Σε επιφυλακή η ΕΛΑΣ- "Μήνα Δίωξης της Τρομοκρατίας".. ο Οκτώβριος.

 Υπό το φόβο εκδήλωσης τυφλής, αιματηρής, τρομοκρατικής ενέργειας, εν όψει της έκδοσης δικαστικών αποφάσεων για υποθέσεις στις οποίες οι κατηγορούμενοι ανήκουν στο αντάρτικό πόλης, και έχουν επιλέξει την ένοπλη βια, υψηλόβαθμοι αξιωματικού της ΕΛΑΣ, προσδιορίζουν τον Οκτώβριο, μήνας «αντιτρομοκρατίας».

Στις αρχές Οκτωβρίου, αναμένονται οι ετυμηγορίες των δικαστηρίων για τις υποθέσεις των κατηγορουμένων στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», των «ληστών του Βελβεντού» και κυρίως η απόφαση μετά από δύο αναβολές, στο αίτημα το οποίο έχει υποβάλλει η υπεράσπισή του, μετατροπής της ποινής του Σάββα Ξηρού σε κατ’ οίκον περιορισμό, εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει. Ενόψει των αποφάσεων, προσδιορίζονται αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης τρομοκρατικών ενεργειών, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει την ένταση των Αστυνομικών μέτρων σε επικείμενους προσδιορισμένους και ενδεχόμενους στόχους. Στις “αφορμές” για το Αντιτρομοκρατικό επιτελείο, και η ολοκλήρωση των φυλακών υψίστης ασφαλείας στο Δομοκό, η οποία αναμένεται στις αρχές Δεκεμβρίου.
Με τους επικηρυγμένους δραπέτες τρομοκράτες, Χριστόδουλο Ξηρό, και Πόλα Ρούπα, καθώς και τους ασύλληπτους της “ομάδας Μαζιώτη”, τον καταζητούμενο ποινικό Βασίλη Παλαιοκώστα, και τους “Ληστές του Διστόμου”, τον αντιεξουσιαστή Κώστα Σακκά, κι έναν επίσης καταζητούμενο “ληστής με τα μαύρα”- κάποιο από τους οποίους έχουν ήδη δείξει τις δολοφονικές τους προθέσεις- να κυκλοφορούν «ελεύθεροι», εντείνεται η ανησυχία στο ενδεχόμενο κάποιοι να επιχειρήσουν να προκαλέσουν τρομοκρατικό χτύπημα στο κρίσιμο χρονικό διάστημα εν αναμονή των δικαστικό αποφάσεων.
Στον επιχειρησιακό σχεδιασμό αποτροπής ενεργειών και προστασίας των στόχων, δεν παραλείπεται η αναφορά στην αποστολή τρομοπακέτου με θρησκευτικό βιβλίο, στις 26 Απριλίου 2014, προς το Διοικητή του ΑΤ Ιτέας. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., από την εξερεύνηση των ευρημάτων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι δράστες ήθελαν να προκαλέσουν αιματοκύλισμα, με τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, να περιείχε μισό κιλό ισχυρής εκρηκτικής ύλης, καρφιά και μπουλόνια.
Με κείμενό της, η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς-FAI/IRF» αναλάμβανε -λίγες ημέρες αργότερα- την ευθύνη, με τους συντάκτες να αποδίδουν κίνητρο της αποστολής του τρομοπακέτου, στις συνθήκες θανάτου του Αλβανού Ίλια Καρέλι, στις Φυλακές Νιγρίτας Σερρών ο οποίος είχε δολοφονήσει το Σωφρονιστικό Υπάλληλο των Φυλακών Μαλανδρίνου Γιωργο Τσιρώνη. «Αυτό δημιουργεί μια αρνητική παρακαταθήκη για την μεθοδολογία και την πρακτική των δεμάτων-βόμβα στην Ελλάδα, καθώς σκοπός μας είναι να είμαστε αποτελεσματικοί και όχι να εξαντλούμαστε σε συμβολισμούς. Από εδώ και πέρα θα αλλάξουν πολλά. Σύντομα θα επανέλθουμε.».
Στο κείμενο της προκήρυξης, υπήρχε και σχετική αναφορά στον επικηρυγμένο καταζητούμενο κατάδικο τρομοκαράτη, δραπέτη Χριστόδουλο Ξηρό «Η πρόταση του Χ. Ξηρού αποκαλύπτει ένα σταυροδρόμι -για όσους είναι ικανοί να το δουν. Ένα σταυροδρόμι επίθεσης όπου μπορούν να συναντηθούν άνθρωποι από διαφορετικές διαδρομές με ξεχωριστά βιώματα. Όμως φτάνουμε στα λόγια … από εδώ και πέρα θα συνεχίσουμε με έμπρακτη τοποθέτηση για το ‘κάλεσμα’». Στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛΑΣ, προσδιορίσθηκε γενετικό υλικό του «Μανώλη της 17Ν», κατά κόσμον Χριστόδουλου Ξηρού, σχεδόν σε όλα τα μέρη της συνδεσμολογίας του εκρηκτικού μηχανισμού, καθώς και αταυτοποίητο γενετικό υλικό- εκτιμάται ότι πρόκειται για «ασύλληπτο» μέλος της οργάνωσης. Με την προκήρυξη επιβεβαιώνεται τη συνεργασία του “Μανώλη της 17Ν” με ασύλληπτα μέλη των «Πυρήνων» η οποία είχε εδραιωθεί μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού, στο  τελευταίο «ρεβεγιόν» πριν την άδεια της διαφυγής του, τον Ιανουάριο του 2014.