Σκέψεις για εναρμόνιση των διαδικασιών έκδοσης ΔΑΤ στα Ευρωπαϊκά πρότυπα

Πιέσεις για εναρμόνιση των διαδικασιών έκδοσης νέων ταυτοτήτων υψηλής ποιότητας και ασφάλειας προς την ελληνική κυβέρνηση.

Νέου τύπου ταυτότητα
Νέου τύπου ταυτότητα

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία, είχαν προκαλέσει αυξημένα μέτρα ασφαλείας κατα τις μετακινήσεις, ακόμα και Ευρωπαίων πολιτών υπό το φόβο διελεύσεις τζιχαντιστών σε Ευρώπη και Η.Π.Α. με πλαστά έγγραφα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, προκύπτει ότι περίπου 300 άτομα επιχείρησαν να εισέλθουν στην Αμερική (2013 -2014) με παραχαραγμένα ελληνικά διαβατήρια έχοντας παραποιήσει ΔΑΤ καθώς, δεν διαθέτουν χαρακτηριστικά ασφαλείας, και διευκολύνουν την παραχάραξη τους. Συμφωνα με πληροφορίες, οι διαπιστώσεις,  έχουν προκαλέσει τη δυσαρέσκεια Αμερικανων αξιωματούχων οι οποίοι  εντείνουν τις πιέσεις τους, προς την ελληνική πλευρά, ενω το θέμα-σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- τέθηκε μεταξύ των αλλων, και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Αθήνα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.
Οι Αμερικανοί εντοπίζουν υπόθεσεις όπως η περίπτωση με τους πέντε Σύρους που συνελήφθησαν πριν από δύο εβδομάδες στην Ονδούρα με πλαστά ελληνικά διαβατήρια με τα οποία επιχειρούσαν να περάσουν στις ΗΠΑ.
Οι ταυτότητες υψηλής ασφάλειας έχουν διατεθεί σε πολίτες των περισσότερων χωρών της Ε.Ε. περιέχουν τσιπάκι με μοναδικό κωδική προσωπικής ταυτοποίησης (ID). Είναι απόλυτα συμβατές με τους κανόνες ασφαλείας σε Ευρώπη και ΗΠΑ και έχουν όμοιο μέγεθος με αυτό των νέων ελληνικών διπλωμάτων οδήγησης.

Τα νέου τύπου δελτία Αστυνομικής Ταυτότητας, τα οποία εκδίδονται σύμφωνα με τα Ευρωπαικά πρότυπα, είχαν ανακοινωθεί από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, κατά την εναρξη λειτουργίας της αρμόδιας Υπηρεσίας της ΕΛΑΣ (2010), η οποία είχε αναλαβει και την εκτύπωση των νέου τύπου διαβατρίων, και αδειών οδήγησης με βιομετρικά χαρακτηριστικά. Το πρώτο νέου τύπου δελτίο Ταυτότητας, σε σχήμα πιστωτικής κάρτας, είχε λάβει ο εα _σήμερα_ Αντιστράτηγος της ΕΛΑΣ Λευτέρης Οικονόμου, με το ένστολο προσωπικό να έχει ήδη ανατικαταστήσει τα δελτία ταυτότητας του.

Τα συγκεκριμένα δελτία ταυτότητες,  διαθέτουν τρία επίπεδα ασφαλείας, ορατά και αόρατα. Το ορατό  πρώτο επίπεδο, είναι ιδατογραφημένο, με έντονο, με σταθερό μελάνια και εντυπωμένη γραμματοσειρά. Οι εντυπώσεις με την απεικόνιση της φωτογραφίας του κατόχου και το σήμα της ΕΛΑΣ, εμφανίζονται μόνο κάτω από υπεριώδες φως, ενώ το τρίο επίπεδο ασφαλείας είναι τεχνικά χαρακτηριστικά εξακρίβωσης της γνησιότητας του ΔΑΤ τα οποία μόνο οι αρμόδιοι Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ διακρίνουν.

Σε κοινη συνεντευξη τύπου στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το Σεπτέμβριο (2014) με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης& Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, είχε διατυπωθεί η εκτίμηση οτι η αντικατάσταση των ΔΑΤ, θα επέφερε μια σημαντική εξέλιξη στην αποτροπή παραποίησης των επίσημων εγγράφων και θα διευκόλυνε τους πολίτες, συγκεντρώνοντας όλα τα προσωπικά τους δεδομένα σε ένα υψηλών προδιαγραφών ασφαλείας επίσημο έγγραφο. Ωστόσο όπως επισημαίνεται λόγω περιορισμένων οικονομικών πόρων, και δαπανών, δεν έχει υλοποιηθεί η αντικατάσταση των ΔΑΤ στους Έλληνες πολίτες.