ανακουφιστική παιδιατρική φροντίδα, η οποία περιλαμβάνει την παροχή ιατρονοσηλευτικής, ψυχοκοινωνικής και πνευματικής στήριξης στο παιδί και τον έφηβο ενώ, παράλληλα, υποστηρίζει και τα μέλη της οικογένειας που επηρεάζονται από τις προκλήσεις της σοβαρής ασθένειας. Η φροντίδα αυτή γίνεται μέσω της Υπηρεσίας Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας στο Σπίτι.

Τηλεφωνική γραμμής υποστήριξης στην Αθήνα (2106463622) και στην Θεσσαλονίκη (2310510010).

Ιστοσελίδα στην διεύθυνση http://www.merimna.org.gr όπου υπάρχουν ειδικά έντυπα και εκδόσεις και περισσότερες πληροφορίες για τη δράση της.