Συνάντηση Μ.Βαρβιτσιώτη με τον Τούρκο Πρεσβευτή, για τη λαθρομετανάστευση.

Την έξαρση των λαθρομεταναστευτικών ροών και τη βελτίωση της συνεργασίας Τουρκίας και Ελλάδας, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβληματος, συζήτησαν σε συνάντηση που πραγματοποίησαν (11/09) ο Τούρκος Πρεσβευτής στην Ελλάδα Κερίμ Ουράς με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλιτάδη Βαρβιτσιώτη.

Τη θετική συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών Ακτοφυλακής των δύο χωρών για τη διαχείριση της λαθρομετανάστευσης, επεσήμανε ο Υπουργός Μ.Βαρβιτσιώτης, παρά τα προβλήματα που εντοπίζονται σε μεμονωμένα περιστατικά, ενώ επεσήμανε το γεγονός, ότι η επικείμενη επίσκεψη του Αρχηγού της Τουρκικής Ακτοφυλακής στην Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει προωθητικά στη βελτίωση της διμερούς συνεργασίας.Όπως επεσήμανε ο Έλληνας Υπουργός, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη «γειτονιά» των δύο χωρών και η πολιτική αστάθεια, η οποία εντείνεται, δημιουργεί την ανησυχία ότι ο αριθμός θα αυξηθεί κατακόρυφα. «Πρόκειται για μία ανθρωπιστική κρίση, αυτό που συμβαίνει στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία και μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα η συνεργασία των δύο χωρών πρέπει να ενταθεί» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ.Βαρβιτσιώτης.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρεσβευτής στην Ελλάδα έδωσε έμφαση στη στενή και επωφελή συνεργασία που διαπιστώνεται μεταξύ των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι “αυτή η καλή συνεργασία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για την ανάπτυξη συνεργασίας σε άλλα πεδία”. Εξέφρασε ωστόσο ανησυχία για την αύξηση των λαθρομεταναστευτικών ροών, λόγω των ενόπλων συγκρούσεων στη Συρία και το Βόρειο Ιράκ, μετά και τη δράση του ISIS, «Τα χρηματικά ποσά που διακινούνται από τη μεταφορά παρανόμων μεταναστών είναι τεράστια και είναι ένας βασικός λόγος που δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί ριζικά το φαινόμενο» τόνισε ο Κερίμ Ουράς.

Στην ολοκλήρωση της συνάντησης ο Έλληνας Υπουργός και ο Τούρκος Πρεσβευτής, συμφώνησαν στη σπουδαιότητα που έχει η εμβάθυνση της συνεργασίας στη ναυτιλία, τον τουρισμό και το εμπόριο για τις οικονομίες των δύο χωρών.