ΣτΕ: Αποφασίζει για τη χρηματοδότηση η μη της Χρυσής Αυγής.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ θα συνέλθει (19/09) για να αποφασίσει  την νομιμότητα η μη της απόφασης για τη διακοπή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής.

Η Ολομέλεια υπό την προεδρία του Σωτήρη Ρίζου και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Μαρία Καραμανώφ- εισηγήτρια και στην απόφαση που απέρριψε την αίτηση αναστολής της Χρυσής Αυγής για την προσωρινή παύση χρηματοδότησής του κόμματος- θα εξετάσει εάν η επίμαχη απόφαση, μπορεί να ελεγχθεί για την νομιμότητα της από το ΣτΕ, καθώς  στηρίζεται σε  απόφαση της Βουλής η οπ[οία εκδόθηκε σύμφωνα με τον κανονισμό της .
Τον περασμένο Φεβρουάριο(2014) η Χρυσή Αυγή προσέφυγε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο για την απόφαση αναστολής της χρηματοδότησης της- με απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης- ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Σύμφωνα με την επίμαχη προσφυγή “παραβιάζεται  το άρθρο 5 του Συντάγματος που θεσπίζει την ελευθερία ανάπτυξης της προσωπικότητας,  και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος) καθώς  και το άρθρο 29 του Συνταγματικού χάρτη, που ορίζει ότι τα κόμματα έχουν δικαίωμα σε οικονομική  ενίσχυση από το κράτος για τις εκλογικές τους δαπάνες”.
Βάσει του νομικού ισχυρισμού που παραθέτει η Χρυσή Αυγή, “με την συγκεκριμένη  Υπουργική απόφαση παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργιών, καθώς δεν μπορεί η Βουλή  να ψηφίζει Νόμο για αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης και στη συνέχεια να έρχεται πάλι η ίδια να ελέγξει αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του Νόμου”.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport