Σε αυξημένη ετοιμότητα η ΕΛΑΣ, υπό το φόβο έντονων αντιδράστεων.

Καταδρομικές ακτιβιστικές ή τρομοκρατικές ενέργειες, καταλήψεις κτιρίων, επιθέσεις υψηλού συμβολικού χαρακτήρα σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, και Διπλωματικές Αποστολές της Γερμανίας, της Φινλανδίας και Ολλανδίας, προβληματίζουν την ΕΛ.ΑΣ στο ενδεχόμενο να εκδηλωθούν, με αφορμή τη συμφωνία της Ελληνικής Κυβέρνησης στην πρόσφατη συνδιάσκεψη για την παραμονή της στην Ε.Ε., με στόχο την αποσταθεροποίηση της “εύθραυστης” κοινωνικής και κυβερνητικής συνοχής.
Έκτακτα μέτρα, και αυξημένη ετοιμότητα για τους υπηρετούντες στην ΕΛΑΣ, με ενίσχυση στη φύλαξη κτηριακών εγκαταστάσεων – το Κοινοβούλιο, κυβερνητικά κτήρια, Πρεσβείες, Οργανισμοί- στο ενδεχόμενο γενικευμένης κλιμάκωσης, με τη δράση ομάδων- τα μέλη των οποίων αυτοπροσδιορίζονται στον αντιεξουσιαστικό χώρο-, καθώς και αντιδράσεις «αγανακτισμένων» και «νέων» υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι απογοητεύτηκαν από την κατάληξη της διαπραγμάτευσης, με απόπειρα κατάληψης και “καταδρομικές ενέργειες”, σε συνδυασμό με μια τεχνητή ένταση στις φυλακές ή στα κέντρα κράτησης, με “στόχευση” την αποσταθεροποίηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει στην πρωτεύουσα συνθήκες αντίστοιχες με εκείνες του Δεκεμβρίου 2008.
Τις διαδοχικές συσκέψεις των τελευταίων ημερών, ακολούθησε μια ακόμα έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. την οποία συγκάλεσε (13/07) ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, με αφορμή πληροφορίες για επικείμενες εντάσεις και αναταραχές με αφορμή τις οικονομικοπολιτικές εξελίξεις. Αφορμή οι «εικόνα» από τις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας (13/07) της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ -συμμετείχαν περίπου 700 – 800 άτομα- κατά την οποία οι συγκεντρωμένοι πυρπόλησαν σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ και ανέγραψαν αντικυβερνητικά συνθήματα, καθώς και η προαναγγελία συγκέντρωσης της ΑΔΕΔΥ (15/07), προκάλεσε την άμεση σύγκληση του επιτελείου της ΕΛΑΣ, στο ενδεχόμενο μαζικοποίησης των διαδηλώσεων και εντάσεων ως αντιδράσεις.
Σε αυτές τις συσκέψεις με τη συμμετοχή Ανώτατων Αξιωματικών της ΕΛΑΣ, έχουν τεθεί και πληροφορίες για “κινήσεις” μελών και ομάδων που αυτοπροσδιορίζονται στον αναρχικό- αντεξουσιαστό χώρο, και τη συμμετοχή τους, σε ανοιχτές συζητήσεις – και στο κτίριο του ΕΜΠ- για να καθορίσουν τη δράση τους, ενώ για την Πέμπτη (16/07) έχει προγραμματιστεί μηχανοκίνητη πορεία αυτοαποκαλούμενων αντιεξουσιαστών, στο κέντρο της Αθήνας κατά της Ε.Ε.
Στο σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. εκτός από την Κρατική Ασφάλεια και τη ΔΥΑΤ, περιλαμβάνεται και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, καθώς εκφράζεται έντονη ανησυχία, στο ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης η οποία θα προκαλέσει περαιτέρω κοινωνική και πολιτική αποσταθεροποίηση, καθώς διαπιστώνεται έντονο κλίμα πόλωσης και στο διαδίκτυο με τους εκφραστές των συγκεκριμένων θέσεων, να προτρέπουν σε ακραίες και έντονε αντιδράσεις..